IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуствените зорки орли над електропроводите

Дронове на Power Drone облитат стълбовете и спестяват сериозни разходи на ЕРП-тата

11:22 | 03.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Електропроводите в България са дълги десетки хиляди километри. Преди време служителите на електроразпределителните дружества изпълняваха задължението си за обход по сложен начин – минавайки по определен участък от стълбовните линии и оглеждайки стълбовете. С бинокъл се проверяваха изолаторите и дали има повреди по тях, като това се описваше в маршрутен бележник. Други бригади боядисваха електропроводите – със сребърен феролит или синя блажна боя, а при констатирани спукани или счупени изолатори те се подменяха.

Но всичко това е много времеемко и скъпо. И вече е почти в историята, след като от септември насам по-голямата част от тези съоръжения са "инспектирани" от дронове. И това се случва благодарение на един български стартъп – Power Drone.

Как става всичко това, разказват пред UpDate Йордан Мераков, главен изпълнителен директор на Power Drone, и Андрей Бъчваров, генерален мениджър на BICA, която е инвеститорът в стартъпа.

„Повечето стартъп компании, които се занимават с дронове, са рожби на ентусиасти, които са е занимавали с вид авио моделиране, летене. При тях често отсъства икономическата логика за някоя функция“, казва Андрей Бъчваров.

При  Power Drone обаче ситуацията е по-различна, защото компанията се е „родила“ поради нуждата да реши конкретен проблем и да запуши пазарна ниша. Освен това този стартъп не просто произвежда или отдава под наем дронове, а предоставя комплексна услуга, която включва и анализ на получените огромни данни.

През последните години тези технологии развиха силно своите функционалности. Те вече не се влияят от вятъра както преди, батериите им са по-издръжливи и са устойчиви на дъжд и промени в температурите. А и цената постоянно пада. Това постепенно превръща тези устройства в индустриално средство за мониторинг и контрол.

А технологиите продължават да се развиват бурно. Във Франция например стълбовете на EDF се облитат от дронове, които се зареждат индукционно – тоест от дистанция, без да се налага да се връщат в началната си точка. Така се пести време, а с това и средства. Компонентите поевтиняват в геометрична прогресия, а все повече компании използват части, които на първи поглед нямат нищо общо, пояснява още Бъчваров.

Вижте повече във видео материала. 

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още