IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Германия се появяват намеци за ограничения за неваксинираните срещу COVID

Сред маратон от преговори и обсъждания френският парламент одобри задължителна ваксина за медиците

11:12 | 26.07.21 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Германците, които не са ваксинирани срещу коронавируса, могат да се изправят пред редица ограничения, намеква шефът на кабинета на канцлера Ангела Меркел - Хелге Браун, пише Ройтерс. В интервю за Bild am Sonntag той изразява притесненията си за ръста на делта варианта на вируса.

Браун изчислява, че при около 100 хил. новозаразени на ден ще има хаос в икономиката, тъй като много хора ще бъдат под карантина. Затова и призивите са за увеличаване на нивото на ваксинации, а за неваксинираните може да има и рестрикции.

Коментарите на Браун обаче вече са критикувани от редица политици в Германия, включително и от Армин Лашет, който е сочен за наследника на Ангела Меркел. "Не вярвам в задължителната ваксина или оказването на непряк натиск върху хората", казва той пред ZDF. За Лашет действащите в момента правила хората да доказват статуса си по отношение на коронавируса - ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест, са "добър принцип".

След известно затишие случаите на коронавируса в Германия отново тръгнаха стръмно нагоре в началото на юли. Причината е широкото разпространение на делта варианта. Активните случаи в страната са вече 3,76 млн. души, показват изчисленията на института "Роберт Кох". Седемдневната заразяемост на 100 хил. души се повишава с 13,8%.

Около 60% от германците имат поне една доза ваксина срещу коронавируса, а 48% са завършили своя ваксинационен курс. Още от самото начало канцлерът Ангела Меркел заяви категорично, че няма да има задължителна ваксинация в страната.

В други европейски държави обаче вече има задължителни ваксини за някои специфични професии. В Гърция например до началото на септември всички работещи в болниците и социалните домове трябва да имат поне една доза поставена ваксина, а след това те трябва да завършат курса си или да излязат в неплатен отпуск.

Нещо повече - в края на миналата седмица гръцкият парламент даде правото на здравния министър да определя нови икономически сфери, където ваксинацията да бъде задължителна, спрямо развитието на пандемията. В южната ни съседка 90% от лекарите са ваксинирани. 52% от гърците вече имат поставена една доза, а пълния курс са завършили 44% от хората.

След маратон от преговори и дискусии с решение на френския парламент в ранните часове на 26 юли в страната ваксинацията за медиците вече е задължителна. С промените в законодателството се въвеждат и т.нар. "здравни паспорти", с които се посещават ресторанти и други обществени места на закрито, посочва АР.

Тези мерки са съпътствани от протести, но властите са категорични, че са необходими на прага на четвъртата вълна на коронавируса.

АР посочва още, че голяма част от медиците във Франция вече са ваксинирани - по данни към юни 72,2% от лекарите са вече с първа доза, но част от съсловието отказва категорично да си постави от препарата срещу коронавируса - около половината от медицинските сестри например са с поставена доза.

Според агенцията нежелаещите да се ваксинират са основно нискоквалифицираните работници в обществените болници и причината е слабата интеракция между работещите на различните нива в болничните заведения. Така сред част от персонала се разпространяват множество митове за ваксините, сред които и че те не са тествани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 6
penman
преди 2 години
Това е истинската демокрация - умните управляват кратуните (антиваксърите), а у нас последните даже са гласоподаватели и затова в парламента влизат всякакви ***, яхнали популистки лозунги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
ще фанат за кабела, QR кодовете сичко си се изпипва, с фейк/линкове и т.н. а тва па с купения вакса паспорт е невъзможно, щот то е оргинално и си в системата нема ядове, само дет нямаш инжексия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Ае да, *** ако те фанат - лежиш :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
а във Франция хората си ги купуват за х300 еврака, може и така дори е "официално" .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
с Фотошопа се получава идеално, некви други дертове имате ли ? Вече го тествах минава се през границата културно и безпроблемно насекъде сичко си важи .... просто на секо действие има противодействие, закон у физиката .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
добри са докато ги държим в графа черен хумор :):) ама все се надявам, че времето на прилагането им отмина безвъзвратно... сега ще си пусна Вятъра на промяната на Скорпиънс, зада изтрия спомена от подобни статии... или да си запиша нещо на Южен вятър отгоре и да не се занимаваме с глууупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Да отворят Аушвиц отново за да вкарват вътре всички неваксинирани и отгоре да пишат "Ваксинирането ще ви освободи". Който продължава да отказва ваксиниране си имат доказани немски практики на оня късия с мустачките от 40-те години на миналия век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
аха ... рассияните имат и добри неща ... сталин е бил голем фен на този лозунг ... :))) ... дядото , бог да го прости човекът , му беше голям почитател ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 2 години
как беше.... "Ако не знаеш ще те научим, ако не можеш ще ти покажем, ако не искаш ще те принудим"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
*** = к.o.р.a ... хаха , дядя вова , що тази дума е цензурирана , някакви предположения ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още