IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокатите на Uber са скрили важно писмо пред Waymo

Съдебната битка между двете компании ще отнеме повече време от първоначално планираното

10:54 | 29.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Скандалите около американския концерн Uber продължават. Съдебният спор между стартъпа и дъщерното дружество за автономно шофиране Waymo на Alphabet, в който втората компания обвинява първата в кражба на интелектуална собственост, ще се проточи повече във времето, предава Ройтерс. Причината – ново доказателство - писмо на бивш служител на Uber, което очевидно е било прикрито от адвокатите на компанията.

Изслушването във вторник се съсредоточи именно върху писмо от адвокат на бившия анализатор по сигурността в Uber Ричард Джейкъбс, което не е било показано пред адвокатите на Waymo, докато и двете страни се подготвяха за делото си.

В документа пише, че в Uber е съществувал специално обучен екип, който е проучвал и крадял бизнес тайни на конкуренцията, а след това е прикривал следите си.

Разкритието за това предизвика истински хаос в съдебната зала, а съдията Уилям Алсъп заяви, че вече „не може да се има вяра на защитниците на Uber“.  „Всичко това създава впечатлението, че това е пълно прикриване на доказателства", каза той по време на изслушването.

Сега Waymo получава време, за да се запознае със съдържанието на писмото. 

Така за втори път съдът се съгласява да отложи делото по молба на Waymo. През октомври това се случи, след като Waymo поиска адвокатите на другата компания да разкрият хиляди имейли. 

Джейкъбс свидетелства във вторник, че Uber умишлено е изследвала конкурентите и е използвала технологии, за да краде информация и да прикрива следите си.

Служителите на стартъпа, които са изследвали конкурентите, са били обучавани с цел да "възпрепятстват или повлияят на всяко съдебно дело срещу Uber", каза Джейкъбс. Това е включвало и комуникационна стратегия, „която да гарантира, че не създаваме хартиени документи, които могат да въвлекат компанията в потенциални граждански или наказателни съдебни спорове".

Waymo оценява щетите в случая на около 1,9 млрд. долара и иска да принуди Uber да не използва технологията за самоуправлявщи се автомобили, за която Waymo твърди, че конкурентът й използва нейно ноу-хау.

Uber отрича, че е използвал търговските тайни на Waymo и отхвърли искането за финансово обезщетение, но уволни лидера на поделението си за автономни автомобили, за когото се твърди, че е откраднал данните на Waymo преди да се присъедини към Uber.

Представител на Uber във вторник спомена за по-ранно изявление на компанията, според което Uber чака от известно време началото на делото и „има желание журито да схване по същество делото“.

Джейкъбс казва, че Uber е сключил с него споразумение за 4,5 млн. долара, включително договор за консултации, след като е бил уволнен. При разпит от адвокатите на Uber той обяснява значението на използването на сигурни комуникации с чисто законни причини, включително осигуряване на безопасността на служителите в чужбина.

Той казва, че е научил за тази дейност след разговори в Uber със своя мениджър и други колеги.

Waymo даде Uber на съд през февруари, заявявайки, че бившият мениджър на Waymo Антъни Левандовски е изтеглил повече от 14 хил. конфиденциални файла преди да напусне и да създаде компания за самоходни камиони, наречена Otto. Uber я придоби скоро след това.

Uber отказва да признае вина, а Левандовски отказва да отговори на въпросите за тези твърдения, като се позовава на конституционната защита срещу самоинкриминацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още