IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От AirTag на Apple до локаторите за кучета

Кои са най-добрите дигитални тракери за намиране на изгубени ценности

16:54 | 08.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Airtag на Apple. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Airtag на Apple. Снимка: Bloomberg LP

Дори ако се връщате към работа от офиса или учене от университета, не е нужно да се връщате към дните, в които трескаво търсихте портфейла, телефона и ключовете си всяка сутрин (или вечер). Новите цифрови устройства за проследяване са достатъчно достъпни, за да се залепят или закачат на онези бутилки с вода, които децата ви продължават да губят, но и достатъчно интелигентни, за да открият дали сте зарязали смартфона си в тоалетната (признайте си, че не влизате без него там), или на пасажерската седалка (понеже сте хвърляли по един поглед към новините на някое натоварено кръстовище).

Мислете за тях като за „технологичен напредък в класическите опори на паметта ни“, казва професорът по психология в Тринити Колидж в Дъблин Анналиса Сети, по-ефективен от това да окачваме ключовете си на една и съща кукичка в коридора или да се мъчим да проследим стъпките си назад във времето, за да се сетим къде може да сме ги оставили.

Не всички тракери обаче са еднакви. Ето няколко от най-популярните - от елегантно проектираните AirTags на Apple до геолокаторите за домашния ни любимец.

AirTag

След като поставите това устройство с големина на капачка на бутилката в портфейла си, можете да използвате същото приложение Find My, което помага да намерите изгубен iPhone, да проверите дали кредитните ви карти все още са в ресторанта или са забравени в метрото. AirTag  се свързва с Bluetooth към мрежата на устройства на Apple в близост, за да помогнат за точно определяне на местонахожденията им. Междувременно, ако портфейлът ви е изпаднал между възглавниците на дивана, ще можете да използвате функцията за прецизно търсене от близко разстояние, превръщайки новия си iPhone в компас, който ви насочва малко наляво, надясно или нагоре. 

По-евтиният вариант

Tile Sticker – той функционира подобно на AirTag, използвайки собственото си приложение Tile, за да ви каже къде сте оставили багажа си, но се синхронизира добре както с телефони с iOS, така и с Android. Батерията издържа три години, а това може да е от решаващо значение, тъй като вероятно няма да знаете, че тракерът „извън строя“, докато не се опитате да намерите предмета, към който е прикрепен.

И докато лепкавият гръб на плочката ще се прикрепи към всичко, AirTag, когато не може да бъде прибран, трябва да бъде поставен в лепкав калъф (продава се отделно) или калъф с прикрепен ключодържател. Най-евтиният тракер, който тестваме - Tile Sticker, може да бъде прикрепен по-достъпно към всичките ни ценни вещи, но има ограничения. За разлика от устройството на Apple, което може да определя местонахождение с помощта на който и да е iPhone наблизо, Tile Sticker разчита на това, че вашият тракер е в непосредствена близост до една от 35-те милиона плочки (джаджи), които се използват по целия свят: проблем, ако се осмелите да излезете извън силно населените градове. 

За всеки един с кучета

В САЩ приблизително 10 милиона кучета се губят всяка година. В глобален мащаб всеки трети собственик губи котката или кучето си поне веднъж в живота си. Въпреки че повечето кучета или котки са открити през първите няколко часа, наистина за всеки собственик на домашен любимец е стресиращо, когато любимото същество изчезне. 

Whistle GO Explore -Този GPS тракер, който се прикрепя към нашийника на вашия домашен любимец и се сдвоява с придружаващо приложение, може да ви помогне да намерите любимеца си, използвайки същата 4G LTE мрежа, която захранва телефона ви. GPS може да работи по-бързо и точно от Bluetooth тракерите, които разчитат на други телефони, като ви казва чрез точка на картата на приложението къде е вашият беглец. Този достъп обаче идва с месечен абонамент. А освен това Whistle GO Explore става само за кучета с тегло над 9 килограма. 

И за такива с котки

Tractive GPS е аналог на предната джаджа. Описва себе си като най-надеждното GPS устройство в света за осигуряване на денонощно проследяване на местоположението в реално време за кучета и котки. Към момента компанията обслужва над 400 000 активни абоната в 175 страни, най-голямата мрежа в света. Основана от екип ветерани - експерти в областта на потребителските технологии, Tractive има дългогодишен опит в откриването на изчезнали кучета и котки в географски райони по целия свят. Компанията е основана през 2012 г. в Австрия от група предприемачи, които искат да изпратят губенето на домашни любимци в миналото.

Те са специализирани в разработването на технологии за домашни любимци, преносими устройства и приложения. 

И макар че всички тези джаджи не изискват купища пари, можете да се сдобиете с тях, без да нарушавате месечния си бюджет чрез специалната шопинг карта на UniCredit Bulbank. С нея имате възможност да пазарувате по изцяло свои правила и за покупки над 50 лв. да ги разсрочвате на вноски по ваш избор.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още