IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ОСА в условията на пандемия

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от КАПИТАНА Разгледай мнение
    Тъй като наближава сезона на ОСА, отново искам да повдигна темата за дистанционно участие и електронно гласуване преди или по време на събранията. Учуден съм, че миналата година нямаше интерес, тъй като се надявах, че тук във форума ще има повече от двама участници, които искат да участват активно в събранията на публичните дружества и да задават неудобни въпроси на мажоритарите. Пандемията продължава и вече за всички е ясно, че и тази година ще има ограничения за пътуване и събиране на множество хора на едно място. Смятам, че това е поредна/последна възможност за дигитална трансформация в управлението на публичните акционерни дружества. Споделям, че моят опит от миналата година не даде никакъв резултат - поисках от едно АД, в което съм акционер да допусне поради пандемията гласуване по мейл и то подписан с електронен подпис. За мое съжаление ми бе отговорено, че устава на дружеството не допуска такова гласуване и бях меко казано "отсвирен". Въпросът ми към всички е, има ли начин миноритарен акционер да изиска допускането поне на електронна форма на гласуване в ОСА, а защо не и онлайн участие чрез някоя от платформите за видеоконферентни връзки (мисля, че дори и БФБ е разработила такава)? Обръщам внимание, че в ППЗЦК е предвидена подобна възможност за гласуване в чл.115б, ал.5 - Публичното дружество може да предвиди в устава си възможност правото на глас да се упражнява преди датата на общото събрание чрез кореспонденция, като се използва поща, включително електронна поща, куриер или друг технически възможен начин.
    Дистанционното присъствие на ОСА не е вече химера в България.

    Аз лично знам 2 дружества ,които миналата година си организираха ОСА така - БФБ и Сирма Груп Холдинг.
    Даже при БФБ май беше повее от 1 събрание.

    На сайта на Централния депозитар си има програма ,която подпомага провеждането на онлайн събрания.Изискването за акционерите е само да имат електронен подпис.

    Остава емитентите да я използват . От мажориатрите зависи.

    Не знам защо си мисля,че доста от тях не горят от желание да се срещнат или чуят дребните си съакционери.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от camaz Разгледай мнение
      Мисля че в случая БФБ или КФН трябва да се размърдат и да предприемат нещо. Защо с американски акции мога да гласувам по точките на събранието предварително, че даже и ми благодарят, а тук не може?
      Интересно как е регламентирано това в САЩ - с пожелателен характер ли се предоставят подобни възможности на акционерите в публичните дружества (както е в момента в ЗППЦК) или задължително се изисква наличието на опция за гласуване и участие в ОСА чрез електронни платформи? Някой има ли идея как е другите европейски държави?

      Коментар


      • Мисля че в случая БФБ или КФН трябва да се размърдат и да предприемат нещо. Защо с американски акции мога да гласувам по точките на събранието предварително, че даже и ми благодарят, а тук не може?

        Коментар


        • Тъй като наближава сезона на ОСА, отново искам да повдигна темата за дистанционно участие и електронно гласуване преди или по време на събранията. Учуден съм, че миналата година нямаше интерес, тъй като се надявах, че тук във форума ще има повече от двама участници, които искат да участват активно в събранията на публичните дружества и да задават неудобни въпроси на мажоритарите. Пандемията продължава и вече за всички е ясно, че и тази година ще има ограничения за пътуване и събиране на множество хора на едно място. Смятам, че това е поредна/последна възможност за дигитална трансформация в управлението на публичните акционерни дружества. Споделям, че моят опит от миналата година не даде никакъв резултат - поисках от едно АД, в което съм акционер да допусне поради пандемията гласуване по мейл и то подписан с електронен подпис. За мое съжаление ми бе отговорено, че устава на дружеството не допуска такова гласуване и бях меко казано "отсвирен". Въпросът ми към всички е, има ли начин миноритарен акционер да изиска допускането поне на електронна форма на гласуване в ОСА, а защо не и онлайн участие чрез някоя от платформите за видеоконферентни връзки (мисля, че дори и БФБ е разработила такава)? Обръщам внимание, че в ППЗЦК е предвидена подобна възможност за гласуване в чл.115б, ал.5 - Публичното дружество може да предвиди в устава си възможност правото на глас да се упражнява преди датата на общото събрание чрез кореспонденция, като се използва поща, включително електронна поща, куриер или друг технически възможен начин.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
            Аз вече имах възможноста да участвам на една такава WEB конференция. Става въпрос за една работна група в МЗХ, която се организира дистанционно. На срещата присъстваха 30 човека, и трябва да ви кажа, че съм силно разочарован от самата технология като такава. Имаше няколко проблема:

            ..........................................

            Като цяло съм склонен да си мисля, че 3-4 човека наистина могат да свършат някаква работа с WEB конференция, но не мога да си представя как ще се проведе дистанционно едно ОСА с няколко стотин човека, всеки от които може да си включва микрофона и да прекъсва другите когато си иска и колкото си иска, или дори да провали цялото събрание

            ПП: Програмата, с която правихме нашата конференция, се казва Cisco Webex. От МЗХ ни принудиха да работим с тази програма и ни пратиха кратка инструкция на български език. Програмата обаче е много сложна, и човек може да загуби 2-3 часа, докато си изясни всяка една функционалност. И докато си играе с бутоните, може да обърка нормалната работа на конференцията..
            Разбирам, но всичко това е преодолимо и се решава с разписването на няколко прости правила. Аз ползвам MS Teams и съм бил на срещи с над 200 участника без проблеми. Ако има технически грамотен администратор ще се прави за секунди с включените микрофони. В крайна сметка участниците могат да ползват чат за задаване на въпроси и не е необходимо да имат микрофони.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
              oбщи събрания онлайн това е много футуристично за бг
              по-скоро да може да си гласуваш по точките на събранието и да им ги изпратиш, като това всичко става с ел подпис или някаква друга система за верификация
              като цялао трябва да е елемнтарно, аз мога да гласувам за компании, които се търгуват в щатите, а тук меката на електроните правителства и it специалистите не
              по тоя въпрос дви-та трябваше да се задействат доста по-рано ама тяхната основна дейност е да ходят по някакви награждавания за най-нещо си
              Cisco Webex има функционалност за гласуване. Натискат се едни ръчички, и администратора на срещата ги вижда на екрана си.

              Коментар


              • Аз вече имах възможноста да участвам на една такава WEB конференция. Става въпрос за една работна група в МЗХ, която се организира дистанционно. На срещата присъстваха 30 човека, и трябва да ви кажа, че съм силно разочарован от самата технология като такава. Имаше няколко проблема:

                1. Повечето хора не можеха да работят с програмата. Оставяха си включени микрофоните, което предизвикваше микрофония, и много пъти диалога се блокираше докато администратора ги намери в списъка и принудително им спре микрофоните.

                2. Повечето хора имаха лоша интернет връзка, в резултат на което когато вземаха думата и гъгнеше и нищо не се разбираше. Получаваха съвет да изключат двата видеоканала (входящ и изходящ) и да оставят само аудио, но това отново прекъсваше дискусиите, докато ония се туткаха да намерят верните бутони.

                3. Не се получаваше тази официална обстановка, както ако се съберем всички в заседателната зала. Почти никой не се беше облякъл официално, някои пушеха цигара, виждаше се зад камерите кочината в стаите на някои, камерите не бяха настроени - някои бяха разфокусирани, на други човека не беше центриран. Някои гледаха от много близо - буквално гледаш в устата или в носа на човека, а други бяха сложени на 2-3 метра и нищо не се виждаше от дребното изображение. Които пък бяха с GSM-и, изображението непрекъснато трепереше или се подмяташе насам-натам.

                4. Създава се впечатление, че хората гледат или в небесата, или в пазвата си. Причината - които са с компютър, камерите са над или под монитора, а не точно в центъра.

                5. Има някакво закъснение по линията, което силно дразни. Звука и изображението видимо бяха разсинхронизирани, което създава голямо объркване. Силата на звука също беше различна - при някои колонките ми направо се тресяха, а при други ти трябва слухов апарат, за да ги чуеш.

                6. От екрана не става ясно кой говори в момента. Многото на брой хора бяха сведени до много малки квадратчета, на които не се вижда кой си мърда устните. Освен това част от квадратчетата бяха извън екрана и трябваше да се движи плъзгача на мишката, за да ги видиш.

                7. Имаше една функция автоматично да се увеличава изображението на този, който говори, но тя сработваше с няколко секунди закъснение. И ако започне бързо подхвърляне на реплики и на екрана се уголемява не който говори, а някой друг.

                8. Също така хората докато чакаха и слушаха явно си играеха с програмата (разучаваха я), като например си спираха или пускаха камерата и/или микрофона, но това създаваше някакъв хаос по екрана на другите, защото той непрекъснато се пренареждаше и позицията на различните хора непрекъснато се сменяше.

                9. Няма начин от списъка с хора да се разбере кой кой е, защото повечето се бяха регистрирали с някакви никове, а не със собствените си номера. Понеже се прави проверка на присъстващите и се загуби бая време да си изасним кой ник на кого е. Имаше обаче два ника, които така и не ги разбрахме на кого са. И тези хора явно са слушали и са записвали цялата среща, без да разберем кои са.

                10. Имаше според мене една единствена готина функционалност - компютъра направи запис на цялата среща, и човек после може да го разгледа, ако иска да си припомни кой какво е казал. Но това също така е лоша новина, защото всеки има запис, дори и анонимните присъстващи, и не се знае после за кави цели ще го използва.

                Като цяло съм склонен да си мисля, че 3-4 човека наистина могат да свършат някаква работа с WEB конференция, но не мога да си представя как ще се проведе дистанционно едно ОСА с няколко стотин човека, всеки от които може да си включва микрофона и да прекъсва другите когато си иска и колкото си иска, или дори да провали цялото събрание

                ПП: Програмата, с която правихме нашата конференция, се казва Cisco Webex. От МЗХ ни принудиха да работим с тази програма и ни пратиха кратка инструкция на български език. Програмата обаче е много сложна, и човек може да загуби 2-3 часа, докато си изясни всяка една функционалност. И докато си играе с бутоните, може да обърка нормалната работа на конференцията..
                Last edited by Mateev; 09.06.2020, 20:23.

                Коментар


                • oбщи събрания онлайн това е много футуристично за бг
                  по-скоро да може да си гласуваш по точките на събранието и да им ги изпратиш, като това всичко става с ел подпис или някаква друга система за верификация
                  като цялао трябва да е елемнтарно, аз мога да гласувам за компании, които се търгуват в щатите, а тук меката на електроните правителства и it специалистите не
                  по тоя въпрос дви-та трябваше да се задействат доста по-рано ама тяхната основна дейност е да ходят по някакви награждавания за най-нещо си
                  “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

                  Коментар


                  • ОСА в условията на пандемия

                    В сезона на ОСА и в условията на световна пандемия мисля, че е назрял момента за решителни действия по темата как акционерите да участват дистанционно в общите събрания на съответните дружества. Всички, които имат някакви акции от български предприятия подозирам, че биха желали да участват в ОСА и да имат възможността да изразят мнение, предложение или да зададат въпрос относно развитието на съответното публично АД. На практика, миноритарните акционери като мен, с по няколко акции от няколко дружества са лишени от това право, особено в случаите, когато съответните АД са в различно от тяхното населено място. Няколкото акции, липсата на дивиденти, чувството за безсилие, разходите за транспорт обезсмислят до голяма степен пътуванията и участията в ОСА за малки акционери. Сега, в разгара на КОВИД-19, когато все още действат ограничения за пътувания и изисквания за социална дистанция, подобно пътуване и участие носи дори риск за здравето и допълнително ще охлади желанието и на най-ентусиазираните акционери. Струва ми се, че ползите от участие в ОСА (въпреки, че никога не съм участвал) са много - по-добра информираност, изграждане на лично впечатление за ръководния екип, контакти и възможност за обединение с други миноритарни акционери по ключови теми, възможност да зададеш въпроси и други. Смятам, че липсата на ангажираност и неучастието на малките акционери в ОСА вреди на предприятието и създава условия за пълното им игнориране от страна на мажоритарните акционери.
                    От няколко месеца всички видяха и разбраха, че може да се работи и дистанционно, без да се посещава редовно офиса, могат да се провеждат разговори и срещи онлайн, могат да се провеждат фирмени събрания и да се правят презентации пред нови клиенти. В този ред на мисли не виждам причина защо да не могат да се провеждат и ОСА онлайн. Какво е мнението Ви по този въпрос и можем ли да се обединим и да предприемем някакви действия в тази посока?
                  Working...
                  X