IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как "Елените" АД "избягаха"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Айде на ЕЛЕНИТЕ!!!!

    http://www.standartnews.com/bg/artic...article=190455



    ...Честта да кумуват се падна на известния пловдивски бизнесмен Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела, които са собственици на "Елените". Кметът на Сливен Йордан Лечков пък лично ще бракосъчетае младоженците. Церемонията ще се състои в обновения театър във ваканционното селище. За църковния ритуал ще бъде изграден специален параклис върху морава край брега на морето. Там, до плискащите се морски вълни, ще прозвучи Менделсон, а двамата младоженци ще се врекат във вечна вярност. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий ще извърши венчавката....

    Коментар


    • Как "Елените" АД "избягаха"?

      никаква измама няма тук
      вижте какво става с VAZHO

      Коментар


      • Как "Елените" АД "избягаха"?

        Днес ще раздавам дивидент на всички които присъстват на ОСА

        Коментар


        • Как "Елените" АД "избягаха"?

          Поради липса на кворум ОСА за 30.05.05 на ELENI не се проведе. То ще се проведе на 20.06.05 на същото място и при същия дневен ред.

          Коментар


          • Как "Елените" АД "избягаха"?

            КФН проверява сделка с фирма на “Елените” АД
            Комисията за финансов надзор /КФН/ се е самосезирала да извърши проверка на "Елените" АД, к. к. Елените, съобщиха от комисията. Обект на проверката от КФН ще бъде решението на Общото събрание на акционерите от 26 април м. г., с което се апортира търговското предприятие на "Елените" АД в дъщерното дружество "Елените Роял Холидей" АД, учредено на месец по-късно. Капиталът на новоучреденото дружество е в размер на 11 220 хил. лв., от които 11 000 хил. лв. са непарична вноска на "Елените" АД или 98 процента от капитала на непубличното дружество. С договор от октомври м.г. "Елените" АД прехвърля дела си в новото дружество на фирма "Редбридж" ООД. Общата стойност за целия пакет акции е 1.330 хил. лв. Продажбата е осъществена след извършена оценка на инвестициите на "Елените" АД в "Елените Роял Холидей" АД, изготвена от консултантска фирма "Имоти Консултинг"- Пловдив.

            Коментар


            • Как "Елените" АД "избягаха"?

              Zabeliazvam podobno deistvie i pr Balgarska Holdingova Kompania.
              Niakoi moje li da mi dade pove4e informacia za BHC?

              Коментар


              • Как "Елените" АД "избягаха"?

                DANKE DANKE !!!!

                Коментар


                • Как "Елените" АД "избягаха"?

                  Как "Елените" АД "избягаха"?
                  30.05.2005 16:51 Автор - ПЕТЪР ВАСИЛЕВ, ГЕОРГИ БИСЕРИНСКИ




                  "Доверието към капиталовия пазар се покачва, тъй като през последните няколко години няма нито един случай на измама на миноритарни акционери - нещо, което беше практика преди години." Това заяви преди месец министърът на транспорта и съобщенията Николай Василев. Според него промените в закона за ценните книжа, приети през 2002 г., до голяма степен са увеличили защитата и са повишили доверието на инвеститорите в капиталовия пазар. С такова впечатление освен министърът доскоро беше и инвестиционната общност, а за значимостта на тези промени показателно само по себе си е и поскъпването на акциите, търгувани на борсата, както и почти десетократното покачване на борсовия индекс SOFIX, който е своеобразен мерител на настроението на инвеститорите.

                  Дали обаче порочната практика на ограбване на миноритарните акционери под различна форма -увеличаване на капитала под условие, прехвърляне на активите на публичното дружество в друга компания и други подобни прийоми, са напълно забравени и невъзможни? Примерът с морския ни курорт "Елените" показва, че въпреки закона, който брани миноритарните акционери, въпреки съдебната система и Комисията по финансов надзор, които трябва да следят за спазването им, вратички за по-безскрупулните собственици все още се намират. За няколко месеца активите на ваканционното селище намаляват почти 20 пъти, като от 29.5 млн. лева към края на 2003 г. се понижават до 1.3 млн. лева към края на 2004 г., като в момента закупилите акции от дружеството всъщност са собственици единствено на табелата "Елените" и няколкостотин хиляди дългове като гарнитура. Източването на публичното дружество е направено чрез апортиране на едно търговско предприятие в друго - един добре познат прийом за източване на предприятия от близкото минало.

                  Обезценяването на дружеството е осъществено чрез няколко последователни стъпки. На пръв поглед изглеждайки, че всичко е законно - има решение на общото събрание, одобрение от акционерите, и т.н. За широкия кръг инвеститори обаче схемата става ясна едва година по-късно, когато тя е описана в предоставения от дружеството отчет за 2004 г.



                  История на операцията



                  Историята започва на редовното годишно общо събрание на акционерите, което е проведено на 26 април 2004 г. От изпратения почти година по-късно на фондовата борса протокол от общото събрание става ясно, че акционерите са гласували апорт на търговското предприятие на "Елените" АД като съвкупност от права, задължения и фактически отношения в новоучредяващото се дружество "Елените роял холидей". Тъй като "Елените" АД е публично дружество, подобни сделки трябва да бъдат описани в публикуваната поканата за свикване на събранието, а акционерите трябва да ги одобрят с мнозинство 3/4 от присъстващите на събранието (чл.114 от Закона за публично предлагане на ценни книжа). В публикуваната покана за общото събрание обаче такава точка не фигурира в дневния ред. Този въпрос е включен на по-късен етап в дневния ред на събранието с постановление от Бургаския окръжен съд по молба на един от акционерите в дружеството - "Чилтон" ООД от САЩ, по реда на чл. 223а от Търговския закон. Внасянето в последния момент на такава точка, разбира се, остава неизвестно както за миноритарните акционери, така и за надзорните органи и това позволява сделката да стане факт.

                  Капиталът на новоучреденото дружество "Елените роял холидей" е 11 220 000 лева, като в учредяването на новата компания освен ваканционното селище участва и пловдивската фирма "Виктория групс" с парична вноска от 220 000 (която даже е разсрочена). Зад "Виктория групс" стоят интересите на мажоритарния собственик на ваканционното селище "Елените" - пловдивския бизнесмен Ветко Арабаджиев. Срещу апорта на всички свои активи "Елените" АД придобива 11 000 000 акции от новата компания с номинална и емисионна стойност от 1 лев всяка, а "Виктория групс" - 220 000 акции. Стойността на апортната вноска е определена съобразно направена оценка, която е приета от Бургаския окръжен съд.

                  Поради започналата, макар и късно, проверка от Комисията за финансов надзор не дадоха информация по случая, така че засега остава неясно дали участвалите на събранието акционери са изпълнили точно изискването на закона, дали управителните органи са изготвили и кога мотивиран доклад за целесъобразността на сделката и т.н. Според юриста на курортното дружество Васил Главчев на събранието са присъствали над 90% от акционерите на компанията, а самото решение за апорт е взето със 100% от присъстващите. Това означава, че за това решение са гласували двата основни акционера в "Елените", а именно контролираното от Арабаджиев РМД "Елените инвест", което по това време е притежавало 77.8% от дружеството, и американската компания "Чилтон" ООД, която има 21.9 на сто от акциите.

                  След така направения апорт основният актив на публичното дружество "Елените" АД са 11-те милиона акции от новоучредената компания "Елените роял холидей". Последната междувременно премества седалището си в Пловдив и се преименува на "Стара" АД.



                  Втора стъпка



                  На 2 август 2004 г. се провежда общо събрание на "Елените роял холидей" АД, на което акционерите взимат решение дружеството да участва в учредяването на ново акционерно дружество - "Сънрайз" АД, което е с капитал от 17 873 966 лева, разпределен в същия брой акции, всяка с номинална стойност от 1 лев. Учредители са "Елените роял холидей" и отново "Виктория групс". "Елените роял холидей" участва с апортна вноска на обща стойност от 17 773 966 лв., срещу които придобива същия брой акции от "Сънрайз" с номинална стойност от 1 лев всяка.

                  В апорта са включени всички недвижими имоти, включени в апорта на "Елените" - теренът на ваканционното селище "Елените" с обща площ от 260 000 кв.м, търговски къщи на ВС "Елените" и хотелите "Перла" и "Роял бей".

                  "Виктория групс" участва в "Сънрайз" с парична вноска от 100 000 лв., срещу които записва същия брой акции с номинална стойност от 1 лев, като отново 25% от сумата е платима в момента на съдебната регистрация, а останалите 75% трябва да бъдат внесени в двегодишен срок от вписването в търговския регистър.

                  След така направения апорт в патримониума на "Елените роял холидей" АД освен участието в "Сънрайз" АД остават вземания и задължения и задължения на "Елените" АД, формирани от апорта на търговското предприятие "Елените", а в патримониума на "Сънрайз" АД остават само активи под формата на недвижими имоти. Публичното дружество "Елените" продължава да е собственик на 11 млн. акции от "Елените роял холидей" АД, в което са останали само задължения и вземания и 17 773 966 акции от "Сънрайз" АД.



                  Трета стъпка



                  Пет месеца след учредяването на 30 септември 2004 г. пловдивската "Имоти консултинг" ЕООД прави преоценка на активите и пасивите на "Елените роял холидей" АД. Според направената оценка на лицензираната оценителска фирма препоръчителната цена на акциите, формирана на база на активите и пасивите на "Елените роял холидей" АД е 12 стотинки. Тъй като самата оценка не е представена публично, засега остава и неизвестно какво е предизивикало тази драстична обезценка, както и кой и по какви причини е поръчал оценката.

                  Въпреки това обаче ръководството на публичното дружество "Елените" приема оценката безрезервно и на нейна база извършва преоценка на акциите на "Елените" в "Елените роял холидей" АД, които са преоценени от 11 млн. лв. на 1.320 млн. лева, или от един лев на дванадесет стотинки. Тази обезценка се отчита в баланса на ваканционното селище като разходи за обезценка на активи в размер на 7.798 млн. лв. Всичко това се случва за малко повече от пет месеца и може да означава само едно - или мениджмънтът на "Елените роял холидей" АД е показал чудеса в умението да трупат загуби и да обезценяват активи, или цялата операция е замислена предварително с цел изпразване на публичното дружество.

                  След всички апорти и преоценки едва ли може да се приеме за изненада



                  четвъртата стъпка



                  - на 18 октомври 2004 г. "Елените" АД продава своите 11 млн. акции от капитала на "Елените роял холидей" АД на американската компания "Редбридж" за сумата от 1 330 000 лв., което е със стотинка по-високо от оценката и още на същата дата акциите са джиросани.

                  Въпреки "високата" цена на сделката, за да не се товари купувачът, задължението на американската компания е разсрочено до 2010 г. на осем равни вноски всяка от по 166 250 лева и лихва от 2% годишно. По този начин де факто срещу една сума от 166 250 лв., платена в края на 2004 г., "Редбридж" де факто получава пълен контрол върху всички активи на ваканционното селище. За публичното дружество остава да чака осем години, за да си "вземе" и последните 166 250 лв. и концесията на плажната ивица, която остава в активите по принуда, тъй като според закона не може да бъде прехвърляна. Кой точно стои зад "американците" от "Редбридж" засега остава загадка. Според юриста на ваканционното селище Васил Главчев купувачът е туроператорска фирма, която е кредитор на "Елените", тъй като е финансирала част от строежа на два нови хотела в курорта.

                  Според юристи обаче е най-малкото съмнително дали последната сделка е законосъобразна, след като чрез нея се прави разпореждане с дълготрайни финансови активи на "Елените", които представляват повече от 1/3 от всички активи на дружеството. Разпореждането с тях без изричното съгласие на общото събрание на акционерите отново е в нарушение на чл.114 от ЗППЦК. Договорът за продажба е подписан от изпълнителния член на съвета на директорите на "Елените" - юридическото лице "Захарен комбинат Пловдив".



                  Кой стои зад операцията



                  за момента не може да се каже категорично, но това, което бие на очи, е, че почти всички компании, участващи в схемата, са свързани по един или друг начин с туристическия бос Ветко Арабаджиев.

                  И "Захарен комбинат Пловдив", което е изпълнителен директор на "Елените" през този период, и РМД "Елените инвест", което държи основния дял в курорта, и "Виктория турс", което е съучредител на "Елените роял холидей" АД и "Сънрайз" АД, са компании, които се контролират от пловдивския бизнесмен. Интересен е и фактът, че на проведеното днес общо събрание на "Елените" акционерите освен обичайните точки, характерни за годишно събрание, ще гласуват и промяна в седалището на дружеството от Несебър в Пловдив на адреса, на който е регистрирана и фирмата "Сънрайз".

                  Каква пародия, защото именно на изгряването на "Сънрайз" (стопанисваща сега активите на някогашното ваканционно селище) се дължи залезът на "Елените" АД. А на миноритарните акционери им остава да вярват на вицепремиера Василев, че подобни измами у нас отдавна не се случват.
                  МНЕНИЕТО МИ НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

                  Коментар


                  • Как "Елените" АД "избягаха"?

                    Tova e ot Dnevnik!
                    Ima li niakoi sabonament da go drasne tuka?
                  Working...
                  X