IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп ще позволи на Huawei да купува оборудване от американски доставчици*

Става дума за продукти, които не са свързани с националната сигурност, уточни американският президент

11:00 | 29.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще позволи на Huawei Technologies да купува продукти от американски доставчици като отстъпка към Китай след разговорите с президента на страната Си Дзинпин в събота, предава Bloomberg.

„Американски компании могат да продават оборудването си на Huawei“, заяви Тръмп на пресконференция след срещата на върха на Г-20 в Осака. „Говорим за оборудване, при което няма голям проблем за националната сигурност“, уточни той.

Миналия месец министерството на търговията на САЩ включи Huawei в черен списък, като забрани достъпа й до американски доставчици, въпреки че много компании успяваха да заобиколят ограниченията. Тръмп се срещна със Си в рамките на срещата на върха на Г-20 в Осака и двамата се договориха за пауза в търговската война между двете страни.

Тръмп заяви, че е обсъдил Huawei с китайския си колега в хода на разговорите им. „Казах, че това е ОК, че ще продължим да продаваме този продукт, това са американски компании, които произвеждат тези продукти. Между другото това е много сложно“, каза Тръмп. „Съгласих се да им позволя да продължат да продават този продукт, така че американските компании ще продължат да го правят“, допълни той.

САЩ водят глобална кампания за блокиране на Huawei от т. нар. 5G комуникационни мрежи, като заявиха, че компанията представлява заплаха за националната сигурност. Администрацията на Тръмп твърди, че китайското правителство може да използва продукти на Huawei, за да шпионира страни, които го са го включили в мрежите си.
Китайската компания отхвърли обвиненията, че провежда шпионаж в полза на Пекин.

По-рано днес Тръмп каза пред репортери, че няма да налага нови мита на китайски стоки „засега“, след като Китай се е съгласил да купува „страхотно“ количество земеделски стоки. Китайски медии съобщиха само, че Тръмп се надява Китай да внася повече американски продукти. Двете страни ще възобновят търговските преговори, които бяха прекъснати миналия месец.

„Ние забавяме митата, а те ще купуват земеделски стоки. Ще им дадем списъци с неща, които искаме да купуват“, каза Тръмп.

В същото време високопоставен китайски дипломат заяви, че общите интереси на Китай и САЩ са по-големи от различията. Двете страни се надяват, че светът може да постигне стабилен растеж, заяви пред репортери Уан Сяолон, специален пратеник по въпросите на Г-20 на китайското външно министерство и генерален директор на службата за международни икономически въпроси.

Връщането на масата на преговорите слага край на 6-седмична безизходица, която разтревожи компании и инвеститори, и поне временно успокоява опасенията, че двете най-големи икономики в света се насочват към нова Студена война. Все още не е ясно обаче дали те могат да преодолеят различията, които доведоха да провала на предишното примирие, постигнато на срещата на върха на Г-20 миналата година.

Притесненията от безизходица накараха инвеститорите да очакват смекчаване на паричната политика от централната банка и да се насочат към активи-убежища. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се срина до най-ниското си ниво от години. Японската йена, която традиционно се възползва от търсенето на качествени активи от инвеститорите, поскъпна, а американският долар понижи курса си спрямо основните валути, включително спрямо китайския юан. Фондовите пазари се насочваха нагоре или надолу при всеки нов обрат на търговската война.

След провала на преговорите на 10 май Тръмп повиши митата върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%. През последните дни той заяви, че следващата стъпка може да са мита от 10% върху целия останал внос от Китай – стоки на стойност около 300 млрд. долара, включващи от смартфони до детски дрехи.

През по-голямата част от първия ден на срещата на върха в петък Си обещаваше да отвори китайската икономика и същевременно разкритикува САЩ, без да ги споменава конкретно, за атаката им срещу световната търговска система.

В изявление пред африкански лидери в петък Си отправи не съвсем прикрита критика към търговската политика „Америка на първо място“ на Тръмп, като предупреди да не се използват „грубиянски практики“. Той допълни, че „всеки опит за поставяне на нечии интереси на първо място и за подкопаване на интересите на останалите няма да спечели популярност“.

Си критикува САЩ и заради Huawei и заяви, че Г-20 трябва да запази „завършеността и жизнеността на глобалните снабдители вериги“. Китай настоя тази седмица Huawei да бъде изваден от черния списък при постигане на споразумение.

Въпреки критиките от американските компании президентът остава убеден, че митата са му дали лост за влияние над търговските партньори и че са помогнали на американската икономика, като в същото време са навредили на китайската.

*Информацията е допълнена в 12,22 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още