IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по вписванията става обект със стратегическо значение

Според управляващите по този начин ще се гарантира по-добра сигурност и ще се елиминират рисковете от нов срив

14:18 | 23.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

След безпрецедентния срив на системите на Търговския регистър от края на лятото на 2018 г. управляващите решиха днес да включат Агенцията по вписванията, която го стопанисва в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. С решение от днешното правителствено заседание ще бъде измено Постановление № 181/2009 г., съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет (МС).

Според съобщението гарантирането на нормалното функциониране на Агенцията налага преосмисляне на съществуващата система за сигурност и въвеждането на допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми. Изграждането на такива механизми за защита ще стане възможно след включването на ведомството в списъка на обектите от стратегическо значение. Същевременно промяната ще спомогне да бъдат предприети всички възможни мерки за бързо и ефективно предотвратяване и ограничаване на риска от нов срив, подобен на случилия се през август 2018 г., твърдят от МС. 

От правителствената пресслужба припомнят, че Агенцията по вписванията поддържа Имотен регистър, Регистър БУЛСТАТ, Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър на имуществените отношения между съпрузите. Всеки от тях съдържа важна информация относно правния статут и правата на изключително широк кръг от правни субекти, а вписванията в тях имат определено от закона правопораждащо, защитно или оповестително действие. В този смисъл воденето и поддържането на регистрите от Агенцията по вписванията има основно значение за обезпечаване на правната сигурност в страната, се казва още в съобщението от МС.

Припомняме, че Търговският регистър се срина в края на лятото и беше неизползваем в продължение на 18 дни. Това нанесе тежи щети на бизнеса и блокира работата на нотариуси, адвокати и банки. Няколко месеца след това пък стана ясно, че във ведомството са се раздавали допълнителни възнаграждения, защото по време на срива много служители работели извънредно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още