Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Адриан Николов: Пандемията заличава различията между регионите в България

Но когато се върнем към момента на възстановяване, ножицата ще се отвори отново, посочи експертът от Института за пазарна икономика

гледано: 1812   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Пандемията сближава регионите в България в рамките на самата криза. Тя много диспропорционално засегна водещите икономически центрове и в този смисъл ножицата се затвори. Разбира се, когато се върнем към момента на възстановяване, тя ще се отвори отново, защото най-силно са ударени местата с най-голям потенциал за растеж. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Светът е бизнес” Адриан Николов от екипа на Института за пазарна икономика. Той представи данни от анализ на ИПИ „Регионални профили 2020“.

Според него голям регионален проблем представлява пазарът на труда в Благоевград, който пострада от закриването на няколко големи завода и удара върху туризма.

“Икономиката там е доста по-слаба, възстановяването ще е доста по-бавно”, смята Николов.

Още по темата

Той отбеляза, че Видин и Монтана са сред общините, които са понесли най-слаб удар от пандемията заради високото ниво на безработица преди това.

“Пловдив е пример за индустриален успех, но среща проблеми с намирането на квалифицирани кадри", отбеляза експертът. "Динамиката на придвижването е ограничена, има своите лимити”, допълва той.

Адриан Николов изтъкна, че Габрово има надеждата да стане София на Северна България, но предупреди, че там има много тежки демографски проблеми.

“Работната сила се свива доста бързо, всяка фирма ще трябва да си внесе работна ръка, заедно с капитал”, коментира експертът от ИПИ.

По отношение на Черноморието той посочи, че има градове, които имат и силни индустриални икономики, но сега разчитат основно на туризма. Той е на мнение, че те трябва да търсят инвестиции в нови сфери.

Експертът на ИПИ напомни, че някои малки общини вече успяват да привлекат туристи и тепърва ще развиват потенциала си.

Николов се спря и на ефекта от икономическите мерки в помощ на бизнеса. 

"Успехът на схемата 60 на 40 за запазване на заетостта е умерен, но имаше няколко много големи проблеми, включително забавянето, предизвикателствата при формулирането ѝ, при определянето на помощта", изтъкна той.

Според Николов, ако се беше задействал по-бързо този механизъм, може би щяха да бъдат спасени още 20-30 хиляди работни места.

Анализът на ИПИ показва, че във водещите икономически центрове София, Пловдив и Варна има загубени по 25 хиляди работни места.

Адриан Николов смята, че могат да се направят промени във веригите за добавена стойност в индустрия и услуги. „Има голяма разлика от фирмата, която произвежда чипове и кабели за автоиндустрията, със завода за завършен автомобил“, даде пример експертът.

Какви са тенденциите в различните области? Има ли нужда от нов икономически модел?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ИСС: Приоритет е възстановяване на икономиката и по-високи доходи