IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария отказа регистрация на ваксината на Oxford/AstraZeneca

Медицинският регулатор на страната ще чака данни от още две проучвания и тогава ще вземе окончателно решение

10:44 | 04.02.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Швейцарският медицински регулатор обяви, че не може да разреши използването на ваксината Oxford/AstraZeneca за Covid-19 въз основа на наличните данни от проучването за нейната ефективност, съобщава FT.

Ваксината, която вече се прилага в Обединеното кралство, получи разрешение за употреба в ЕС миналия петък, но здравните служители във Франция, Германия, Италия, Швеция и Полша отказаха да я прилагат при възрастни хора.

Швейцария, която не е член на ЕС, е първата европейска държава, която отказва да регистрира ваксината.

Според медицинския регулатор на страната данните от клиничните изпитвания не са достатъчни, за да се направи точна оценка на ваксината. „За да се получат допълнителни данни за безопасността, ефикасността и качеството, се изискват данни от нови проучвания“, посочва се в съобщение на институцията.

Независимият консултативен експертен комитет на органа е стигнал до същото заключение на специално заседание, допълва регулаторът. „Наличните понастоящем данни не сочат към положително решение по отношение на ползите и рисковете“, казват от комитета.

Ранното одобрение и разпространение на ваксината във Великобритания даде на страната преднина пред европейските ѝ съседи във ваксинационната програма. Правителството в Лондон коментира, че е напълно уверено в ефективността на ваксината, вкл. и сред населението на възраст над 65 години.

Одобрението на ваксината на Oxford/AstraZeneca се очакваше от много хора в Швейцария. SwissMedic обаче иска да изчака резултатите от две допълнителни клинични изпитвания в Северна и Южна Америка, които могат да дойдат още в края на февруари. След като данните са налични, тогава ще се вземе окончателно решение.

AstraZeneca заяви, че ще продължи да споделя нови данни с SwissMedic, когато има такива, както и че ще работи с регулатора, за да получи възможно най-скоро разрешение за употреба в страната.

AstraZeneca има условно разрешение за употреба или разрешение за спешна употреба в 50 държави на 4 континента, подчертават от компанията. „Ние сме уверени, че нашата ваксина е ефективна, понася се добре и може да окаже реално въздействие върху пандемията“, допълват от компанията в съобщение.

Швейцария одобри ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna. До 31 януари в страната пристигнаха 315 хил. дози, което е малко под 4 дози на 100 хил. души население.

Според указанията си от декември швейцарското правителство планира да ваксинира най-малко 6 млн. души - почти три четвърти от населението, до лятото. Планът изостава от графика и властите ще трябва да прилагат поне 70 хил. дози на ден, за да постигнат целта.

Проучванията показват, че много швейцарци остават скептични по отношение на ваксините. Според проучване на Университета в Цюрих в началото на януари 50 процента от швейцарците заявяват, че са готови да се ваксинират, а всеки трети казва, че не желае ваксинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
ае стига с тия вакси е чоек, забаваaйте ги тия идиотии било то Спутници или Модерните и Астрите ... Нема умрете от коронята спокс .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
be_google
преди 3 години
Вярвам на ограните в Швейцария.Лично аз си искам Спутник-5р въобще не вярвам на американско-британските мошеници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още