Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Siemens съчетава офшорни вятърни турбини с електролизатори за генериране на водород

Siemens Gamesa и Siemens Energy ще инвестират 120 млн. евро в разработката

Siemens съчетава офшорни вятърни турбини с електролизатори за генериране на водород

Снимка: Pixabay

Siemens Gamesa Renewable Energy SA и Siemens Energy AG планират да инвестират 120 млн. евро в разработването на технология, която ще им позволи да генерират водород от офшорни вятърни паркове, съобщава Bloomberg.

Компаниите се стремят да изградят прототип на технологията с една от новите вятърни турбини на Siemens Gamesa, които са най-големите на пазара, с витла, достигащи дължина от 222 метра (728 фута), което се равнява на дължината на две футболни игрища.

Това е поредният опит на някои от най-големите европейски компании за чиста енергия, целящ увеличаване на дела на нововъзникналия пазар за производство на водород от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Зеленият водород е ключова част от плана на Европейския съюз (ЕС) за ефективно премахване на емисиите на парникови газове до средата на века. Водородът, произведен от вятърен парк, може да се използва за намаляване на емисиите от тежките индустрии или производителите на химикали, които все още не успяват да ограничат негативното си въздействие върху климата.

Компаниите планират да монтират машини, които генерират водород, на платформа, в съседство на вятърните турбини в морето. Според дружествата това може да помогне за намаляване на разходите за генериране на зелен водород, който все още е значително по-скъп от този, добиван чрез изкопаеми горива.

Siemens Gamesa се занимава с производство на вятърни турбини и е дъщерно дружество на Siemens Energy, което беше отделено от базирания в Мюнхен технологичен гигант Siemens AG през миналата година.

Gamesa има за цел в крайна сметка да предложи на клиентите сделка, която да включва турбини заедно с машини за производство на водород, известни като електролизатори.

Всяка от гигантските турбини ще разполага с електролитни модули от 5 до 10 мегавата, споделят от компанията.

Според Siemens Gamesa, ако някои от планираните офшорни паркове в Северно море бъде оборудван с подобни модули, ще може да е създаде производствен капацитет за водород от  около един гигават.

Идеята на Siemens Energy и Siemens Gamesa е част от разходите по проекта да бъдат покрити чрез държавно финансиране, посочва Армин Шнетлер, вицепрезидент „Бизнес с нов тип енергия“ в Siemens Energy.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
zelka007 до: Valentin13
преди 3 дни
какво внася смут в иначе прецизната ти и начетена мисъл ... ?! сподели , с нас невежите и грешните , ще се покаем немедленно ...
2
 
1
 
2
преди 3 дни
Няма профилна снимка
ако беше внимавал по физика нямаше да пишеш тези глупотевини. но такива са си либералсоциалистите, чуят някого и после повтарят като папагали.
2
 
3
 
1
преди 3 дни
мда ... датчаните са най-напред с технологичната разработка на вятърен парк съчетан с електролизер за зелен водород . имат определени 2 енергийни острова , така ги наричат . единият е на борнхолм , другият ще е изграден в балтийско море . общо за начало 4ГВт вятър с опция за мащабиране до 10ГВт , и ще са готови до 2030 . миналата година и бюджета гласуваха , и карт бланш дадоха на проектирането . съоръженията ще имат системи за бункериране на водородът , за да може директно да се зареждат и всякакви кораби в морето , а не само да товарят транспортни . договаряха клиенти за зелен водород в швеция , германия , полша и самата дания ... пък ние ще си горим въглища до 2050 и ще си плащаме квоти ... :))) ... сименс се гласят да доставят турбините за такива проекти ...

само кратка забележка , разработваната турбина е с диаметър на въртене 222м , а едното острие е с дължина 108 метра , номинална мощност от 14МВт , и ще има специална система за работа и при силен вятър и много силен от над 25м/с , щото обикновенно ги изключват при такъ вятър за защита ...

са импа , ако не беше autodisconnect , щеше да напише как климатът се променя драстично не от въглищните и газови централи , а от вятърните турбини . но вече няма да пише такива умозаключения . оплаква нерадостната съдба на немъдрият голям риж бял мъж с про.сто.ватата физиономия и беден речников запас . ама се е самоизключил и нема да пише , ще го споменаваме още 40 дена и после ще го забравим ... :)))

Още от Европа
Германия предаде на Москва досието по случая "Навални"