IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Югоизточна Европа изостава с развитието на човешкия капитал

На Парижкия форум за мир президентът представи идеята за Международен институт за устойчиви технологии

19:10 | 11.11.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: пресцентър</em></p>

Снимка: пресцентър

Без последователна визия за свързаността в науката, технологиите и образованието пропастта между Източна и Западна Европа няма да бъде премахната. Европа се опитва да създава положителни примери за солидарност и свързаност, като минимизира социалните и икономически неравенства между Изтока и Запада, Севера и Юга.

Независимо от направените усилия обаче, Югоизточна Европа все още изостава, особено по отношение на развитието на човешкия капитал. Това заяви президентът Румен Радев пред участниците в Парижкия форум за мир, след като участва в церемонията по отбелязване на 100 години от сключването на примирието, с което се слагат край на бойните действия през Първата световна война.

По думите на Радев кохезионните политики на Европейския съюз все още се проектират предимно в традиционни сфери като инфраструктура и селско стопанство, докато свързаността е фокусирана върху транспорта, комуникациите и енергетиката. 

Според държавния глава са необходими много повече проекти в областта на науката, технологиите и образованието, които да обединяват младите хора, особено от Югоизточна Европа, информира пресцентърът на президентството.

„На младите хора на Балканите трябва да бъде осигурена възможност за образование по най-високи стандарти и за присъединяването им към водещи научни екипи и изследвания, без те да напускат нашия регион“, категоричен беше Румен Радев. 

„Да не забравяме, че Първата световна война започна на Балканите. Стабилизирането на региона, който продължава да подхранва противоречия и противопоставяне, е от първостепенна важност”, предупреди той.

Пред участниците във форума Радев представи идеята за  изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа - автентичен регионален проект в областта на върховите технологии и науката, който се фокусира върху подобряването на живота и спасяването на човешкия живот.

„Регионалният подход се изразява в изграждането на съвместна широкомащабна изследователска инфраструктура, която да води до високи резултати и научни и технологични дейности, които са конкурентоспособни и в международен план”, посочи Румен Радев. 

Проектът предвижда изграждането на Център за адронна терапия за изследване и лечение на тумори и био-медицински проучвания за региона на Югоизточна Европа. Освен оказването на животоспасяващо лечение, проектът предвижда институтът да привлече учени от държавите-членки и от цял свят, които да извършват научни изследвания.

Успешното изпълнение на поставените цели ще позволи в бъдеще в Института да се правят и изследвания в областта на приложната ядрена физика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Вдигнете още данъците. Ще се напълни само с чистокръвен човешки капитал... от кафяв тип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
george353
преди 5 години
Имах предвид "знанието", което явно и на мене ми липсва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
george353
преди 5 години
Познанието е богатство, а богатството е благоденствие. За 30 години положихме огромни усилия да унищожим това богатство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Не просто изостава.Югоизточна Европа продължава да е абсолютно неадекватна по отношението си към човешкия капитал. Защо продължават да се грижат така добре за параазити докато истинския човешки капитал изтича към развития свят? И нямам предвид само един етнос или една етническа група. Депутати, връзкари, бездарните членове на управляващите партии назначени из администрацията, корумпираните полицаи, съдии и прокурори също са големи паразиити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още