IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit планира да продаде под 10% от дела си в турска банка

Това може да е първата крачка към по-широки действия на банки от ЕС за намаляване на експозицията им към Турция

18:35 | 27.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

UniCredit планира да продаде директен дял от под 10% в Yapi ve Kredi Bankasi след развалянето на съвместно дружество в турския кредитор с местната индустриална група Koc Holding, съобщават запознати източници, цитирани от Ройтерс.

UniCredit и Koc се договориха да прекратят дружеството със специална цел, което контролира акциите им, така че всяка страна да получи 41% от кредитора, съобщават запознати източници, пожелали да останат анонимни, тъй като информацията е от частен характер. UniCredit планира евентуално да продаде останалите си акции в Yapi Kredi, допълват източниците.

Италианската банка ще може да ограничи активите си с претеглен риск и да подобри капитала си от първи ред, след като намали дела си, отбелязват запознатите източници. Според различните сценарии UniCredit може също така да продаде дела на трета страна или да се освободи от него чрез продажба на акции, ако Koc реши да не го купи, казват източниците.

В понеделник UniCredit съобщи, че води преговори с Koc за реорганизирането на дружеството със специална цел Koc Financial Services и че все още не е постигнато окончателно споразумение. Koc информира в отделно комюнике, че няма да се стреми към мажоритарен дял в Yapi Kredi.

„Прегледът на UniCredit на дела й в Yapi Kredi може би е първата крачка към по-широки действия на банки от ЕС за ограничаване на експозицията им към Турция, където непредсказуемата политика и лошите дългове създават неблагоприятна обстановка за 2020 г.“, коментира анализаторът Томаш Ньотцел от Bloomberg Intelligence Unit.

Потенциално излизане на UniCredit от Турция чрез продажбата на дела й в Yapi Kredi може да добави до 80 базисни пункта към капитала й от първи ред, засилвайки възможностите за обратно изкупуване на акции“, казва банковият анализатор Георги Гунчев от Bloomberg Intelligence.“Другите ползи са свързани с пренасочване на вниманието към основните операции и подобряване на рисковия профил“, допълва той.

UniCredit е „много доволна“ от представянето на Yapi Kredi, каза тази седмица в Милано главният изпълнителен директор на банката Жан-Пиер Мустие. Той понижава разходите и подобрява качеството на активите въз основа на тригодишен план за засилване на позициите на кредитора. По-рано тази година банката набра 2,1 млрд. евро (2,3 млрд. долара) чрез продажбата на акции в Banca Fineco.

Koc е една от най-големите бизнес групи в Турция и също така притежава най-голямата рафинерия за суров петрол в страната и автомобилни компании чрез съвместни дружества с гиганти като Fiat и Ford Motor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още