Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Зукърбърг: Носимите устройства, които четат мисли, се задават

За някои функции обаче ще се нужни импланти в човешкото тяло

Зукърбърг: Носимите устройства, които четат мисли, се задават

Снимка: Архив Ройтерс

Марк Зукърбърг заяви, че иска да работи по контролирани от мозъка носими устройства и технологии за импланти, а скорошното придобиване на компанията CTRL-labs е стъпка в тази посока, пише CNBC.

„Целта е евентуално да го развием така, че да можете да намислите и контролирате нещо във виртуална или добавена реалност“, коментира Зукърбърг.

През септември Facebook обяви, че придобива CTRL-labs за сумата между 500 млн. и 1 млрд. долара, което прави това едно от най-големите придобивания в историята на социалната мрежа. Компанията работи по гривна, която ще позволява на хората да контролират устройства на база сигнали от гръбначния мозък.

След приключването на сделката CTRL-labs ще се присъедини към Facebook Reality Labs, която работи по създаването на умни очила с добавена реалност.

Още по темата

Коментарите Зукърбърг направи по време на дискусия за бъдещето на технологиите и обществото с доктор Джо ДеРиси и доктор Стив Куейк от Chan Zuckerberg BioHub, развоен център, финансиран от изпълнителния директор на Facebook и съпругата му Присила Чан.

В рамките на дискусията тримата коментираха предизвикателствата и предимствата на използването на технология за импланти за разчитане на човешките неврони.

Куейк твърди, че има рискове за здравето, свързани с тази технология, докато ДеРиси посочва, че имплантите могат да разкодират безгласни команди, която може да помогне на хора с ограничени физически или речеви способности след инсулт например.

„Такъв тип подробна информация в реално време никога не е можела да се чете на повърхността“, коментира ДеРиси. „В действителност трябва да влезете под черепа и да докоснете невроните“.

Зукърбърг твърди, че хората потенциално ще могат да използват устройства като гриваната на CTRL-labs, за да контролират неща с мислите си чрез моторни неврони. Но тези с физически ограничения може да се нуждаят от имплант, за да правят същото, допълва той.

„Имам достатъчна нервна способност в моторните си неврони, за да контролирам още една допълнителна ръка. Просто е въпрос на тренировка и тогава те ще могат да изпращат тези сигнали до гривната“, посочва Зукърбърг. „Но ако способността ви да превръщате нещата, преминаващи в мозъка ви, в моторна дейност е ограничена, тогава ще се нуждаете от нещо имплантирано“.

Facebook работи по подобни технологии от 2016 г.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
0
 
5
khao до: Valentin13
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
логиката ти е на ниво човек роден в сиганската маала ! :):) честно, незнам на базата на какво имаш такова високо самочувствие ! Фундаментални неща липсват от образованието ти ...
4
 
7
 
4
дядя Вова до: rover
преди 5 месеца
В Букурещ имаше.
Вкусен при това.
За другаде - беше си мизерия, за разлика от сега.
Качило се румунещито на скъпа кола и по нашите пътища се държи като разпасан башибузук.
Нашите полицаии разбира се са много разсеяни (за разлика от сръбските с нашите коли!!! Не случайно румънците са на 1-во място по катастрофи, на второ ние. С жертви.
***** комплексар и кола е вривоопасна смес.
1
 
11
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
В Румъния беше тотален глад. Те *** нямаха, камо ли шоколад. И телевизията им работеше по няколко часа. За другите страни е вярно.
5
 
20
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
през 1966-68 и нататък любимия ми вестник беше Орбита. от корица до корица в него се говореше за роботи, изкуствен интелекти, космически кораби, галактики, далечни планети и извънземни. 50 години нищо от това не се случи, но продължават да говорят. има хора, които си изкарват прехраната от говорене, фантазии, измишльотини. както се казва - нищо ново под слънцето, нищо старо във вечността...
аа, бай да уей, тогава беше и много модерно да се говори как като дойде комунизъма, ще има това, онова и онова и ще е безплатно. хората обаче при първия удобен случай пътуваха за Чехословакия, Унгария и Румъния да си купят шоколад, дамски чорапи и плочи на Дийп Пърпъл. в страната на градящия се социализъм ги нямаше тези неща, предстояха. нещо подобно като "Европейската мечта", и в това вече идваме до момента, когато "всеки гледа мене си"....
4
 
26
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
А според мен вече е дошло времето всеки здравомислещ да изтрие от живота си токсичните и лишени от сигурност продукти на Facebook (Facebook, WhatsApp и Instagram).
Алтернативи има.

Още от Хардуер
Samsung надмина прогнозите за първото си тримесечие