IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Ще продължим до край преговорите за спиране на огъня в Източна Украйна

За свои основни приоритети победителят на изборите обяви връщането на затворниците и пленниците в конфликта

08:34 | 22.04.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Победителят на президентските избори в Украйна Володимир Зеленски заяви след обявяването на първите резултати от вота, че първата му задача на чело на страната ще бъде да постигне освобождаването на всички украински затворници, пленени по време на конфликта в източната част на страната.

„Ние ще продължим до край преговорите, за да се постигне прекратяване на огъня", каза победителят от партия „Слуга на народа" след първите данни от екзитпол анкетите, сочещи го за безспорен победител на балотажа, съобщава БТА.

„Задача номер едно - да върнем всички наши затворници, всички пленници. Ще направя всичко, за да върнем нашите момчета у дома", увери Зеленски на пресконференция в щаба си.

Той заяви още, че в най-скоро време ще представи план за действия за прекратяване на огъня в Донбас и че смята да ускори Минския процес. „Ние ще водим много мощна информационна война, за да бъде прекратен огънят в Донбас. Скоро ще оповестим нашия план за действия", посочи Зеленски.

Бъдещият президент даде да се разбере, че смята да смени ръководството на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, както и да назначи нов главен прокурор на мястото на Юрий Луценко. 

Във видеообръщение, разпространено в приложението Telegram, Зеленски заяви, че неговата победа на президентските избори в Украйна представлява обединителен фактор за страната.

„Главното, което направихме, е, че обединихме нашата страна, нашия живот, нашия народ. Благодаря", каза Зеленски след оповестяването на резултатите от екзитпол анкетите, според които той печели на балотажа над 70 процента от гласовете, близо три пъти повече от действащия държавен глава Петро Порошенко.

Веднага след обявяването на резултатите Зеленски бе поздравен от американския президент Доналд Тръмп.

„Президентът Тръмп позвъни на Володимир Зеленски, за да го поздрави за победата на изборите, а също украинския народ за произвеждането на мирни и демократични избори", посочи в Twitter специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър.

„Ние ще продължим да поддържаме усилията на Украйна за възстановяване на нейната териториална цялост и противодействието на руската агресия", добави Волкър. Той също така благодари на изгубилия изборите настоящ украински президент Петро Порошенко за това, че е управлявал Украйна „в изключително сложни времена". 

По-рано в неделяс посолството на САЩ в Украйна поздрави Зеленски за победата и изрази надежда за запазване на силното партньорство между Киев и Вашингтон.

Коментар за резултатите дойде и от Москва, съобщава още БТА. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че Украйна има шанс да извърши положителни промени в полза на цялото общество след президентските избори.

„Украйна може да извърши рестарт, не в смисъл на преразпределение на паричните потоци от един джоб в друг, а истински, основан на осъзнаването на необходимостта за консолидиране на народа не чрез сила, а чрез изработване на общонационален дневен ред", посочи говорителката на руското външно министерство. 

Поздравителни обръщения отправиха също председателят на Европейския съвет Доналд Туск и генералният директор на НАТО Йенс Столтенберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
"Ние ще продължим да поддържаме усилията на Украйна за възстановяване на нейната териториална цялост и противодействието на руската агресия", добави Волкър."Вие ще продължавате, докато 24%, които вошият човек получи, стана 2.4% и тогава ше бегате от Киев като от Сайгон... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
В какво се състои украинската шизофрения:- втората държава под слънцето, която има президент и премиер евреи;- олигарсите основно пак евреи;- властта се държи на щиковете на нацистите;- Русия им изплющя наскоро енергийни санкции и зимата ще гризнат дръвцето (*** тукашната цензура за това мълчи);- Дълговете се трупат здраво!- Ще има луда вълна на антисемитизъм.- Пак и отново руснаците ще измитат нацисти от Европа.- За мен въпроса е, дали отново Канада (и САЩ) ще им отворят вратите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още