IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна отново призова ЕС да не допусне "Северен поток" 2

Русия е показала, че не е надежден доставчик на газ за Украйна и ЕС, смята Петро Порошенко

21:58 | 12.03.18 г. 2
<p>
	Петро Порошенко. <em>Снимка: Президентство на Украйна</em></p>

Петро Порошенко. Снимка: Президентство на Украйна

Украинският президент Петро Порошенко е призовал ЕС да не допусне изграждането на "Северен поток" 2, съобщават от пресцентъра на украинското президентство. Порошенко се срещна по-рано днес с Върховния представител по външните работи на ЕС Федерика Могерини.

Порошенко коментира пред журналисти, че Украйна и ЕС трябва да предприемат съвместни действия, за да гарантират енергийната сигурност на фона на "новата газова криза". За украинския президент последните спорове между "Нафтогаз Украйна" и "Газпром" показват, че Русия е ненадежден доставчик на газ не само за Украйна, но и за Европейския съюз.

Руският газов гигант отказа да продаде природен газ за Украйна, въпреки че Киев предплати за доставките през март. Това за кратко предизвика криза в Украйна, която обаче беше бързо преодоляна с увеличение на доставките от съседните европейски държави.

Украинският президент е посочил още, че според него Русия смята да използва доставките на природния газ като коз в геополитически битки в бъдеще, допълват още от пресцентъра на президентството на страната.

"Газпром" трябва да спазва договорните си задължения,коментира от своя страна Федерика Могерини. Тя е отбелязала, че ЕК вече е обсъдила ситуацията чрез комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.

По-рано днес ЕС удължи с още шест месеца санкциите срещу Русия, наложени заради действия застрашаващи териториалната цялост на Украйна. 

"Не признаваме анексирането (на Крим)", заяви Могерини по време на пресконференцията след срещата с Порошенко, излъчена във видеосистемата на Европейската комисия. Тя допълни, че общността продължава да осъжда нарушението на международното право в този случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 6
vzhekoff
преди 6 години
Сметката е много проста. Газпром са изнесли за ЕС+Турция 190 млрд кубика. От тях 90 млрд са минали през недоразумението Укр. Сега като построят СП2 и ТП през тях ще минат съответно 55 и 33 млрд кубика. Общо 88. От90 млрд транзит 10 млрд пък са внос на самата Укр през реверса. Реално без Укр транзитът за ЕС и Турция е 80 млрд. Ще останат даже едни 10 млрд резервни мощности. Така Укр става излишна в уравнението. Един *** по-малко по веригата. Това по никакъв начин не намалява транзита, а дори го прави по-сигурен, защото премахва едни *** от веригата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Кучето си лае , керванът си върви ... швабите строят СП2 независимо от Могерини и Шефчович ...хеле па от Порошенко ! Комедията наречена Евросъюз няма край !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още