IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателите на нов инструмент за създаване на молекули спечелиха Нобела за химия

Катализаторите са молекули, които остават стабилни, докато в същото време позволяват или ускоряват химични реакции

15:06 | 06.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германецът Бенямин Лист и роденият в Шотландия Дейвид Макмилан спечелиха Нобеловата награда по химия за 2021 г. за разработването на нови инструменти за създаване на молекули, които помагат за производството на нови лекарства и са по-щадящи към околната среда, съобщава Ройтерс. 

Те си споделят наградата от 10 млн. крони (1,14 млн. долара) за самостоятелната си работа върху асиметричната органокатализа, която според Кралската академия на науките на Швеция е „нов и гениален инструмент за изграждане на молекули“.

Органичните катализатори могат да бъдат използвани за предизвикване на множество химични реакции“, казва академията в своето изявление. „Използвайки тези реакции, учените сега могат ефективно да създадат всичко от нови лекарства до молекули, които улавят светлината в соларни клетки“.

Катализаторите са молекули, които остават стабилни, докато в същото време позволяват или ускоряват химични реакции, извършвани в лаборатории или големи промишлени реактори. Преди пробива на двамата лауреати в началото на хилядолетието само определени метали и сложни ензими са можели да правят това.

Според академията новото поколение катализатори са както щадящи към околната среда, така и по-евтини за производство и са ключови за направата на нови вещества като лекарства, пластмаса, парфюми и аромати.

Лист, който работи в Института "Макс Планк" в Германия, и Макмилан от Университета "Принстън" в САЩ споделят наградата по равно заради независимо извоюваните си един от друг постижения.

Нобеловите награди са създадени по волята на шведския изобретател и бизнесмен Алфред Нобел и се връчват от 1901 г. насам, с малки изключения, основно заради двете световни войни.

Наградата по химия е третата връчена за тази година. В четвъртък и петък ще последват обявяванията за Нобелова награда за литература и Нобелова награда за мир. Поредицата завършва в следващия понеделник, 11 октомври, с така наречената Нобелова награда за икономика, дарявана от Шведската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още