Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Shell увеличава дивидента след по-добра от очакваното печалба

Дивидентът на Shell за тримесечието ще се увеличи с 4% до 16,65 цента на акция и ще расте ежегодно

Shell увеличава дивидента след по-добра от очакваното печалба

Снимка: Bloomberg L.P.

Royal Dutch Shell Plc ще зарадва обезкуражените инвеститори, увеличавайки дивидента и обещавайки той да расте стабилно.

На фона на една болезнена година за големите петролни компании англо-холандският енергиен гигант предложи на инвеститорите добри новини. Компанията също отчете и по-голяма от очакваното печалба за третото тримесечие, по-малък нетен дълг и силни парични потоци, въпреки че повечето подразделения на Shell продължават да са силно засегнати от пандемията.

Акциите на компанията поскъпват с малко над 3% минути преди 12 ч. българско време.

Дивидентът на Shell за тримесечието ще се увеличи с 4% до 16,65 цента на акция и ще расте ежегодно, заяви компанията в изявление, цитирано от Bloomberg. Но след значителното намаление през април изплащаните сума са малко повече от една трета от нивото през 2019 г.

„Бордът е уверен, че можем да увеличим дивидента с 4% тази година и със сходен процент през идните години“, посочва главният изпълнителен директор на компанията Бен ван Бюрден в интервю за Bloomberg.

Коригираната нетна печалба на Shell е в размер на 955 млн. долара през третото тримесечие, което е спад с 80% спрямо същия период година по-рано, но по-добре дори от най-високите очаквания на анализаторите. Печалбата бе засегната от ниските цени на петрола и втечнения природен газ, както и от по-слабата активност на рафинериите, но отчасти бе компенсирана от по-ниските оперативни разходи и по-добрите маркетинг маржове.

Някои други данни за компанията също предложиха известно успокоение. Съотношението дълг към собствен капитал намаля до 31,4% спрямо 32,7% през второто тримесечие. Нетният дълг също намалява до 73,5 млрд. долара, а Shell обеща да увеличи още разпределените за акционерите средства, щом сумата достигне 65 млрд. долара.

Shell представи силни резултати, които поставят компанията отново в изгодна позиция с инвеститорите, посочва анализаторът на RBC Бираж Боркхатариа.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси останаха почти на нивата си от сряда след вяла сесия