IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълна от съдебни искове се насочва към одитора на Wirecard - EY

От одитора се изисква обезщетение за загубите, които инвеститорите са понесли вследствие на търговията с акции на германската компания

10:40 | 23.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

В рамките на скандала с Wirecard на все по-голям натиск е подложен и одиторът EY. Според юридически експерти компанията ще се сблъска с вълна от съдебни дела от името на инвеститори. Те обвиняват дългогодишния одитор на Wirecard в грешки при наблюдаването на баланса и в комуникацията с обществеността.

„Ние виждаме редица обвинения, подкрепени от най-новите развития в казуса“, каза в понеделник пред Handelsblatt Волфганг Ширп от Schirp & Partner, адвокатска кантора, специализирана в правото на капиталовия пазар. Неговата адвокатска кантора вече заведе дело срещу EY в началото на юни и според собствените му изявления в момента отчита „голям интерес от акционерите“, които искат да се присъединят към делото.

Обявено е друго дело срещу EY. Холандската асоциация на инвеститорите European Investors – VEB счита, че EY носи отговорност за Wirecard и вече е поканила одиторската фирма на извънсъдебни дискусии.

И в двата случая от EY се изисква обезщетение за загубите, които инвеститорите са понесли вследствие на търговията с акции на Wirecard. Става въпрос за разликата между покупната цена и текущата стойност. Спадът на цените след четвъртък увеличи щетите, казва Ширп. EY не пожела да коментира съдебните дела.

По същество обвинението е: как може EY да не разбере факта, че посочените от Wirecard сметки в две филипински банки не съществуват? EY е одитор на групата от единадесет години.

По принцип одиторите първо трябва да разчитат на подкрепящите документи, предоставени от компаниите. Те проверяват процесите чрез проверки на място, а също и системите за вътрешен контрол на клиента. Но те не работят с криминалистични методи, каквито се използват от следователите. В случай на съмнение обаче проверяващите трябва да действат и могат да ограничат или да откажат да заверят даден отчет.

В случая на Wirecard основният акцент трябва да бъде оценката на системата за вътрешен контрол, обяснява професорът по икономика от Вюрцбург и експерт по одити Хансруди Ленц. В крайна сметка проверка само въз основа на подкрепящи документи е трудна в бизнес, който е насочен към милиони трансакции, казва той.

Въпреки това не EY, а конкурентът KPMG разкри в специален доклад очевидните недостатъци във вътрешнофирмените процеси на Wirecard. Същото важи и тук: KPMG е успяла да работи с методи за съдебното разследване, които един обикновен одитор не използва.

Въпреки това възниква въпросът дали EY не е сгрешила при одита на Wirecard. Ищците, представлявани от адвокатската кантора Schirp, обвиняват дружеството, че не е проверило достатъчно добре отчета - на няколко места. EY би имал причина да разшири или ограничи сертификата в няколко точки.

В основата на съдебното дело е стандартът за одит 302, приложим в Германия: Наред с други неща той регулира получаването на банкови потвърждения от одитора.

Въпреки това, тъй като този стандарт оставя същевременно и място за маневри, не е лесно да се представят доказателства. В допълнение, потвържденията чрез сметките, изброени от Wirecard в Азия, са „много добре направен фалшификат“, се твърди от запознати източници.

От друга страна, Европейската асоциация на акционерите на инвеститори - VEB атакува комуникацията на EY. Тя обвинява компанията, че не е информирала достатъчно рано капиталовия пазар за проблемите в отчета на Wirecard.

Това също ще бъде трудно да се докаже за EY. EY може да твърди, че в крайна сметка нейните експерти са разкрили фалшификатите - KMPG не успя да направи това дори при специалната съдебномедицинска експертиза. Но в допълнение към съдебните дела компанията вероятно ще трябва да отговаря и на въпроси на германския одиторски надзор - Apa.       

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още