Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

21 партии и седем коалиции в надпревара на изборите на 14 ноември

Според предварителни избирателни списъци броят на гласоподавателите е 6 708 189, които трябва да гласуват в 11 643 секции

21 партии и седем коалиции в надпревара на изборите на 14 ноември

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

21 партии и седем коалиции са регистрирани за участие в парламентарните избори на 14 ноември, съобщиха на брифинг от Централната избирателна комисия.

Още по темата

Подадени са документите на 22 партии и седем коалиции, като само една е получила отказ - "Българско лято". Причината е липсата на удостоверение за банкова сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания.

За президентските избори са регистрирани 12 партии и пет коалиции, като в справката не се включват инициативните комитети. Десет партии са се регистрирали само за парламентарните избори, а 12 – и за двата вида избори на 14 ноември.

Това число не е окончателно, тъй като подписките на някои формации не са проверени от ГРАО. В момента се регистрират инициативните комитети и два от тях са подали документи, въпреки че все още няма решение за регистрация.

От ЦИК уточниха, че на сайта на комисията в секцията за избиратели има сложена информация за адресите на избирателните секции и броя на избирателите според предварителните избирателни списъци. Броят на гласоподавателите е 6 708 189, които трябва да гласуват в 11 643 секции.

В отговор на въпрос за машините за гласуване заместник-председателят на ЦИК Росица Матева обясни, че обществената поръчка, която беше обявена за доставка на 1600 устройства, е била прекратена, тъй като и двете подадени оферти са надвишавали максималната прогнозна стойност, обявена по поръчката.

„Обсъждаме да бъде обявена нова обществена поръчка за доставка на допълнителни устройства, но в момента не сме взели решение дали да бъдат 1600 устройствата или да закупим малко повече, с оглед обстоятелството, че е възможно да има по-висока избирателна активност“, каза още тя.

За изясняване на въпросите за прехвърляне на собствеността на софтуера днес представителите на ЦИК ще се срещнат със "Сиела норма".

От ЦИК обявиха също, че от днес започва събирането на заявления от българите, които искат да гласуват извън страната. До часове ще бъде активирана платформата за събиране на заявления от сънародниците ни в чужбина, като срокът е до 19 октомври.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Магазини за нехранителни стоки с 30% спад на приходите заради сертификата