Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Агроминистерството ще преговаря с търговците за продажба на повече български плодове и зеленчуци

Срещата с представители на бранша и търговските вериги ще се състои на 18 юли

Агроминистерството ще преговаря с търговците за продажба на повече български плодове и зеленчуци

Снимка: архив, Ройтерс

Министерството на земеделието, храните и горите ще се срещне с представители на търговските вериги, за да обсъди увеличаването на дела на българските плодове и зеленчуци в магазините. Срещата ще се състои на 18 юли, става ясно от отговор на земеделския министър Десислава Танева на въпрос на депутата от БСП Спас Панчев за контрола на вноса на храни.

Текстовете са публикувани на сайта на Народното събрание.

Ведомството, заедно с браншови организации от сектор плодове и зеленчуци, ще обсъжди с търговците по-гъвкави възможности за достъп и предлагане на българска сезонна продукция и популяризиране на продуктите.

На срещата ще се дискутират и възможностите за оптимизиране на логистичната и складова политика на веригите, за да не се концентрира тази дейност само на едно място в страната.

От отговора на Танева става ясно и че ще се прави анализ на сектора плодове и зеленчуци, на базата на който ще се изготви стратегия за износ. В нея ще се опишат експортните предимства на страната ни и ще се определят пазарните ниши, така че да се постигне устойчив ръст на изнесените количества и свежи, и преработени плодове и зеленчуци.

Още по темата

Предвижда се и въвеждане на механизъм за обратно начисляване на ДДС, така че да се освободят производителите от данъчната тежест при доставки на плодове и зеленчуци.

Предвижда се и увеличаване на броя на проверките по границите на България, за да не се допуска в страната внос на плодове и зеленчуци, които не отговарят на изискванията.

Скоро ще бъде обявена и обществена поръчка за изграждане на базата данни за регистрация и идентификация на търговците на плодове и зеленчуци.

През април производители на плодове и зеленчуци протестираха заради свръхрегулациите в сектора. Основните им искания бяха свързани с предприемането на мерки, които да подкрепят бизнеса, и да се прекрати ощетяването на производителите.

В отговор бившият агроминистър Румен Порожанов назначи зам.-министър с ресор плодове и зеленчуци – Чавдар Маринов, бивш експерт във фонд „Земеделие“ и изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци. Малко след назначението му той лансира идеята за регистър на търговците и затягането на проверките за нелегален внос.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 седмица
Ако искат българските производители на плодове и зеленчуци да заемат по голяма част от пазара в България трябва да произвеждат по качествени и по евтини плодове и зеленчуци от конкурентите си -Гърция
Полша Италия Колкото до М З томоже да окаже някаква помощ на големи бази за плодове и зеленчуци като например в Сливен за олеснена логистика реклама и по добри контакти с големите супермаркети и пазари в големите градове Всичко друго е мижи ке те
лажем

Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска