IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабото търсене на чипове за конзоли доведе до по-ниска прогноза от AMD

Компанията сви очакванията си за приходите за третото тримесечие

12:36 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em><br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Архив Ройтерс
 

Advanced Micro Services, вторият по големина производител на компютърни процесори в света, даде разочароваща прогноза за приходите си от продажби за третото тримесечие, подсказвайки за по-ниски от очакваното продажби на чипове за игрови конзоли от страна на Microsoft и Sony - двата му най-големите клиенти, пише Bloomberg. 

Приходите за текущия период ще бъдат около 1,8 млрд. долара, обяви базираната Санта Клара, Калифорния, компания. Това се оказа под средната прогноза на анализаторите за 1,94 млрд. долара според проучване на Bloomberg. Освен това AMD оряза прогнозата за годишните си приходи, а цената на акциите ѝ потъна по време на следборсовата търговия.

Главният изпълнителен директор Лиса Су се опитва да превърне компанията в нещо повече от просто по-евтина алтернатива на чиповете на Intel за персонални компютри. Въпреки че свързаните с компютрите продукти се подобряват, компанията заяви, че приходите са засегнати, тъй като търсенето от страна на производителите на конзоли се оказват под първоначалната прогноза за годината. През второто тримесечие приходите на подразделението, което включва сървърни процесори и специални чипове за конзоли, са се свили с 12 на сто, обяви AMD. 

Конзолните продажби спадат, тъй като сегашните версии на Xbox на Microsoft и PlayStation на Sony са в седмата си пазарна година и компаниите започват да говорят за пускането на техни наследници. 

Су, която е първата жена главен изпълнителен директор в индустрията за чипове, заяви, че нейната компания е позиционирана там, където тя се е надявала по отношение на пускането на конкурентни чипове, а AMD е готова да завземе от пазарния дял на Intel. Според Су с напредването на годината повечето от наскоро обявените продукти на AMD ще бъдат налични в електронни устройства, засилвайки присъствието на компанията. 

Нетната печалба на компанията за второто тримесечие се е свила до 35 млн. долара, или 3 цента на акция, в сравнение със 116 млн. долара, или 11 цента на акция, година по-рано. Като се изключат някои елементи, печалбата през последния отчетен период е била 8 цента на акция и отговаря на очакванията на анализаторите.

Приходите са достигнали 1,53 млрд. долара, или с 13% по-малко спрямо година по-рано, но пък са над средната прогноза на анализаторите за 1,52 млрд. долара. 

Брутният марж се е увеличил до 41% през второто тримесечие, в съответствие с очакванията. Година по-рано той беше 37%. 

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още