Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Антигенен тест след декември 2020 г. ще може да служи за зелен сертификат

Съществува вариант и от понеделник децата в София да спрат да учат присъствено

Антигенен тест след декември 2020 г. ще може да служи за зелен сертификат

Снимка: БГНЕС

До днес следобед ще се реши дали учениците в София ще учат дистанционно от утре, обявиха здравният министър Стойчо Кацаров и образователният министър Николай Денков на брифинг в Министерския съвет.

Изчакват се официалните данни за заболеваемостта в София. При 750 болни на 100 хил. души в община ще се затварят изцяло училищата и ще се минава на дистанционно обучение.

Съществува вариант и от понеделник децата в София да спрат да учат присъствено, данните се доуточняват.

Зелен сертификат за системата на училищното и предучилищното образование няма да се прилага, решенията за затваряне на училища ще се взимат по общини, каза министър Денков.

Още по темата


Антигенен тест от декември 2020 г. ще може да важи като зелен сертификат, посочи Кацаров. Той обяви, че Министерският съвет е одобрил закупуването на "3000 дози антитела". Министър Кацаров обясни, че става дума за лекарствен продукт, неразрешен за употреба - затова е одобрил използването му с изрична заповед.

"Това е нов лекарствен продукт, втора възможност на лекарите да лекуват болни с Covid. Досега имаше само една възможност - с "Ремдесивир", уточни той. Първите доставки се очакват до края на този месец, като се прави всичко необходимо те да се ускорят.

Министърът каза още, че мерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта, всичко, което не е посочено в заповедта, е изключено.

"Аминистрацията и църквите са изключени от заповедта. Мерките дори са облекчаващи. Досега режимът на спортни събития на открито беше без публика. Сега ще са пред публика при зелен сертификат. Същото и за нощните заведения", допълни Кацаров.

Той уточни, че мерките са противоепидемични, те не засягат правото на труд, не принуждават хората да се ваксинират, а просто намаляват риска от разпространяване на вируса.

По думите на Кацаров епидемичната ситуация е изключително сложна. Високият брой заразени хора поставя в риск капацитета на лечебните заведения да приемат повече болни, поясни още той.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Макроикономист: На българската икономика ѝ липсват хора и частни инвестиции