IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair очаква по-голяма загуба за годината заради омикрон

Забраната на Франция и Германия за влизане на британски туристи оказва особено негативно въздействие върху търсенето на полети

21:46 | 22.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ryanair Holdings очаква по-голяма загуба за цялата година от първоначално прогнозираното, след като появата на варианта омикрон на COVID-19 потопи европейската туристическа индустрия в нова несигурност, съобщава Bloomberg.

Сега ирландската нискотарифна компания очаква нетна загуба между 250 млн. евро и 450 млн. евро за 12-те месеца до март, съобщи тя в комюнике. Преди това авиокомпанията прогнозира между 100 млн. и 200 млн. евро.

„Вариантът на COVID омикрон и въведените ограничения за пътувания от правителствата в Европа през последно време отслабват значително резервациите за Коледа и Нова година“, съобщи Ryanair, която ще понижи капацитета си за януари с 33%.

Това е поредната компания в туристическия сектор, която понижава прогнозите си, тъй като новият вариант на коронавируса подкопава новите надежди за възстановяване на туризма. Летище Хийтроу в Лондон съобщи по-рано този месец, че броят на пътниците вероятно ще възлезе едва наполовина на нивата преди пандемията догодина.

Великобритания се насочва към Коледа, борейки се с растящи нива на коронавирус, като дневният брой на заразените надхвърли прага от 100 хил. за първи път. Макар че за момента британското правителство се въздържа да налага по-строги ограничения у дома, някои други страни вече предприеха действия за блокиране на пристигащите от Великобритания.

Ryanair съобщи, че наложената миналата седмица забрана за влизане на британски туристи във Франция и Германия е оказала особено въздействие на очакванията ѝ за търсенето, както и спирането на полетите от ЕС до и от Мароко. Сега компанията очаква трафикът ѝ за декември да достигне 9-9,5 млн. пътници спрямо 10-11 млн., прогнозирани преди това.

Прогнозата на Ryanair за трафика през цялата година вероятно ще бъде малко под сто милиона пътници спрямо предишните очаквания за малко над сто милиона, съобщи авиокомпанията.

Тя все още не е решила дали да намали капацитета си за февруари и март догодина, но ще обмисли идния месец, „след като има повече налична научна информация“, отбеляза Ryanair.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още