IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските настроения в САЩ се подобряват на фона на фискалната подкрепа

Оптимизмът сред потребителите нараства, тъй като се ускорява и икономическото възстановяване

18:27 | 16.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските настроения в САЩ се подобряват през април след поредния кръг от фискални стимули на Вашингтон и с ускоряването при растежа на работните места, предава Bloomberg. 

В същото време очакванията за инфлацията се подобриха до най-високата си стойност за последните девет години.

Индексът на потребителските настроения на Мичиганския университет се повишава до 86,5 пункта от 84,9 пункта през март, показват данните, публикувани в петък.

Въпреки че стойността не отговаря на прогнозата на икономистите, анкетирани от Bloomberg, от 89 пункта, тя остава най-високата от началото на пандемията от коронавирус.

Оптимизмът сред потребителите нараства, тъй като се ускорява и икономическото възстановяване. Ръстът при потребителското търсене се очаква да помогне на американската икономика да се върне към нивата отпреди пандемията. От друга страна, представителите на централната банка наблюдават отблизо динамиката при цените.

потребителски потребителски

Потребителите очакват инфлацията да се ускори до 3,7% през следващата година, достигайки най-високото си ниво от март 2012 г. Те очакват цените през следващите пет години да се увеличат с 2,7 на сто в сравнение с 2,8 на сто през миналия месец.

Показателят на текущите условия се повишава до 97,2 пункта, докато този, който отразява очакванията остава на ниво от 79,7 пункта, според проучване, проведени от 24 март до 14 април.

Респондентите гледат с по-голям оптимизъм относно своето настоящо финансово състояние, докато условията за покупки остават стабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още