IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сесилия Малмстрьом: Търговското споразумение ЕС-Канада вече дава резултати

Според еврокомисаря по въпросите на търговията по-конкретни данни могат да бъдат предоставени чак есента, когато ще бъде изготвена оценка за изминалата година

19:09 | 26.02.18 г.
<p>
	Сесилия Малмстрьом по време на днешния форум. <em>Снимка: БТА</em></p>

Сесилия Малмстрьом по време на днешния форум. Снимка: БТА

Има индикации, че е налице увеличение в търговията вследствие на споразумението между Европейския съюз (ЕС) и Канада. Това заяви европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом, която се включи в гражданския диалог „Световната търговия: лидер ли е ЕС“, проведен в София.

По думите й за конкретни данни обаче ще трябва да се изчака до есента, когато вече ще е минала една година от неговото влизане в сила (през септември – бел. ред.) и ще може да се направи по-детайлна оценка. В нея ще има и примери за България, но това ще зависи и от информацията, подадена от българските власти, допълни еврокомисарят.

„Аз лично съм достатъчно убедена, че ще бъде положително“ влиянието на споразумението, посочи тя.

По време на дискусията Малмстрьом коментира и търговските отношения между САЩ и Европа. Що се отнася до споразумението за Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP), еврокомисарят припомни, че то е замразено и в момента не се водят преговори със сегашната администрация във Вашингтон, въпреки че според нея има смисъл да се предприемат действия за улесняването на търговията между САЩ и ЕС. 

Малмстрьом заяви, че замразяването на преговорите дава възможност на Брюксел да се ангажира с други свои партньори като Мексико, Австралия, Нова Зеландия и други.

По отношение на продължаващия диалог между ЕС и страните от МЕРКОСУР (Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела – бел. ред.) еврокомисарят заяви, че блокът е много близо до постигане на споразумение.

По думите й през последната година е постигнат по-голям прогрес, отколкото през предишните, но въпреки това все още остават някои нерешени въпроси, сред които и такива, свързани с автомобилния сектор и земеделието.

Малмстрьом не се ангажира с дата за завършване на преговорите, но според нея това може да стане съвсем скоро. „Това ще бъде най-голямото търговско споразумение, което сме постигали някога“, обединяващо 28-те държави членки и страните от МЕРКОСУР, заяви тя.

Еврокомисарят коментира и инициативата на Китай за т. нар. „нов път на коприната“, която според нея е амбициозен проект и Брюксел би се радвал на сътрудничество по него, но само при прозрачни условия.

По отношение на въпроса с потребителските права в ЕС Малмстрьом заяви, че те трябва да са еднакви за всички граждани на общността, независимо от това къде живеят те.

“Това е много чувствителна тема, наистина съществуват двойни стандарти в производството на някои фирми в Европа”, отбеляза тя, цитирана от БТА.

От своя страна председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева, която участва във форума, заяви, че страната ни е категорично против двойния стандарт в хранителната индустрия и подчерта, че всички български институции са ангажирани в темата и няма да ги допускат на българския пазар.

Еврокомисарят засегна и темата за данъците и посочи, че се полагат усилия в борбата срещу избягването им, така че фирмите да могат да си плащат налозите там, където изпълняват своята търговска дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още