IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Важно е да се осигури време и „Зелената сделка“ да се приложи плавно

Водят се разговори и се работи по завеждането на дело за пакета „Мобилност“, коментира премиерът в Брюксел

13:07 | 13.12.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Важно е да бъде дадено необходимото време, така че процесите да протекат плавно и да не пострада нито енергийният микс, нито миньорите и другите работещи в сектора. Така премиерът Бойко Борисов коментира в Брюксел новата „Зелена сделка“ на Европейския съюз (ЕС), която беше анонсирана вчера. Той участва в среща на Европейския съвет по повод промените обсъжданите теми за изменението на климата, уточняват от Министерски съвет.

"Успех е това, че в „Зелената сделка“ за въглероден неутралитет, който означава нулеви емисии до 2050 година, всяка държава сама определя енергийния си микс", каза българският министър-председател. Той обърна внимание, че е необходимо Европа да помогне на държавите да отрегулират тези процеси. 

„Промените в климата са факт, случват се с такава скорост, че рискът и опасността за човечеството са големи“, заяви Борисов и подчерта, че Европа е твърдо решена да бъде водеща в справянето с този проблем. „Ние винаги сме поставяли здравето и чистотата на въздуха на първо място в своите програми, трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата и какво ще се случи след 30 години“, добави премиерът.

Борисов информира, че е запознал председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен с енергийното производство в България и с плановете за следващите години. Премиерът е отбелязал мястото на ядрената енергия в енергийния ни микс, както и предприетите мерки за гарантиране сигурността на доставките на природен газ. Той е акцентирал върху изграждането на интерконектора с Гърция и реализацията на проекта „Балкански поток“.
 
Попитан от медиите относно пакета „Мобилност“, премиерът заяви, че се водят разговори и се работи по завеждането на дело. Той беше категоричен, че дискусията по темата не е приключила. Министър-председателят обърна внимание, че пътуването на тежкотоварни машини нагоре-надолу в Европа не само ще натовари транспортните артерии допълнително, но и ще повлияе върху емисиите.

„Тук също има много още детайли, много още компоненти, които трябва да се имат предвид. Защото се оказва, че много от държавите, които най-много натискат, и това са богатите държави за зелените сделки, са аутсорсвали своите вредни производства в Китай, Виетнам или други места. Тук идеята да се сложи данък на тези емисии, на вноса на подобни стоки, също не е без смисъл. Защото всъщност, ако произвеждаш нещо, което замърсява въздуха в Китай, Индия или която и да е държава, и след това си внасяш продукта, ти не си се преборил с проблемите в климата“, заяви още министър-председателят.

Премиерът изрази още веднъж поздравленията си към Борис Джонсън за изборната победа в Обединеното кралство. „Провели сме преговори, знаем како трябва да се случи до 31 януари и следващата година ще бъде времето, през което ще се отрегулират взаимоотношенията с Великобритания. Това е добра новина“, коментира Бойко Борисов. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Ти не си го разбрал, какво е написал! Той е изчерпал темата, ама си *** и не го разбираш, затова веднага му се извини или замълчи като "Мазния", това e Бидон положението и друг път се изказвай подготвен, че виж вече два минуса ти е лепнал Кухия, собственоръчно! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 4 години
даже точно ние изобщо не е нужно да бързаме или да правим квото и да е... то до 2050 я има българи по тези земи, я нема ... кой умрел заради теб, кой избегал заради теб ... друг ще го мисли това! ... елада те погалим, убавец !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още