IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% от аптеките у нас още не са свързани със системата за верификация

Малък български търговец е замесен в първия случай на фалшифициране на лекарство

10:16 | 01.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общо 40% от аптеките в България все още не са свързани със системата за верификация на лекарствата. Това коментира пред БНР Деян Денев от Българската организация за верификация на лекарствата. Той припомни, че системата работи от 9 февруари тази година.

Денев съобщи още, че малък български търговец е замесен в първия случай на фалшифициране на лекарства за онкоболни три месеца след старта на системата за верификация. Четири опаковки от едно лекарство са изнесени от България за Холандия. Случаят е уловен от европейската система за проверка на лекарствата.

По думите му само опаковките са били фалшифицирани, но има вероятност ампулите в тях да са били с изтекъл срок на годност. 

„До момента са сканирани милиарди опаковки в цяла Европа и това е първият случай, в който се установява фалшифицирана опаковка“, каза още той и подчерта, че аптеките и търговците, преди да освободят даден лекарствен продукт, трябва да го проверят, да го сканират, защото, ако не се сканират опаковките, дори и да има фалшификации във веригата на разпространение на лекарствата, те няма как да бъдат установени.

Според данни на здравното министерство на територията на страната функционират 3600 аптеки, като 2400 от тях имат договор с Националната здравноосигурителна каса, т.е. работят с компютри и специализиран софтуер. Тези търговци на дребно е необходимо единствено да си закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв., и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата.

Според правилата на ЕС въвеждането трябваше да се случи на 9 февруари. В рамките на последвалия шестмесечен период обаче аптеките, които не са въвели системата, няма да бъдат санкционирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Investitor33
преди 4 години
На всички е ясно кой е търговецът, който продава фалшиви лекарства. Жалкото е че хората масово ходят да си купуват от него лекарства, тъй като са на по-ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още