IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двуцифрен процентен спад на продажбите на смартфони в Китай през 2018 г.

Доставките са намалели с между 12 и 15,5 процента през миналата година

15:39 | 08.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Доставките на смартфони в Китай са намалели с 12 до 15,5 процента миналата година, сочат пазарни данни, очертавайки мрачни перспективи за сектора в момент, в който Apple и Samsung вече понижиха прогнозите си, предаде Ройтерс.

Китайската академия за информационни и комуникационни технологии - изследователски институт към министерството на промишлеността и информационните технологии, уточни, че доставките са се свили с 15,5 процента до около 390 милиона бройки за годината, като за декември спадът е със 17 процента.

Компанията за пазарни проучвания Canalys твърди, че доставките в Китай миналата година са намалели с 12 процента, като очаква доставките на смартфони да се понижат тази година до под 400 милиона за първи път от 2014 г.

Китайският пазар на смартфони, който е най-големият в света, може да се свие с още 3 процента тази година, твърди компанията. Това ще значи и трета поредна година на спад.

Доставките на смартфони в страната спаднаха с 4 на сто през 2017 година.

Canalys използва термина „доставки“, а не „продажби“. Доставките представляват бройката смартфони, които производителите доставят на търговците и мобилните оператори и се различават от продажбите, които са факт, когато клиентите закупят апаратите. Спадът на доставките на китайския пазар, който се очаква за 2018 година, може да доведе до свиване с 1 процент на световните доставки, уточни Canalys.

„В момента Китай е напълно зрял пазар и удължаването на циклите на подмяна на смартфоните ще бъде новото нормално“, твърди пред Ройтерс Туан Анх Нгуен, анализатор в базираната в Сингапур Canalys.

„По-слабият икономически растеж и по-ниското потребителско доверие най-вероятно ще натоварят премиум сегмента през първата половина на 2019 г.", казва още Нгуен.

„Apple със сигурност бе най-голямата жертва на тази тенденция, като добавен ефект идва от факта, че тя изостава от местните конкуренти в иновациите и атрактивните цени", пояснява още той.

Apple предизвика масова разпродажба на световните пазари миналата седмица, след като намали прогнозата си за очакваните тримесечни продажби заради забавянето на растежа на продажбите на iPhone в Китай.

Конкурентът и доставчик на Apple Samsung обяви днес, че очаква печалбата му за последното тримесечие на миналата година да е спаднала с 29 процента, като се очертават вяли резултати за това тримесечие заради слабото търсене на чипове.

Samsung държи около една пета от световния пазар, следвана от Huawei с дял от 14 процента, твърди Canalys.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още