IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на Android представи нов керамичен смартфон

Компанията на Анди Рубин показа и нов дигитален асистент, конкурент на Google Home и Amazon Echo

22:11 | 30.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: essential.com</em></p>

Снимка: essential.com

Анди Рубин създава софтуера, който стои в основата на стотици милиони устройства по света - Android. Сега самият той се оказва създател на две нови джаджи: смартфона Essential Phone и устройството Essential Home, съобщава Bloomberg.

Екранът на смартфона изпълва по-голямата част от предната страна, на която има още само камера и е заобиколена от тънка рамка с малко по-широка част в долния край. Екранът като цяло отразява дизайна, който стана известен по-рано тази година със смартфона Galaxy S8 на Samsung и вероятно скоро ще бъде последван с новия iPhone на Apple. Essential Home пък е джаджа с размер на шайба за хокей, упралявана с глас, която може да контролира уреди и да напомня за планирани задачи.

Essential е част от новия инкубатор на Рубин Playground Global, който планира да привлече 300 млн. долара. С новите продукти Рубин цели да се конкурира с Apple и Samsung, които доминират с потребителския хардуер през последните години.

Смартфонът на Essential инкорпорира в себе си много модерни технологии включително процесор на Qualcomm и порт USB-C за зареждане. Той включва и магнитна връзка на задната част, с която да се свързва към аксесоари като камера за снимане на 360-градусови снимки и безжично зарядно. Без приставката смарфонът има предна камера с 8 мегапиксела отпред и задна с 13 мегапиксела, се посочва на сайта на Essential.

Отстрани смартфонът е направен от титан, който според компанията на Рубин е устойчив на драскотини. Задната част на смартфона е керамична и може да бъде с черна, сива, бяла и златиста окраска. Смартфонът работи с версия на операционната система Android с персонализиран потребителски интерфейс, а устройството Home работи с поръчкова система, наречена Ambient OS.

Устройството Home има кръгъл екран и може да възпроизвежда музика, да настройва таймери и да контролира светлините с гласови команди. Продуктът е подобен по обхват на Google Home и Amazon Echo, но малкият му размер вероятно означава, че за Essential това е по-скоро дигитален асистент вместо говорител. Устройството ще бъде отворено за разработчици трети страни, казва Essential.

Смартфонът, достъпен за предварителна поръчка, ще бъде продаван за 699 долара – с 50 долара повече от базовия модел iPhone 7. Устройството ще бъде достъпно само в САЩ първоначално, но засега от компанията не съобщават кога ще стартират доставките и колко ще струва продукта.

Как изглежда Essential Phone вижте в нашата галерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още