IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на Credit Suisse е по-малка от очакваното

Банката успя да смекчи неочаквано загубата от 4,4 млрд. долара, причинена от хедж фонда Archegos Capital

11:18 | 22.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Сривът на американския хедж фонд Archegos Capital повлия на Credit Suisse (CS) по-малко от очакваното от анализаторите. Когато представи своя отчет за първото тримесечие в четвъртък, швейцарската банка отчете загуба преди данъци от около 750 млн. швейцарски франка. Анализаторите очакваха загуба от около 900 млн. франка.

В същото време банката обяви в четвъртък увеличение на капитала. CS ще издаде две емисии задължителни конвертируеми облигации на обща стойност около 1,8 млрд. франка, които ще бъдат преобразувани в 200 млн. акции. Това увеличава съотношението на собствения капитал от сегашните 12,1 на 13 процента, заяви финансовият директор Дейвид Матърс в четвъртък, цитиран от DPA. 

Банката вече беше подготвила пазарите за това, че фалитът на фонда, управляван от американския инвеститор Бил Хуан, ще ѝ коства 4,4 милиарда швейцарски франка, но това до голяма степен може да бъде компенсирано от високи печалби в инвестиционното банкиране и други подразделения.

Милиардни приходи в инвестиционното банкиране

„Загубата, която трябва да отчетем за отчетното тримесечие заради тази тема, е неприемлива“, подчерта Томас Готщайн, ръководител на Credit Suisse. Той обяви, че управлението на риска на банката ще бъде преструктурирано.

Сравнително малката загуба е възможна само благодарение на изключително силния резултат в инвестиционното банкиране и в азиатското подразделение. Те увеличиха коригираната печалба преди облагане с данъци до 3,6 милиарда франка - почти трикратно в сравнение с първото тримесечие на 2020 г.

Инвестиционното банкиране увеличи нетната печалба с 80% до малко под 3,9 млрд. франка, а печалбата преди облагане с данъци нарасна експоненциално от 82 млн. на 2,2 млрд. франка. В Азия нетната печалба се е увеличила с повече от 30%, а печалбата преди данъци се е увеличила с 164%.

Банката обаче трябваше да увеличи значително своите резерви за риск. Провизиите се повишиха до 4,4 млрд. франка. Това включва и евентуални провизии за изпадналия в криза фонд за финансиране на веригите за доставки, който кредиторът стартира заедно с вече фалиралия Greensill Capital. CS трябваше да ликвидира фонда в началото на март, клиентите все още чакат половината от общия размер на инвестираните активи от 10 млрд. франка.

Въпреки това финансовият директор Mathers подчерта, че Greensill не е претърпял никакви щети на банката или акционерите. Това засяга клиентите на банката. Всички законови средства обаче ще бъдат използвани за връщане на възможно най-много пари за клиентите.

Въпреки това финансовият директор Матърс подчерта, че Greensill не е причинил никакви щети на банката или акционерите, а по-скоро на клиентите на банката. Всички законови средства обаче щели да бъдат използвани за връщане на възможно най-много пари за клиентите.

Освен това Матърс подготви пазарите за допълнителни загуби около Archegos Capital през следващото второ тримесечие. Банката все още има в портфейла си акции, които Archegos е депозирал като обезпечение. Ликвидирането ще коства още 600 млн. франка през второто тримесечие. Така се оказва, че поредицата скандали за Credit Suisse не е приключила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още