IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адв. Валентин Савов: Бюрокрацията и демографският срив спъват бизнеса

Правната сигурност е една от основните причини за инвестиции, заяви юристът

09:50 | 15.03.19 г.
Адв. Валентин Савов: Бюрокрацията и демографският срив спъват бизнеса

Основен проблем за бизнеса у нас и предизвикателство пред икономическия растеж на страната е многократно увеличаващата се административна тежест. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria адв. Валентин Савов

Като основни пречки пред икономическия растеж на страната Савов отбеляза демографския срив, проблемите в образованието и необходимостта от законодателни промени с цел по-висока сигурност на правната среда. 

„Правната сигурност е една от основните причини за инвестиции, не толкова ниският данък или ниското заплащане на труда“, каза той в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Енергийният сектор е пример за постоянни промени на регулативната тежест“, посочи той.

Савов посочи, че решенията на проблема са комплексни, а част от тях са промяната на законите, на прилагането им, преглеждането на всички процедури за привличане на чуждестранни служители и внедряването на трайно безработни и хора с увреждания на пазара на труда, както и мерки в образователната сфера.

„България следва да привлича производства с висока добавена стойност, а не само такива, търсещи евтина работна ръка. Това би могло да се случи единствено чрез наличието на висококвалифицирана работна ръка“, препоръча той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още