IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на БВП в ЕС и еврозоната остава стабилен през четвъртото тримесечие

На годишна основа обаче се наблюдава забавяне на растежа

13:08 | 31.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сезонно коригираният брутен вътрешен продукт (БВП) в еврозоната е нараснал с 0,2% и с 0,3% за целия Европейски съюз през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо предходните три месеца. Това показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Стойностите остават без промяна от третото тримесечие, когато също бяха на нива от 0,2% и 0,3% съответно за блока с единна валута и ЕС. Това е и най-слабият темп на растеж за еврозоната от втората половина на 2014 г. насам.

 

Спрямо същото тримесечие на предишната година сезонно коригираният ръст на БВП обаче отбелязва забавяне. Икономиката на еврозоната се разширява с 1,2%, а на съюза – 1,5%. За сравнение, през предходния период растежът бе съответно от 1,6% и 1,8%.

Според първите оценки за годишния растеж за 2019 г. БВП е нараснал с 1,8% в еврозоната и 1,9% в ЕС.

Паралелно с данните за Европа бяха публикувани и тези за италианската икономика. Очаквано тя отбелязва свиване за второ поредно тримесечие, изпращайки страната в рецесия.

БВП на Италия е намалял с 0,2% на тримесечна основа между октомври и декември, след като през предходния период понижението бе от 0,1%. На годишна база се наблюдава ръст от 0,1%, съобщава националната статистическа служба, цитирана от Ройтерс.

Спадът през четвъртото тримесечие е по-значителен от очакваното. Средните прогнози бяха за понижение от 0,1% спрямо предходното тримесечие и ръст от 0,3% спрямо същия период на миналата година.

Според статистическата служба свиването на икономиката в края на годината се дължи основно на понижено местно търсене, което не можа да бъде компенсирано от положителния икономически принос на търговията.

Разбивка по компоненти не е представена, но се посочва, че индустрията и земеделието са на отрицателна територия, а секторът на услугите е „по същество стабилен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Европейският съюз е с нарастващи щети, защото еврозоната е негодна за устойчиво развитие парична система. Причината е липсата на защита срещу щети от работата на Европейската централна банка (ЕЦБ). Поради държавната грешка, правителствата в еврозоната са с подсигуряван провал.Устойчивият просперитет в Европейския съюз е възможен само при въведена защита срещу щети от работата на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още