IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕК не изключват забавяне на парите по Плана за възстановяване

Очакванията са през тази седмица да бъдат внесени повечето планове на страните от общността, коментираха от комисията

16:20 | 26.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Отпускането на средствата по Плана за възстановяване на ЕС зависи от два фактора - одобрението на схемата от страните от общността и одобрението на националните планове, коментира в обедния брифинг говорителят на ЕК Марта Викчорек, отговаряща за икономиката и финансите.

На тази база не е изключено и забавяне на отпусканите средства, макар и очакванията са, че това ще стане през лятото.

Плановете на Брюксел са до 30 април да съберат националните планове по европейската схема, чиято обща стойност е 750 млрд. евро.

Експертите от комисията имат срок от два месеца да анализират и одобрят проектите, а след това плановете трябва да получат зелена светлина и от Съвета. На практика това означава, че първите средства по плановете могат да бъдат получени най-рано през юли.

До този момент обаче единствено Португалия е внесла своя окончателен вариант на Плана за възстановяване в ЕК. Страната в момента е ротационен председател на Европейския съвет и нейното действие до голяма степен трябва да подейства и мобилизиращо за останалите.

Очакванията са през тази седмица да бъдат внесени повечето планове на страните от общността, коментира още Викчорек.

От ЕК отбелязаха преди време, че крайният срок не е толкова важен, колкото е качеството на проектите. Целта на европейския план е бързото възстановяване на икономиката на общността след пандемията от коронавируса, затова и средствата могат да получат одобрение и да бъдат преведени към държавите в съкратени срокове.

В Брюксел обаче поставят и известни граници - приоритет е зелената трансформация и цифровизиацията на европейската икономика и насоките на комисията за разходването на средствата са такива. В плановете на повечето държави, дискутирани досега,например присъстват проекти за модернизация на жилища и публични сгради, отчитайки следващата фаза на енергийната трансформация, която залага не само на зелените енергийни източници, но и пестене на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още