IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли война Тайван (САЩ) -- Китай през 2023 година?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Председателят Си каза че, Китай се въздържа от преки военни действия. Което НЕ значи че, това ще продължи и занапред. Просто, декларира факт към момента.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от analog Разгледай мнение


      И аз се притеснявам дали след разпада на педерацията Китай няма да се налапа отново с територии. Дано ООН-то да вземе мерки.
      Ако се разпадне един от големите съюзи, ще се създаде нов при арабите. Няма опасност да е РФ, този съюз който няма армия ще се разпадне и това е ЕС. Една държава с Ф...ако каже че го напуска, това ще сложи край на ЕС. И процеса на разпад е тръгнал - възтановяват се граници и граничен контрол между държавите, всички в Шенген започват да го игнорират и казат че не ги устройва и по лошо че договора не работи и им вреди.
      Това е което ще го замести - арабски съюз или ислямски съюз с който ние ще граничим. Не е тайна че от десетилития се дават пари от едни държави на други и той неофициално съществува. Само има нужда от военни технологии още.
      D.Y.F-091066

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Кисимов Разгледай мнение

        За последните два века територията на Китай се е удвоила.

        И аз се притеснявам дали след разпада на педерацията Китай няма да се налапа отново с територии. Дано ООН-то да вземе мерки.

        Коментар


        • 8 территорий, которые присоединил Китай за последние 30 лет:

          https://dzen.ru/a/YYJtKUlrDQ1MIFe8?referrer_clid=228&

          За последните два века територията на Китай се е удвоила. Понастоящем половината територия на Китай е автономна - това са петте присъединени области. Източен Туркестан е бил покровителстван от СССР но не е бил приет за съветска република и с удоволствие е бил взет от МАО като Синдзян-уйгурски район, където на всеки десетина туземци е зачислен по един китайски жандармерист, под постоянно наблюдение.
          https://t.me/yurasumy/14067
          Last edited by Кисимов; 28.03.2024, 17:21.

          Коментар


          • хахаха, да. Достатъчно войни за тази година.. след Израел и Палестина... Мир за всички
            Повече от красива

            Коментар


            • Мина годината, закривайте темата и пускайте нова.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Silveto Разгледай мнение
                Войната не е решение и не би трябвало да бъде решение на нито един проблем. Особено пък в 21 век, когато уж сме надмогнали този начин на уреждане на сметки. Уж...
                Беше, СССР се разпаднаха по мирен път без войни си поделиха териториите. Но ето че страните от ядрото му в момента с войнни средства искат да се наложат. Тези в Украйна си предтавят че РФ ще се разпадне и те ще владеят природните и ресурси..Хитлер се завърна.
                D.Y.F-091066

                Коментар


                • Първоначално изпратено от vassago Разгледай мнение
                  Тази тема, подобно на аналогичната за руската агресия в Украйна, страда от еднотипен фактологически недостатък, вписващ се отлично в парадигмата на пропагандните внушения. Активният конфликт е Русия - Украйна, а хипотетичният: Китай - Тайван. Прието е в името на войната да се обозначава първо агресора, а после - жертвата.
                  а, да, всичко различно от БТВ и СНН е пропаганда.
                  Ти нов или стар трол си ?

                  Коментар


                  • Тази тема, подобно на аналогичната за руската агресия в Украйна, страда от еднотипен фактологически недостатък, вписващ се отлично в парадигмата на пропагандните внушения. Активният конфликт е Русия - Украйна, а хипотетичният: Китай - Тайван. Прието е в името на войната да се обозначава първо агресора, а после - жертвата.

                    Коментар


                    • Войни да искаме в 21 век. Едната вече продължава 2-ра година. Другата така силно се е разпалила, че скоро ще достигне до мащабите на големите. Честно да си кажа, надявам се скоро вече да не пишем за войни, да не четем за войни, да не усещаме страданието и болката на хората през тв екран.
                      Повече от красива

                      Коментар


                      • Китай разворачивает много гиперзвуковых ракет средней дальности в непосредственной близости от Тайваня. Речь идёт о ракетах DF-17 - они летят на расстояние до 1000 километров со скоростью в 5-10 раз выше скорости звука.

                        Именно эти ракеты Китай использовал на учениях вокруг Тайваня во время визита Нэнси Пелоси. До острова они долетят за 6-8 минут. В США уже бьют тревогу - ведь слабая ПВО Тайваня не справится с серьёзным ракетным ударом. И военные базы вкупе со складами и ангарами с истребителями могут быть уничтожены уже в первые часы конфликта.

                        Кроме того, Поднебесная разворачивает и ракеты большей дальности - DF-26. Они летают на расстояние до 3000 километров - и могут уже угрожать Гуаму. В Китае как раз тестируют применение гиперзвука по американским авианосцам. В 20 военных играх из 20 китайцам удалось потопить новейший авианосец Джеральд Форд - на это ушли 24 гиперзвуковые ракеты.

                        На фоне военной эскалации Тайвань теряет последних союзников. Вслед за Гондурасом ещё Гватемала может разорвать дипотношения с Тайбэем. В США же пытаются спешно запустить тайваньскую фабрику по производству чипов у себя в Аризоне. Но и тут незадача - сроки открытия предприятия сдвинулись вправо на 2025 год. В Америке просто не осталось нужной инженерной базы после десятилетий вывоза заводов в третьи страны.

                        Американское общество остаётся расколотым по поводу войны на два фронта. 38% считают, что нужно больше внимания уделять Украине - а 34% хотят переключиться на Тайвань. Приближается год выборов - когда ситуация в США обострится до предела. И Пентагон боится, что именно в этот момент, на фоне электорального хаоса в Америке, Китай и может нанести удар.

                        Коментар


                        • Войната не е решение и не би трябвало да бъде решение на нито един проблем. Особено пък в 21 век, когато уж сме надмогнали този начин на уреждане на сметки. Уж...
                          Повече от красива

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Zalmoxis Разгледай мнение


                            Не знам какви са настроенията вътре в Тайван, но предполагам не искат война с Китай. Вероятно и те си имат прокитайски политици и проамерикански политици ;-)
                            В Тайван има дори парламентарно представена партия която е за обединение с Китай. Не знам какви са им точно мотивите, вероятно са по-добри условия за търговия с огромент търговски партньор. Роднински връзки. Също така наличието на военни бази на чужда държава едвали спомагат за обичта към нея. Вероятно има и китайски НПО /могат да си го позволят финансово/.
                            Каквото и да става Китай не бърза с присъединяването. Има приказка, Тайван се приближава до континента с един сантиметър на година и китайците са готови да чакат докато двете територии се съберат географски. Проблема е искуствено създаваното напрежение с непрекъснатото споменаване на признаването на Тайвант като независима държава. Това е червената линя която ако се пресече ще има война. На скоро Литва откри посолство на Тайван и изчезна от картата на Китай. Словения и тя тръгна по този път. Защо го правят? Едва ли искат да си развалят отношенията с Китай. Просто големият брат ги подстрекава.
                            Ако знаех какво да препоръчам щях да съм по-богат

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Zalmoxis Разгледай мнение

                              Qui bono от такава балтия като 90% от чиповете идват от Тайван, а голяма част от тия чипове отиват за американски компании.
                              Може би първо трябва да изместят mapquest driving directions производството. Не че ще е лесно...
                              Унищожаването на производството на чипове, особено преди използването на най-новите мощности, вероятно ще има сериозни икономически последици. В интерес на държавите е да избягват действия, които биха могли да нарушат критични индустрии и глобални вериги за доставки.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Zalmoxis Разгледай мнение

                                Qui bono от такава балтия като 90% от чиповете идват от Тайван, а голяма част от тия чипове отиват за американски компании. mapquest driving directions
                                Може би първо трябва да изместят производството. Не че ще е лесно...
                                Унищожаването на производството на чипове, особено преди използването на най-новите мощности, вероятно ще има сериозни икономически последици. В интерес на държавите е да избягват действия, които биха могли да нарушат критични индустрии и глобални вериги за доставки.

                                Коментар

                                Working...
                                X