IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Oculus е уволнен от Facebook заради подкрепата му за Тръмп?

26-годишният Лъки и негов адвокат са договорили извънсъдебно споразумение на стойност поне 100 млн. долара, твърди WSJ

10:37 | 12.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мениджърът на Facebook Inc. и вундеркинд Палмър Лъки бе считан за изгряваща звезда на Силициевата долина, когато, на прага на президентските избори в САЩ през 2016 г., той дари 10 000 долара на група, насочена против Хилари Клинтън.

Неговото дарение предизвика реакция sred колегите му. Шест месеца по-късно той вече е извън компанията. Нито Facebook, нито Лъки публично заявиха защо той напусна гиганта на социалните медии. Когато даваше показания пред Конгреса заради скандала с личните данни на потребителите, главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг отрече, че решението е свързано с политиката.

Оказва се обаче, че Лъки е пратен в отпуска, а след това уволнен, пише в свое разследване Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с въпроса. Наскоро самият той е казал пред свои приближени, че причината е неговата подкрепа за Доналд Тръмп и фурора, който политическите му убеждения са предизвикали във Facebook и Силициевата долина.

Вътрешнофирмена имейл комуникация във Facebook показва, че въпросът е бил обсъден на най-високо ниво в компанията. През есента на 2016 г., в резултат от недоволство от дарението, мениджърите на Facebook, включително Зукърбърг са оказали натиск на Лъки да изрази публично подкрепата за кандидата Гари Джонсън въпреки дългогодишната му подкрепа за Тръмп, става ясно от сведения на запознати източници и от комуникацията, която е била прегледана от автори на The Wall Street Journal.

Напускането на Лъки от Facebook бе предвестник на редица битки, които се разразиха през последната година сред преобладаващо либералната култура на Силициевата долина, която създаде PR главоболия на технологичната индустрия и привлече нежелано внимание от страна на Вашингтон.

Мениджъри на Facebook, Twitter Inc. и Google, подразделение на Alphabet Inc., трябваше да отговорят на въпроси от страна на депутатите за потенциални пристрастия в отношението им към консервативни гледни точки. Лидерите на технологичните компании признават, че Силициевата долина е преобладаващо либерална - Зукърбърг заяви в Сената, че е това е „изключително ляво място" - но твърдо поддържат тезата, че политиката не играе роля в начина, по който те модерират информацията на своите сайтове. са са

26-годишният Лъки е наел адвокат, специализиран в трудовите правоотношения, който твърди пред Facebook, че компанията е нарушила законите на Калифорния заради натиска на мениджърите Лъки да изрази подкрепата си за Джонсън и заради наказанието на служителя си заради политическите му действия и пристрастия.

Впоследствие Лъки и неговият адвокат са договорили извънсъдебно споразумение за поне 100 млн. долара, представляващо сериозно увеличение на наградите и бонусите, които би получил до юли 2019 г., плюс пари в брой, твърдят източници, запознати с въпроса. Наградите чрез акции и бонусите са в резултат на продажбата на компанията за виртуална реалност Oculus VR на Facebook през 2014 г. за повече от 2 млрд. долара, сделка, която осигури на младия мениджър общо около 600 млн. долара.

Говорител на Facebook коментира пред WSJ, че „недвусмислено напускането на Палмър не се дължи на неговите политически възгледи. Благодарни сме за приноса му към Oculus и се радваме, че той продължава активно да подкрепя индустрията на виртуалната реалност".

Някои служители във Facebook твърдят, че е прекалено опростено да се каже, че Лъки е бил уволнен заради политическите си пристрастия и че липсата на искреност по време на случилото се, включващо дарението и намалената му роля в операциите на Oculus, са по-големите фактори, довели до решението.

В свое изпратено по електронната поща становище Лъки описва случилото се като „епизод от миналото“. „Смятам, че екипът, който остана в Oculus, все още е най-добрият в индустрията на виртуалната реалност и се надявам да успеят".

Лъки основа Oculus през 2012 г., докато е бил тийнейджър, с краудфъндинг кампания за 2,4 млн. долара. Той се отказа от следване по журналистика в Калифорнийския щатски университет, Лонг Бийч, за да работи върху компанията си заедно със съоснователя Брендън Ирийб (който също напусна концерна, но преди седмици). Когато продават стартъпа си на Facebook, Лъки стана разпознаваемо лице в индустрията на виртуалната реалност, появявайки се в интервю за списание Time, в което казва, че технологията „е напът да промени света".

Лъки, който е роден в Лонг Бийч, е бил обучаван вкъщи от майка си и често има поведение, некореспондиращо с широко разпространената либерална култура на Facebook. Фен на големите коли и оръжията, той е карал гигантски джип Humvee с картечници. Веднъж е бил принуден да го премести от паркинга на Facebook, след като някой се е обадил на полицията да разследва случая, твърди още WSJ, позовавайки се на хора, запознати с казуса.

Лъки е дългогодишен поддръжник на Тръмп и дори е написал писмо до телевизионната звезда през 2011 г., като го е призовал да се кандидатира за президент. Пред свои приятели младият предприемач твърди, че прочитането на книгата на Тръмп „Изкуството на сделката“ на 13-годишна възраст е предизвикало неговото предприемаческо въображение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още