IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленият водород и природният газ могат да споделят една и съща мрежа

Германски изследователи разработиха метод за разделянето на двете субстанции

12:48 | 05.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe, Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg

Водородът е една от алтернативите на изкопаемите горива и ако бъде произведен с помощта на възобновяеми енергийни източници - решение, водещо до намаляване на въглеродните емисии. Това е в съзвучие с целите на ЕС за опазване на климата и Европейската комисия (ЕК) изработи стратегия за използването му. 

Но засега една от големите въпросителни относно този енергиен източник е как да бъде изработена икономически ефективна мрежа за доставки на водород.

Изследователи от Института "Фраунхофер Гезелшафт" дават този отговор - чрез съществуващата газова инфраструктура. Разработката включва специална мембрана, която позволява преноса на зеления водород и природния газ и успешното им разделяне при пристигането в крайната дестинация.

Разработката е част от проекта за доставка на водород в Германия - HYPOS. В страната има добре разработена мрежа за транспортиране на природен газ (с дължина от над 511 хил. километра) и 33 газохранилища. Но все още няма разработени канали за доставка на водород до всички региони.

На практика съществуващата газопреносна мрежа може спокойно да пренася и водород, и природен газ. Проблемът е с разделянето, ако то е необходимо. Изследователите правят това чрез мембрана, която има дупки с по-малко от нанометър в диаметър, които пропускат молекулата на водорода (H2), но не и на природния газ (СН4).

Резултатът е водород с голяма чистота (над 90%), който спокойно може да се използва в много производства, например в стоманената индустрия.

Възобновяемите енергийни източници на този етап трудно предлагат алтернатива за енергоемките индустрии, каквото е производството на стомана. Водородът обаче успешно може да замени въглерода във високотемпературните пещи, в които се претопява желязната руда.

Зеленият водород може да се използва и в проекти за отопление на сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още