IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

София Хотел Балкан АД (3ZB / SHERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • София Хотел Балкан с най-високи приходи от 8 години след бума нa полетите до София

    София хотел Балкан АД (бившият Шератон София - б. авт.) отчита най-високи приходи от основна дейност за последните 8 години с реализирани 15,87 млн. лв. през 2016 г., показва анализ на Investor.bg на база отчетите на дружеството, публикувани чрез БФБ-София.

    Спрямо 2015 г. приходите от основна дейност нарастват с 8,5%. Печалбата за 2016 г. е 2,66 млн. лв., като се увеличава с 551 хил. лв. (26%).

    Приходите от нощувки през 2016 г. са за 7,608 млн. лв., което е с 18,23% повече спрямо предходната година.

    Приходите от дейност Хранене са 5,208 млн. лв., като се увеличават с 232 хил. лв. на годишна база (4,66%).

    Приходите от наеми са 2,414 млн. лв. и намаляват с 61 хил. лв. (2,46%). Другите приходи от дейността са за 638 хил. лв.




    Събитието на 2016 г. за софийските хотели е развитието на Летище София, което отчете 22% ръст на пътниците до почти 5 млн. души.

    През 2016 г. са открити нови 23 редовни линии основно поради навлизането на Ryanair. Това се усети през четвъртото тримесечие, когато пътниците, преминали през летището, се увеличиха с 43% до почти 1,4 млн. души.

    Това обяснява силния ръст на приходите от нощувки на София хотел Балкан АД и по-слабия на приходите в дейност Хранене, тъй като туристите обикновено искат да прекарват повече време извън хотела, за да опознаят максимално местните кухня и атмосфера.
    http://www.investor.bg/novini-i-anal...sofiia-233295/
    П.С. Имам акции
    http://tekstove.info/browse.php?id=14422

    Коментар


    • Чета тази статия от преди два дни:
      https://money.bg/deals/naddavaneto-z...odalzhava.html
      „Наддаването” за компанията майка на столичния „София хотел Балкан” продължава
      Американската компания Marriott International и китайското застрахователно дружество Anbang Insurance Group продължават да „наддават” за веригата луксозни хотели Starwood Hotels and Resorts Worldwide, която държи столичния „София хотел Балкан”.

      Днес стана ясно, че от Marriott са направили контраоферта на предложението на китайския си конкурент. От американската корпорация са готови да дадат 13,6 милиарда долара, за да придобият фирмата, съобщава Reuters.

      От Starwood, която държи луксозните брандове Sheraton и Western, обявиха, че предложението на Anbang вече не е с най-висока цена. Според новата оферта от Marriott ще дадат 79,53 долара кеш за всяка акция на хотелската верига.

      През миналата седмица от китайското дружество обявиха, че ще инвестират 12,8 милиарда долара, за да станат новия собственик на Starwood. По-късно те вдигнаха стойността на предлаганата сделка до 13,16 милиарда долара или по 78 долара за всяка акция.

      Според анализатори за Anbang ще е по-трудно да спечели „битката”, тъй като евентуално придобиване на американската верига Starwood от страна на китайската компания трябва да бъде одобрена от Комитета по чуждестранни инвестиции в САЩ.

      От друга страна, ако новият собственик е Marriott, ще станем свидетели на създаването на най-голямата хотелска компания в света. При евентуално сливане на компаниите, те ще управляват франчайз 5 500 хотела с общо 1,1 милиона стаи. Веригата ще се разпростира на 100 държави в целия свят.
      Гледам в infostock пише, че Бандола Пропъртис ЛТД, Маршалски острови държи 87,49%

      И се чудя, кой е мажоритарния собственик?
      Дали "веригата луксозни хотели Starwood Hotels and Resorts Worldwide, която държи столичния „София хотел Балкан", описана и като "компанията майка на столичния „София хотел Балкан” " или Бандола Пропъртис ЛТД


      Според Вас ако е вярно, че ще има смяна на "компанията майка на столичния „София хотел Балкан” тук трябва ли да чакаме търгово?

      П.С. Имам акции
      http://tekstove.info/browse.php?id=14422

      Коментар


      • Изтъргуваха се 16% от капитала на София Хотел Балкан

        Изтъргуваха се 16% от капитала на София Хотел Балкан:

        http://www.profit.bg/news.php?cid=1&id=48083

        Коментар


        • някакво инфо за тези 8301бр. на цената на търговото които минаха днес,а от КФН ни вопъл,ни стон.

          Коментар


          • тук нещата се раздвижиха макар и с бавни темпове, всички оферти около 100 лв. изчезнаха. дано да им остане време на КФН да се позанимават с този казус по детайлно и преценката им да е максимално обективна в крайна сметка.

            Успех на всички миноритарни акционери тук!

            Коментар


            • Ще се сетите, вие, че определянето на ликвидационен дял за една компания, е метод номер едно, за оценка на една компания.

              На база, дисконтирани парични потоци, може да излизат само грешни оценки, за стойността на една компания.

              Коментар


              • Прегледах набързо описанието на търговото предложение, публикувано на http://www3.fsc.bg/ERiK/runner?backI...&drvrName=HTML. Оценката е стъкмистика, при това проформа направена за отбиване на номера. Оценъчните методи са приложени порочно, дори може да се определи като манипулативно. Пороци тук могат да се изброяват всякакви, но най-големият е, че няма изчислена ликвидационна стойност. КФН отново си е затворила очите.
                Чл. 7 от Наредбата за изискванията към съдържанието на обосновката на цената на акциите на публично дружество, включително към прилагането на оценъчни методи, в случаите на преобразуване, договор за съвместно предприятие и търгово предлагане
                гласи:
                Чл. 7. (1) Справедливата цена на акциите е тяхната ликвидационна стойност в случаите, когато:
                1. ликвидационната стойност надвишава цената на акциите, определена съгласно чл. 6, или
                2. общото събрание на акционерите е приело решение за ликвидация на дружеството или дружеството е в производство по несъстоятелност при условията на чл. 630 от Търговския закон.
                (2) Ликвидационната стойност на акциите по ал. 1, т. 1 се изчислява, когато основателно може да се допусне, че тя надвишава цената на акциите, определена съгласно чл. 6. Комисията може да поиска ликвидационната стойност да бъде изчислена в хода на съответното административно производство по реда на чл. 124a, 126г или 152 ЗППЦК.

                В чл. 6 са описани 3-те метода, които предложителите са използвали за определяне цената от 102.04лв. на търговото предложение.

                Явно е, че КФН не е поискала изчисляването на ликвидационната стойност на SHERA. Дори и за лаиците е ясно, че ликвидационната стойност е поне 3 пъти по-голяма от предложената цена от 102.04 лв. в това смешно търгово.

                Междудругото ликвидационната стойност на акциите на „София Хотел Балкан” АД сравнително лесно може да се изчисли, например:
                Дружеството приежава два основни актива:
                1. Хотел в центъра на гр. София с РЗП 22,000 кв.м., цената на премиум имот с такава локация е над 4000 евро/м2. Например преди около 2г. „ДСК Лизинг” купи от Общинска банка изоставения „Детмаг” на ул. „Съборна” за 9.95 млн. евро или 6600 евро за кв.м. Нека приемем минимална цена 3500 евро/м2 при условие, че се търси бърза продажба (ликвидация на инвестицията) получаваме ликвидационна стойност: 77,000,000 евро или 150,598,910 лв. Тази цена изглежда ниска, при условие, че наскоро оцениха хотел Радисон в София на над 80,000,000 евро, а той е доста по-малък от София Хотел Балкан.
                2. Хотел в топ центъра на гр. Белград, представляващ историческа забележителност, купен за 27,500,000 евро или 53,785,325 лв. преди около 2 години. От тогава до сега цените в Белград са се покачили с над 50%. Въпреки това приемаме, че този хотел ще може да се продаде за толкова за колкото е купен, т.е. приемаме силно занижена ликвидационна стойност от 27,500,000 евро или 53,785,325 лв.

                Към 31.03.2008г. пасивите на дружеството, т.е. общо задълженията му възлизат на 71,957,000лв., съгласно консолидиран счетоводен баланс към 31.03.2008г.

                Нетна стойност на активите (ликвидационна стойност): Пазарна стойност на активите – всички задължения на дружеството = 150,598,910 + 53,785,325 - 71,957,000 = 132,427,240лв.

                Всичко емитирани акции: 478,000 бр. Ликвидационна цена на една акция = нетна стойност на активите / Бр. Акции = 132,427,240 / 478,000 = 277.04 лв.

                Съгласно чл. 6 и чл. 7 от Наредба за изискванията към съдържанието на обосновката на цената на акциите на публично дружество, включително към прилагането на оценъчни методи, в случаите на преобразуване, договор за съвместно предприятие и търгово предлагане, справедливата цена на акция на „София Хотел Балкан” АД представлява нейната ликвидационна стойност, която е най-малко 277.04 лв. Тя трябва да е най-малко 277.04 лв. предвид на занижените ценови параметри, използвани по-горе при изчисляването на пазарната (ликвидационна) стойност на активите на публичното дружество. Към настоящия момент цената на публикуваното вече търгово предложение е 102.04лв., т.е. 2.71 пъти по-ниска от минималната справедлива цена на дружеството.

                Очевидно е, че някои са спечелили от всичко това. И тъй като това не сме ние, дребните акционери, "аплодисменти" за момчето със смешните мустаци, очила и дебел портфейл, което не го е срам от нищо.

                Коментар


                • Abe nikoj li njama akzii tuka ili vsichki si lafjat za sporta ?

                  Коментар


                  • Molja pishete mi n alichna i mi pratete njakakuv primeren tekst. Az susto mislja da gi zeziram za tova nesto. Gurzite se opitvat hepten da ni minat tunka tunko

                    Коментар


                    • В момента пиша жалба до КФН. Планирам в сряда, тази седмица да я внеса. Нека, който акционер счита, че 102.04 лв. е ниска цена, да не кажа прекалено ниска, да пише жалба до Комисията. Това е единственото, което трябва да се направи.
                      Успех!

                      Коментар


                      • Zenata e taka ili inache smeshna, ne moje dva gramadni hotela v zentura na Sofia i Belgrad da se ozenjavat na 25 mln euro. Kakvito i dulgove da ima kompaniata, te ne sa chak tolkova golemi, che netnata stojnost na aktivite na dvata kljuchovi hotela v Sofia i Belgrad da e smeshnite 25 mln euro! Osven, che trjabva da bude sezirana KFN me interesuva susto kakvo misljat drugite manoritarni akzioneri sus znachim djal, dotovi li sa da si "podarjat" akziite na tazi zena i kakva se ochakva da bude sudbata na drujestvoto, da go otpisvat li iskat ili ste produlji da bude publichno? Kato za nachalo da sezirame obache KFN, koj oste ima akzii tuka za da se podpishe v pismoto?

                        Коментар


                        • мисля че временна забрана може да се наложи не само заради цената, а примерно заради някаква непълнота в търговото и след като пропуските се отстранят да се одобри търговото

                          Коментар


                          • Според мен, коригираното търгово, каквато и да е корекцията, трябва да бъде публикувано в тридневен срок, т.е. до 09.06.2008. Предполагам възможни са два варианта, или повишаване на цената и отписване на дружеството, или запазване на така предложената цена и запазване публичния му статус. Каквото и да е обаче, може с основание да се твърди, че КФН не си върши работата както трябва. Как може така изуитски да се твърди, че "КФН не издаде окончателна забрана за публикуване на КОРИГИРАНО търгово предложение". Вместо да се публикува ясно и точно какъв е окончателния вариянт на това КОРИГИРАНОТО търгово предложение.

                            Коментар


                            • според мен остава в сила тази временна забрана.
                              оттам нататък тъмна Индия. дано в крайна сметка интересът на миноритарите спечели.

                              Коментар


                              • Каква е тогава корекцията, щом не е в цената?

                                Коментар

                                Working...
                                X