IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валдис Домбровскис става еврокомисар по търговията

Урсула фон дер Лайен предложи Мърейд МакГинес за следващ ирландски еврокомисар, отговарящ за финансовите услуги и капиталовите пазари

13:15 | 08.09.20 г.
<p>
	Новият еврокомисар по търговията Валдис Домбровскис.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Новият еврокомисар по търговията Валдис Домбровскис. Снимка: Bloomberg L.P.

Валдис Домбровскис, който е един от водещите ръководители на икономическата политика на Европейския съюз (ЕС), ще стане еврокомисар по търговията след промените в ръководството заради оставката на Фил Хоган миналия месец, предава Bloomberg.

Назначаването на Домбровскис за еврокомисар по търговията отразява решителността на ЕС да укроти трансатлантическите митнически войни, да ограничи изкривяващите пазара практики на Китай и да запази глобалния търговски ред на фона на по-силните протекционистични тенденции, отбелязва агенцията.

49-годишният Домбровскис е изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за еврото, и бивш премиер на Латвия. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен го назначи на мястото на ирландеца Хоган в рамките на промени в екипа си, които предвиждат също така номинираната за ирландски еврокомисар Мърейд МакГинес да поеме отговорността за финансовите услуги и капиталовите пазари.

„В момента се намираме в бурни води по отношение на глобалната търговия, отношенията със САЩ, отношенията с Китай“, каза Домбровскис на пресконференция след обявяването на новата му роля. „Оставаме ангажирани с многостранната международна система, основана на правила“, допълни той.

Новата позиция на Домбровскис ще помогне за заздравяването на политическото единство и политическата приемственост на най-доходоносния единен пазар в света по отношение на въпроси от международната търговия.

С Домбровскис, отговарящ за търговията в ЕС, постът остава в ръцете на най-голямото политическо семейство в Европа – християндемократите. До заемането на поста от Хоган през декември м. г. те не бяха поемали ролята от 20 г. с изключение на временно изпълняващи длъжността.

Християндемократите в ЕС обикновено подкрепят свободната търговия и попадат в политическия спектър между другите две основни политически семейства в Европа – пробизнес ориентираните либерали и по-протекционистично настроените социалисти.

Домбровскис ще поеме тежък портфейл, с който Хоган все още опитваше да се справи, когато подаде оставка на 26 август заради противоречие със спазването на правилата за предотвратяване на разпространението на коронавируса в Ирландия.

Сред предизвикателствата пред новия еврокомисар по търговията Bloomberg изброява възможната ескалация на митническа война със САЩ заради субсидиите в самолетостроителния сектор, риска от трансатлантическа търговска война заради дигитални данъци в Европа, противоречиви американски мита върху стоманата и алуминия от ЕС, търговските връзки с Великобритания след Brexit.

Новият еврокомисар ще трябва да опита да договори и отваряне на китайския пазар за повече чуждестранни инвестиции, да защитава възможностите на Световната търговска организация (СТО) да разрешава спорове, да търси консенсус в ЕС за следващия лидер на СТО, да ратифицира ключовото споразумение за свободна търговия с Меркосур и да направи преглед на търговската политика с оглед на коронавирусната пандемия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още