IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На сесията през март Европарламентът няма да обсъжда пакета "Мобилност"

Това увеличава шансовете спорното законодателство да остане за следващия парламент

17:25 | 14.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

На заседание на лидерите на 8-те политически групи в Европарламента днес е решено пакетът „Мобилност“ да не влиза за обсъждане в пленарната зала и на следващата сесия през март, съобщи БНР. Предложените нови правила за товарните превози предизвикаха протести у нас и в Брюксел, организирани от българските превозвачи.

За отлагането потвърди евродепутатът Андрей Ковачев, който е зам.-председател на групата на ЕНП. 

По думите му това увеличава шансовете спорното законодателство да остане за следващия Европарламент след изборите през май.

Все пак същества теоретична възможност да бъде направен опит пакетът „Мобилност“ да бъде вкаран на втората сесия през март.

Късно снощи  на заседание на групата на ЕНП е имало силен натиск от френските евродепутати законодателството да бъде гледано в зала в началото на март, потвърди Ковачев.

Новите правила, с които българските транспортни фирми не са съгласни, предвиждат т. нар. каботаж да се извършва до три пъти в рамките на седем дни. След като веднъж са извършени три каботажа за седмица, се предвижда въвеждането на "срок за охлаждане" от пет дни, преди отново камионът може да бъде използван по същия начин в същата държава.

Шофьорите ще се връщат у дома поне веднъж на четири седмици. Обичайните седмични почивки трябва да бъдат извън кабината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още