Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ръстът на френската икономика остава стабилен въпреки „жълтите жилетки“

Предварителното четене, което е по-високо от прогнозите за ръст от едва 0,1%, означава, че за годината растежът на БВП е под прогнозите

Ръстът на френската икономика остава стабилен въпреки „жълтите жилетки“

Снимка: Ройтерс

Френската икономика е нараснала повече от очакваното през последното тримесечие на 2018 г., тъй като стабилният износ е помогнал да се компенсира забавянето при потребителските разходи заради антиправителствените протести на „жълтите жилетки“. Това показват данни на националната статистическа агенция INSEE, цитирани от Ройтерс.

Втората по големина икономика в еврозоната е нараснала с 0,3% през последните три месеца на миналата година спрямо предишното тримесечие – същия темп, както и за периода август-октомври.

Предварителното четене, което е по-голямо от прогнозите за ръст от едва 0,1%, означава, че за годината увеличението е от 1,5%, а това е под прогнозите на правителството за 1,7%.

През четвъртото тримесечие разходите на домакинствата – традиционният двигател на френския растеж, са останали без промяна след растеж от 0,4% през предходните три месеца. Това се случва на фона на най-бурните улични протести в страната от студентското недоволство от 1968 г.

В същото време бизнес инвестициите също отчитат значително забавяне до ръст от едва 0,3% през тримесечието от 1,7% през предходния период.

Въпреки това тласъкът при износа, който е нараснал с 2,4% в края на годината на тримесечна база, е помогнал за ускоряването на растежа. Това е и под темпа на нарастване на вноса от 1,6%. В резултат чуждестранната търговия е прибавила 0,2 процентни пункта към цялостния растеж.

Данните за френската икономика могат да се приемат като предвестник за състоянието на еврозоната като цяло, чиито данни за тримесечието ще бъдат представени в четвъртък, посочва Bloomberg.

Италианската икономика по всяка вероятност е изпаднала в рецесия в края на 2018 г., съдба, която Германия избегна на косъм, след като отчете скромен растеж през последното тримесечие. С отслабването на доверието на фона на нарастващата несигурност заради търговското напрежение и последиците от Brexit Европейската централна банка посочи наличието на риск за влошаване на прогнозите.

Мрачната ситуация превръща еврозоната в слабото място на световната икономика. Когато от Международния валутен фонд свиха прогнозите си за световен растеж по-рано този месец, Германия и Италия бяха с най-голямо понижение.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
6
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Да ви имам журналистите - оня ден Китай имаше значителен срив заради спад от 0,1 % на годишна база, днеска франсетата имали 0,3 процента тримесечен ръст /1,2 годишен/. Смех.
3
 
5
 
2
преди 5 месеца
Си Цзинпин - Код доступа

https://youtu.be/Vga6mPjqgJc

Който разбира, ще види какво е Китай...!
5
 
8
 
1
преди 5 месеца
Ръстът на френската икономика остава стабилен въпреки „жълтите жилетки“

Ъмдам!
Както и ръста на всички западни икономики + ръстът на техните заеми!
Така и баба знае!
Я ми дайте банка, която няма да си иска парите обратно!
Пръв съм на опашката!!!

Виж с Русия и Китай е обтатното > ръст + трупане на финансови резерви.
При яко Бууууууммммммм! и 2-те ще преразпределят Световната баница.
А рано или къдно всеки балон ГЪРМИ !!!

Още от Европа
Над 10 000 души се събраха в центъра на Москва с искане за свободни избори