IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг: Носимите устройства, които четат мисли, се задават

За някои функции обаче ще се нужни импланти в човешкото тяло

16:27 | 11.10.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Марк Зукърбърг заяви, че иска да работи по контролирани от мозъка носими устройства и технологии за импланти, а скорошното придобиване на компанията CTRL-labs е стъпка в тази посока, пише CNBC.

„Целта е евентуално да го развием така, че да можете да намислите и контролирате нещо във виртуална или добавена реалност“, коментира Зукърбърг.

През септември Facebook обяви, че придобива CTRL-labs за сумата между 500 млн. и 1 млрд. долара, което прави това едно от най-големите придобивания в историята на социалната мрежа. Компанията работи по гривна, която ще позволява на хората да контролират устройства на база сигнали от гръбначния мозък.

След приключването на сделката CTRL-labs ще се присъедини към Facebook Reality Labs, която работи по създаването на умни очила с добавена реалност.

Коментарите Зукърбърг направи по време на дискусия за бъдещето на технологиите и обществото с доктор Джо ДеРиси и доктор Стив Куейк от Chan Zuckerberg BioHub, развоен център, финансиран от изпълнителния директор на Facebook и съпругата му Присила Чан.

В рамките на дискусията тримата коментираха предизвикателствата и предимствата на използването на технология за импланти за разчитане на човешките неврони.

Куейк твърди, че има рискове за здравето, свързани с тази технология, докато ДеРиси посочва, че имплантите могат да разкодират безгласни команди, която може да помогне на хора с ограничени физически или речеви способности след инсулт например.

„Такъв тип подробна информация в реално време никога не е можела да се чете на повърхността“, коментира ДеРиси. „В действителност трябва да влезете под черепа и да докоснете невроните“.

Зукърбърг твърди, че хората потенциално ще могат да използват устройства като гриваната на CTRL-labs, за да контролират неща с мислите си чрез моторни неврони. Но тези с физически ограничения може да се нуждаят от имплант, за да правят същото, допълва той.

„Имам достатъчна нервна способност в моторните си неврони, за да контролирам още една допълнителна ръка. Просто е въпрос на тренировка и тогава те ще могат да изпращат тези сигнали до гривната“, посочва Зукърбърг. „Но ако способността ви да превръщате нещата, преминаващи в мозъка ви, в моторна дейност е ограничена, тогава ще се нуждаете от нещо имплантирано“.

Facebook работи по подобни технологии от 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
логиката ти е на ниво човек роден в сиганската маала ! :):) честно, незнам на базата на какво имаш такова високо самочувствие ! Фундаментални неща липсват от образованието ти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
В Букурещ имаше.Вкусен при това.За другаде - беше си мизерия, за разлика от сега.Качило се румунещито на скъпа кола и по нашите пътища се държи като разпасан башибузук.Нашите полицаии разбира се са много разсеяни (за разлика от сръбските с нашите коли!!! Не случайно румънците са на 1-во място по катастрофи, на второ ние. С жертви.***** комплексар и кола е вривоопасна смес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
rover
преди 4 години
В Румъния беше тотален глад. Те *** нямаха, камо ли шоколад. И телевизията им работеше по няколко часа. За другите страни е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
през 1966-68 и нататък любимия ми вестник беше Орбита. от корица до корица в него се говореше за роботи, изкуствен интелекти, космически кораби, галактики, далечни планети и извънземни. 50 години нищо от това не се случи, но продължават да говорят. има хора, които си изкарват прехраната от говорене, фантазии, измишльотини. както се казва - нищо ново под слънцето, нищо старо във вечността...аа, бай да уей, тогава беше и много модерно да се говори как като дойде комунизъма, ще има това, онова и онова и ще е безплатно. хората обаче при първия удобен случай пътуваха за Чехословакия, Унгария и Румъния да си купят шоколад, дамски чорапи и плочи на Дийп Пърпъл. в страната на градящия се социализъм ги нямаше тези неща, предстояха. нещо подобно като "Европейската мечта", и в това вече идваме до момента, когато "всеки гледа мене си"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 4
Varfor
преди 4 години
А според мен вече е дошло времето всеки здравомислещ да изтрие от живота си токсичните и лишени от сигурност продукти на Facebook (Facebook, WhatsApp и Instagram). Алтернативи има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още