IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шпионският скандал в Credit Suisse коства поста на Тиджан Тиам

Главният изпълнителен директор ще напусне банката след представянето на годишните финансови резултати следващия четвъртък

09:13 | 07.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тиджан Тиам.<em> Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg</em></p>

Тиджан Тиам. Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Борбата за власт в Credit Suisse приключи: Главният изпълнителен директор на голямата швейцарска банка Тиджан Тиам напуска компанията в средата на февруари. Неговият наследник ще бъде Томас Готщайн, който преди това ръководи бизнеса на банката в Швейцария. Урс Ронер, председателят на борда, чиято оставка поискаха важни акционери, ще остане на поста до следващата година.

Както обяви банката в петък сутринта, Тиам ще я напусне след представянето на годишните финансови резултати следващия четвъртък. Той твърди, че не е знаел за следенето на бивши колеги.

„Без съмнение това навреди на Credit Suisse и доведе до несигурност и страдание", цитиран е той. „Съжалявам за случилото се - никога не трябваше да се случва".

През септември стана известно, че Credit Suisse е наредила на детективи да следят бившия й топ мениджър Икбал Хан. След бързо наредено разследване Пиер-Оливие Буе, главен оперативен директор на Credit Suisse, опра пешкира, след като швейцарската банка съобщи, че той напуска кредитора заради разпореждането си да бъде следен бившият мениджър на активи, който се е присъединил към конкурентната банка UBS. Тогава Credit Suisse съобщи, че Буе поема отговорността по въпроса и банката приема незабавната му оставка. Кредиторът уточни, че Буе е наредил на шефа на отдела по сигурността „да започне наблюдение“ на Икбал Хан на 29 август, когато UBS обяви назначението му. Буе заявява, че еднолично е взел решението за следенето, за да защити интересите на банката, и не е обсъждал въпроса с главния изпълнителен директор Тиджан Тиам.

Швейцарските медии обаче веднага спекулираха, че шпионската акция е наредена от върха, от самия ръководител на Credit Suisse Тиджане Тиам. А има и съмнения относно официалния мотив. Защото между Хан и бившия му шеф явно е ескалирал спор от месеци, чийто произход изглежда толкова невероятен, както и инцидентът в центъра на Цюрих.

В началото на годината по време на вечеря с няколко топ мениджъри на Credit Suisse във вилата на Тиам в престижния квартал Херлиберг е възникнал разгорещен спор. Шефът се е оплакал от шума, причинен от реконструкцията на прилежащ имот на Хан, която продължавала повече от две години. Освен това Хан бил засадил дървета, които са засегнали гледката на Тиам към езерото на Цюрих. Под въздействието на много алкохол спорът ескалирал толкова, че съпругата на Хан трябвало да раздели двете алфа животни, за да предотврати бой. Твърди се, че Тиам е обвинил Хан, наред с други неща, в обида на приятелката му. По-късно Хан официално се е оплакал пред Борда на банката, че Тиам го е заплашвал.

След инцидента е станало ясно, че в Credit Suisse няма място за двамата. Хан, който е бил недоволен от известно време заради липса на повишение, е подал предизвестието си за напускане. Външно двамата мениджъри поддържат приятелско отношение, но зад кулисите спорът е продължил. Междувременно Хан е наел и охранители, които да го предпазят от собствения му шеф. Но в средата на септември, няколко седмици преди да започне работа на новата си позиция в UBS, се е почувствал отново в безопасност - докато не открил следващата го кола в центъра на Цюрих.

Малко преди Коледа друг случай за наблюдение стана публичен, което доведе до ново разследване. Финансовият регулатор Finma също се намеси.

Аферата предизвика борба за власт между шефа на банката Тиам и директора Ронер. В хода на заседанието на борда важните акционери на голямата швейцарска банка все още подкрепяха Тиам. Премахването му би било „ужасна грешка", заяви фонд мениджърът Дейвид Херо от Harris Associates. Херо е помолил Ронер, председател на борда, да се ангажира ясно с Тиам. Британският инвеститор Silchester International и американският хедж фонд Eminence също се застъпваха за Тиам. Но в крайна сметка натискът върху него очевидно е бил твърде голям. Днес Тиам е цитиран, че се е съгласил с управителния съвет да напусне. „Гордея се с постигнатото от екипа ми през моето време в банката“.

Въпреки конфликта Ронер, председател на Борда на директорите, похвали своя изпълнителен директор. Под неговото ръководство Credit Suisse "реализира новата стратегическа посока, засили капиталовите резерви, намали разходите, сви рисковете, насърчи разнообразието и постигна изключително висока степен на сътрудничество между различни области", цитиран е Ронер.

Самият Ронер ще остане на поста до следващата година. Той „възхитително управлява борда на директорите на банката по време на бурни времена“, казва директорът на Roche Северин Шван, който е независим член на Борда на директорите на банката. Бордът е взел всички решения единодушно, Ронер се е радвал на „пълно доверие“. 
 
Очаква се Ронер да остане на поста до 2021 г. Вече обаче никой не повдига въпроса за удължаване на мандата му.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още