IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вапцаров АД (4V4 / VAP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • 9 години по-късно, коментари?
    "Силата е нищо без контрол" ... не е Pirrelli

    Коментар


    • Този Дачев не сдава май багажа, първо от Свилоза свил акции, после и други акционери я вапцаха. А имаше интересни неща тук: http://www.vaphydro.bg/
      Вапцаров” АД е основана през 1925 година. Успоредно се развиват две направления в производствената дейност: производство на пресово оборудване и производство на турбини и запорни съоръжения за водноелектрически централи. http://vaptsarov.mtgbg.com/technologies.phtml
      В периода след 1955 г. дружеството се специализира в производство на промишлени компресори за сгъстен въздух. Практически до 1990 година фирмата е единственият производител на такова оборудване в България. През този период всички предприятия в България са оборудвани с компресори, произведени от “Вапцаров” АД.
      http://www.mtgbg.com/company_details...77f041faf36f7b
      След 1960 година започва производството на ковашко-пресово оборудване ( ексцентър преси, хидравлични преси, пневматични ковашки чукове, валове за огъване, пресавтомати за прахова металургия, бласавтомати за изработка на пластмасови изделия,щанцовъчни центри, абканти/включително с ЦПУ/, гилотинни ножици и редица други изделия) предназначени за пазарите в страните от Източна Европа , Арабските страни, Латинска Америка и България. Номенклатурата на произвежданата продукция постоянно се оптимизира, разработва се и се усвоява производството на нови модификации съвременни машини. В момента фирмата произвежда нова гама ексцентър преси с пресово усилие от 20 до 500 тона,сертифицирани със СЕ, хидравлични преси до 130 тона, листоогъващи преси, машини за брикетиране на биомаса като над 80 % от пресовото оборудване се изнася в страните от Европейския съюз ( Германия, Италия, Испания, Франция). Останалата част се реализира в Канада, Турция, Арабските страни, България.
      След 1950 година основно направление в производствената дейност на фирмата става производството на турбини и запорни съоръжения за водноелектрически централи. Турбините и запорните съоръжения на почти всички действащи и досега ВЕЦ-ове в България са произведени от “Вапцаров” АД. За периода 1950 -1990 година са произведени турбини с обща мощност 608 МВт, като най- значителният проект, изпълнен съвместно с ТОШИБА – Япония е изграждането на 4 броя помпено-турбинни агрегати за Помпено Акумулираща ВЕЦ “ЧАИРА”.
      Успешно се развива и производството на турбини и други съоръжения за ВЕЦ съвместно с водещи световни фирми.

      Наличното уникално оборудване позволява на фирмата да изработва и нестандартно оборудване, включително заваръчни дейности, механична обработка на голямогабаритни изделия. ВАПЦАРОВ ХОЛДИНГ АД, ЕИК 824105277 http://www.otvaszavas.bg/Svoboden_do...i/nsnee/n2.htm

      Коментар


      • Дачев клонира завод, за да го заграби
        източник: Стандарт 20 Февруари 2009


        Бизнесменът прехвърли активи за 2,3 млн. на неизвестен бургазлия

        Погази дори волята на арбитъра ЕБВР, за да присвои "Вапцаров"

        Скандалният зам.-председател на Търговско-промишлената палата Красимир Дачев клонира публичната компания "Вапцаров холдинг", за да я ограби. Вместо холдинга ще се пръкне дружеството "Вапцаров", което ще обедини досегашните ВАП "Хидро", ВАПРЕСС и ВАП "Продъкшън".

        Това става ясно от писмо от "Вапцаров холдинг". От текста му е видно, че всъщност става въпрос за предварително подготвена схема за изпразване на публичното дружество от активите му и прехвърлянето им на ново дружество, което също ще се казва "Вапцаров". По-късно Дачев планира да направи следващ ход - да прехвърли обратно активите на клонинга в холдинга, призна самият той вчера пред "Стандарт". Междувременно той се надява да утихнат скандалите около незаконното заграбване на акции и оборудване от "Вапцаров" и другият завод, с който върти далавери - "Свилоза". И двата бяха присвоени от мажоритарните собственици чрез трик с прехвърляне на акции и продажба на активи без решение на общото събрание.
        "Ще вкарам новото дружество "Вапцаров" обратно в холдинга, който си остава публично дружество", заяви Дачев пред "Стандарт" вчера. Дотогава активите на плевенския завод ще стоят в регистрираната на 10 февруари фирма "Плевен индъстрийз" ЕООД, която е собственост на бургазлия. Ден по-късно в нея са прехвърлени оборудване и имоти на "Вапцаров" на стойност 2,3 млн. лева. Активите са купени от две фирми, за които се смята, че са на подставени лица на шефа на Надзорния съвет на "Вапцаров" Красимир Дачев - "Малибу 2000" на софиянец от "Люлин" и "Овърмийт" на перничанин от местното гето "Изток". Същите ги придобиват на 9 февруари с решение на УС и Надзорния съвет на "Вапцаров холдинг".
        Красимир Дачев обаче няма право да разпродава имущество на публична компания зад гърба на мажоритарния собственик. Според Закона за публичното предлагане на ценни книжа никой не може да продава имущество без санкцията на Общото събрание и да го прехвърля на свързани лица. За да прескочи законовите ограничения, той раздробява активите и ги разпродава в 22 отделни сделки.
        "Не съм свързано лице с купувачите "Малибу 2000" и "Овърмийт", но се надявам, когато трябва, да върнат машините обратно. Аз ще съм само консултант на бизнеса", коментира пред "Стандарт" Дачев.
        Така, след като си прехвърли неправомерно акциите на свищовския завод "Свилоза", сега Дачев за втори път ограби съдружниците си Бони Бонев и Каролин Сир Гишу.
        "Недоумявам как е възможно да се случи всичко това абсолютно безнаказано пред очите на всички институции в България", заяви вчера пред "Стандарт" изпълнителната директорка на фирмата майка "Дарос Инк.", която е собственик на "Вапцаров холдинг", Каролин Сир Гишу. Тя не може да проумее какъв е този закон за публичното предлагане на ценни книжа, който хем забранява разпродажба на имущество без решение на Общото събрание, хем позволява толкова елементарно да бъде заобиколен. "За мен има институционален проблем", заяви тя.
        Разпродажбата на имоти и машини за 2,3 млн. лв. на "Вапцаров холдинг" се прави в момент, когато с посредничеството на Европейската банка за възстановяване и развитие, която е кредитор с 28 млн. евро на другия завод "Свилоза", чийто акции бяха взети незаконно, се опитва да намери разумно решение на спора. Банкерите играят пролята на посредник за споразумение между съдружниците. Според проект от средата на януари Дачев взима "Свилоза" и оставя "Вапцаров холдинг" на Бони Бонев и Каролин Сир Гишу. "След като редактира споразумението 2 пъти, Дачев просто замлъкна. Вместо да подпише споразумението, той за втори път взе машини, които не са негова собственост", коментира адвокатът Кирил Пеловски на Каролин Сир Гишу. Според него така мажоритарният собственик - американската "Дарос Инк." остава акционер в празно дружество.
        Случаят става още по-заплетен, защото "Дарос Инк." е американска компания, а мажоритарните акционери са швейцарски граждани.
        "Безскрупулните действия на Дачев обаче заплашват да предизвикат международен скандал, защото се засягат интересите на американски компании и швейцарски граждани", коментира още Кирил Пеловски.

        Коментар


        • http://www.investor.bg/?id=66589

          Красимир Дачев: Вапцаров АД очаква 1,8-2 млн. лв. печалба за 2008 г.
          От: Мариян Йорданов
          mpy@start.bg
          18.07.2008 09:43 ( 3MZ / SVIL, 4V4 / VAP )

          Красимир Дачев е председател на Съвета на директорите на Свилоза АД, председател на Надзорния съвет на Вапцаров холдинг и заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата. Завършва висшето си юридическо образование в СУ „Св. Климент Охридски“ -София. По-късно (1985 г.) специализира „Американско право и правни институции“ в град Залцбург, Австрия.

          - Каква е дейността на дъщерните дружества на Вапцаров Холдинг АД – Вапрес ЕООД и ВАП Хидро ЕООД?

          Първото дружество произвежда пресово оборудване, а второто хидроенергетично, намиращо приложение във ВЕЦ. Произвеждаме и нестандартни продукти, като поръчката за реконструкция на бургаското пристанище за насипни товари.

          - Какви са финансовите резултати (печалба и приходи) на Вапрес и ВАП Хидро за миналата година?

          ВАП Хидро има 10 млн. лв. оборот и 531 хил. лв. печалба, а Вапрес има 13,5 млн. лв. приходи и 1,3 млн. лв. печалба.

          - Каква печалба и приходи очаквате за тази година (на консолидирана база)?

          Около 25 млн. лв. консолидирани приходи и 1,8-2 млн. лв. печалба.

          - На кои пазари реализират своята продукция ВАП Хидро и Вапрес?

          Над 90% в страните от ЕС, малко в Турция и Близкия Изток и малко в Северна и Южна Америка, където има инцидентни продажби, каквито са и в Русия.

          - Защо бе създаден ВАП Продакшън?

          Преди пет години започна разделяне на пресовата и хидро-дейностите, с идеята за коопериране и джойнт венчър с чужди компании. Но се оказа, че имаме вътрешни проблеми с логистиката, например едната компания има нужда от машина, която не е натоварена в другата компания. ВАП Продакшън ще оптимизира използването на машините.

          Коментар


          • http://www.investor.bg/?id=64423

            Вапцаров Холдинг е вече 100% собственик на Вапрес и Вап Хидро
            27.05.2008 10:44 ( VAP )

            Вапцаров Холдинг АД е изкупило всички дружествени дялове от капитала на дружествата Вапрес ЕООД и ВАП Хидро ЕООД, с което става едноличен собственик в капитала им, съобщи дружеството чрез БФБ-София.

            Преди изкупуването Вапцаров Холдинг притежаваше 30% от капитала на Вап Хидро и 40% от капитала на Вапрес. И двете дружества бяха с ограничена отговорност.

            Вап Хидро ЕООД се занимава основно с инженерингова дейност и търговия в областта на хидроенергетичното оборудване, а Вапрес ЕООД се занимава основно с инженерингова дейност и търговия в областа на ковашко-пресовото оборудване.

            По-рано през месеца Вапцаров Холдинг съобщи, че Надзорният съвет на дружеството е решил да прекрати предсрочно правомощията и да освободи като член на Управителния съвет на Вапцаров Холдинг Бони Евлогиев Бонев, поради установени виновно причинени вреди на дружеството.

            През 2007 г. е извършена пълна инвентаризация на активите и пасивите на Вапцаров Холдинг, в резултат на която е взето решение от ръководството на дружеството банковите заеми да бъдат поети от Вап Хидро и Вапрес. През 2007 г. заемите са преструктурирани по фирми и са отписани от баланса на Вапцаров Холдинг.

            „В резултат на всички тези действия стойностите на активите и пасивите, а също така и стойностите на отчетените приходи и разходи в отчетните форми на финансовия отчет бележат чувствителен спад, който не е резултат на негативни явления в дейността на дружеството, а в резултат на проведената политика на промяна от ръководството му“, се казва в доклада за дейността на Вапцаров Холдинг за миналата година.

            В началото на месец февруари 2008 г. Вапцаров Холдинг учреди ВАП Продакшън ЕООД, което ще се занимава основно с дейността по производството на конструираното и договорено за производство от другите две дружества оборудване.

            Мажиритарен собственик на Вапцаров Холдинг е Машин манифекчъринг енд енжиниринг със 76,19% от капитала.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от ATILA
              Тука инсайдърите се вихрат с пълна сила!
              +1

              Коментар


              • Ко толкоз стана в тоз VAP, че тъй отскочи е ?
                Хванали човека, че нещо злоупотреби и айде ъп !

                Коментар


                • Тука инсайдърите се вихрат с пълна сила!

                  Коментар


                  • Разкриха мениджърски злоупотреби във „Вапцаров Холдинг”
                    четвъртък, 22 май 2008
                    Съветътът на директорите единодушно реши Бони Евлогиев Бонев да бъде освободен от длъжността член и председател на Управителния съвет , а на негово място да бъде назначен Дишо Иванов Иванов.
                    Решението за мениджърските рокади е взето от Надзорния съвет на 20 май 2008 година. Причина за спешните промени в ръководството на дружеството са продиктувани от установените виновно причинени вреди на дружеството от Бони Бонев....и т.н.

                    източника е брокер.бг и това вече 6-7 пъти се трие от модератора!!!
                    или трийте цялото или нищо!

                    Един душманин по-малко имате!
                    не притежавам акции и не е препоръка за търговия

                    Коментар


                    • тази акция е само за "познавачи" и "колекционери".

                      "Изказаните мнения не представляват препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти."
                      "Най-обичам да купувам акциите завинаги"

                      Коментар


                      • Какво става колеги?? Ще излитаме ли?

                        Някой явно знае нещо ново около тази компания.
                        “Speculation is a business. It is neither guesswork nor a gamble. It is hard work and plenty of it.”

                        Коментар


                        • Колеги какво става по тази позиция май нищо като гледам компанията изкара добра печалба 1071 което през акциите претеглено е 2,14лв печалба на акция и през текущата цена се получават интересни финансови коефиценти. Споделете мнение за развитието на компанията очаквания

                          Коментар


                          • Я сега да направим самопризнания - кой чете тук утрешният вестник?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Nikola
                              Първоначално изпратено от kamikatze
                              Дружеството е добро. Като отворите сайта на компанията разгледайте двете ООД. Там, според моето лично мнение, е мъката.
                              Разбира се че е там. :wink:
                              И аз така мисля. Понапълних си едно пакетче, че ще видим.

                              Коментар


                              • Що ли си мисля че според написаното в отчета тази мъка за която говорите ще става по-голяма?

                                Коментар

                                Working...
                                X