IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обвини Русия, че е открила огън по нейни кораби

Двете държави започват да трупат войски в региона след инцидент между украински военни кораби и руска брегова охрана

21:36 | 25.11.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руски изтребители над моста. Снимка: Ройтерс</p>

Руски изтребители над моста. Снимка: Ройтерс

Керченският пролив е блокиран след инцидент между украински военни кораби и руска брегова охрана, за чието началото се обвиняват и двете страни, а Русия обяви водите около анексирания Кримски полуостров за свои. 

Три украински плавателни съда – двата катера "Бердянск" и "Никопол" с артилерийско въоръжение и буксирът "Яни Капу", са минали през Керченския проток около 7 ч. местно време, заобикаляйки анексирания от Русия Крим. Те са пътували от Одеса към Мариопол в Азовско море. Според властите на Русия обаче корабите са навлезли незаконно в техни води – без предупреждение и без да реагират на подадените по радиото заповеди. Според украинските власти корабите са спазвали всички норми на морското право.

Украинският флот обвини по-късно Русия, че е открила огън по негови кораби в Черно море, ударила е един от тях и е бил ранен член на екипажа, съобщи Ройтерс. Съобщението се появи на страницата на украинските ВМС във Facebook в края на ден, изпълнен с нарастващо напрежение. Русия не позволи на три украински военни кораба да минат през Керченския проток и да влязат в Азовско море и прегради протока с голям танкер.

Кримският проток, който с двустранен договор от 2003 г. е обявен за споделени териториални води, е затворен от руска страна за всякакви плавателни съдове. Блокиран е с голям танкер, с който се спира преминаването под Кримския мост, който е в районна на протока. Освен него на място има и много други руски съдове.

Според РИА Новости Украйна е изпратила още два бойни кораба откъм Азовско море като подкрепление за своите сили. Щабът на украинския флот съобщава за забелязани руски вертолети Ка-52 с въоръжение. Руската НТВ съобщи в свой репортаж, че на място са изпратени и два щурмови Су-25.

Руската брегова охрана казва, че три украински военни кораба са навлезли без разрешение в руски териториални води, а Украйна твърди, че един от нейните кораби е бил блъснат от съд на руската брегова охрана, предава БТА.

Спорът възникна, след като украинският военноморски флот заяви, че кораб на руската брегова охрана се е врязал в негов влекач, който се е движел заедно с два украински бронирани катера от Одеса в Черно море към Мариупол в Азовско море, минавайки през Керченския проток. Киев заяви, че руската брегова охрана е действала открито агресивно срещу украинските плавателни съдове и от удара, нанесен от един от нейните катери, е повредено машинното отделение и обшивката на влекача. Загубен е бил и спасителен сал. В съобщението на украинския флот се казва, че руската страна е била своевременно информирана за маршрута на украинските съдове.

След случилото се Русия прегради протока с голям товарен кораб, блокирайки движението. Десетки товарни кораби чакат да минат през пролива.

Керченският проток е единственият воден път, свързващ Черно с Азовско море. Над протока неотдавна бе построен мост, който свързва Крим с Русия. Не е ясно колко време Русия смята да запази блокадата. Ако гражданското корабоплаване бъде спряно за по-дълго време, това ще е равносилно на икономическа блокада на украинските градове на брега на Азовско море, отбелязва AP.

Руската Федерална служба за сигурност заяви днес, че украинските кораби незаконно са влезли в руски териториални води и обвини украинския военен флот, че е разиграл инцидента с цел провокация. В изявлението на ФСС не се споменава за украинския влекач.

Договор от 2003 определя Керченския проток и Азовско море като общи териториални води на Украйна и Русия, но от 2015 г. Русия упражнява по-голям над движението по него, отбелязва АП.

Руският телевизионен журналист Дмитрий Кисельов заяви тази вечер в предаване по телевизия "Россия", че украинският президент Петро Порошенко, насърчаван от САЩ, се стреми към сблъсък с Русия в Черно море. Според журналиста целта е да се осуети предстоящата среща между президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп, на форума на Г-20 в Аржентина.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 5 години
Сефте, но руснака е като циг.анина... трябва да го биеш зада те уважава иначе само се дърви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
serafima
преди 5 години
Крим е третият случай на прекрояване на граници в Европа.1-во Турция нахлува и окупира Северен Кипър. Случая е заметен и само от време навреме срамежливо се споменава от немай къде. 2-ро НАТО откъсна Косово от Сърбия и създаде държава на мафиоти и наркотрафиканти. Пак мълчание.Айде да уредим първите два, след това може да дойде ред и на Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
serafima
преди 5 години
Фък ди ИЮ, каза Виктория Нюланд, когато раздаваше понички на бунтовниците в Киев през 2013 г. и се хвалеше, че ФАЩ са дали 5 милиарда долара, за да дестабилизират положението в Украйна. Но еврогейците не са обидчиви, когато ги псуват от САЩ. Така и така те са си слуги на краварите. Разориха и разбиха Украйна, сега е на никъде, тоест в пропастта. Никакъв икономически прогрес - само тя от страните от Централна и Източна Европа не е достигнала нивото си на БВП от 1989 г., тоест от времето, когато беше в рамките на СССР. За какво друго да говорим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 16
khao
преди 5 години
чудя им се на украинците, една ракета върху моста и той върху танкера и проблема е решен ... тамн ще направят твърда връзка с анексираната чужда земя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 12
lozkhris
преди 5 години
КРИМ НЕ БЕШЕ АНЕКСИРАН !! ТАМ СЕ ПРОВЕДЕ Р Е Ф Е Р Е Н Д У М !!!!!Анексиран е Северен Кипър и Косово. Останалото е провокация с цел отмяна на изборите в Украйна и нагнетяване на обстановката. Цялата тая галимация е санкционирана от господарите на порося, който иначе не би посмял да се усмихне без разрешение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
...сегашният президент се готви да фабрикува повод и да обяви военно положение в страната , т.е. да отмени изборите и да си запази властта...В 10-ката бро! Другарят Вальцман (някои му викат Порошенко) стана милиардер яхайки древна Шумерия. А както знае всяко украинче, древните шумери са прокопали Черно море. Какво да правиш, искат си го!Само макетата да не ревнат, че са насипали Пирин, че ше си счупят зъбките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 10
dakl
преди 5 години
Месеци преди провеждането на редовните президентски избори в Украйна , действуващия в момента президент е в края на класацията на обявилите се за участиие кандидати в предизборната борба, т.е. реално без никакви шансове да спечели нов мадат. В тази обстановка , както очакваха болшинството анализатори, сегашният президент се готви да фабрикува повод и да обяви военно положение в страната , т.е. да отмени изборите и да си запази властта-И тъй като надвлизането в чужди териториални води е факт който не може да бъде оспорен в Киев решават че като "активни борци" против Русия , това нарушение ще им бъде простено или най малкото няма да се търси обеснение от тези които сега финансират и поддържат режима в Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 7
bocman
преди 5 години
....Три украински плавателни съда двата катера "Бердянск" и "Никопол" с артилерийско въоръжение и буксирът "Яни Капу", са минали през Керченския проток около 7 ч. местно време, заобикаляйки анексирания от Русия Крим. ........що за глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 22
ABBA
преди 5 години
Хунтата в Киев си проси боя!Да изключиш всички системи за идентификация и да се появиш внезапно до Кримският мост, където има огромен трафик.... Хунтата в Киев си проси боя!Въпросът е, дали господарите ще ги погалят по ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още