IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без дерогация България ще наложи вето над петролното ембарго

Предвижда се ЕС да прекрати вноса на руски суров петрол в следващите шест месеца, а на преработен - до края на годината

12:04 | 07.05.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Засега България не е получила официален отговор на искането си за изключването ѝ от налагането на санкции върху руския нефт от страна на ЕС, каза председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски пред бТВ.

„Разговорите продължават. Българското правителство е решило да направи всичко възможно“, каза Рибарски.

По думите му за страната ни трябва да важат същите аргументи като за Унгария и Словакия, защото рафинерията в Бургас е настроена технологично за преработка на руски нефт.

„Към момента сме категорични, че ще се борим до последно. Ако нещата опрат до кокала – да, най-вероятно ще наложим вето (на решението за ембарго на руския нефт)“, каза Рибарски.

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание не коментира възможните негативи на едно подобно вето за страната и заяви, че в момента „сме се концентрирали на позитивите“.

До края на следващата седмица ще има отговор от ЕК за искането за дерогация. „Две години отсрочка иска България от тези санкции“, каза Рибарски.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев вече бе заявил, че ако ЕС въобще допусне дерогация по въпроса, България ще поиска да е сред "освободените" от забраната за внос.

По-рано тази седмица Европейската комисия представи плановете си за ембарго като част от най-строгия пакет мерки срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна - шести поред. Плановете призовават за забрана на покупките на нефт и нефтопродукти, както и забрана корабоплавателната индустрия, базирана в страните членки на ЕС, да работи с руски петрол. Сега предложенията се доработват, за да се отговори на опасенията на различните държави членки.

Предвижда се ЕС да прекрати вноса на руски суров петрол в следващите шест месеца, а на преработен - до края на годината. Окончателната дума ще има Европейският съвет. Още при анонса ЕК обяви, че ще направи изключение за Унгария и Словакия, които нямат достъп до алтернативни доставки. Те ще могат да продължават да купуват петрол от Русия до края на 2023 г. по силата на сегашните си договори.

Междувременно Кипър, Гърция и Малта изразиха очакването си ЕС да вземе под внимание техните опасения във връзка с планираната забрана за транспортиране на руски петрол при уточняването на подробностите по предложеното ембарго върху руския суров петрол.

Според Рибарски алтернативните доставки на руски газ няма да струват двойно на България, като дори е възможно да не са по-скъпи. Той поясни, че формулата, по която се изчислява цената за азербайджански газ, я прави в пъти по-ниска от тази на газа от "Газпром".

Същевременно депутатът отвърна и на критиките на ГЕРБ, че се връщат посредниците при търговията на природен газ. По думите му трябва да се разграничават посредници и търговци. Като участник в договорите за алтернативни доставки ГЕРБ сочат фирмата "МЕТ", за която е работил изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

"Фирмите като "МЕТ" търгуват отдавна с природен газ. Доста големи количества, десетки пъти над нашето годишно потребление. Прекъсване на доставките по дългосрочния договор ни кара да се обърнем към такива търговци, Не бих казал посредници, те са доставчици, купуват го втечнен или по други тръбопроводи", коментира Рибарски.

„Необходимо е да се вземат предвид опасенията на Гърция, Малта и, разбира се, Кипър по конкретни въпроси, свързани със санкциите", заяви в петък кипърският президент Никос Анастасиадис пред репортери в Атина, цитиран от Ройтерс и БТА.

Гърция, Малта и Кипър разполагат с най-големите корабни флотилии сред 27-те страни членки на ЕС и в трите страни се намират големи центрове за мениджмънт на корабния транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Аз ли съм админа бе, вчерашнорегистриран тpoл копейник?Ако бях, досега вмирисанитв опоркаджии и лъжци копейници да съм ви изхвърлил поне 10 пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, жалко човече, обясни на таварищите опоркаджии тук как точно пPocия ще пренасочи доставките на газ от Европа? Но за едно си прав, до края на годината войната ще свърши, но за твое съжаление не в полза на пPocия. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
До края на годината войната ще свърши и Русия спокойно ще пренасочи доставките към други страни - тоест тя вече го прави. Пак ЕС ще си го отнесе. Така ще е, докато урсулата и кликата и не бъдат свалени от власт и наказани за престъпленията си срещу европейската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
KPABATA
преди 1 година
Админче, защо ме изтри? Защото аз съм единствения който пише коментари за инвестиции и единствения който пише без да обижда?Не случайно никой не влиза и пише в този сайт освен няколко изтрещели спекуланта на които друго не им остава освен да обиждат тези които се опитват да проведат нормален разговор.Успех с тримата останали посетители!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
'"И след това да отидем на преговори."' Няма преговори. Слушате и изпълнявате каквото ви се каже. Пеша, пеша! С талиги, с талиги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Shadow1
преди 1 година
Имам важен въпрос. Защо Радослав Рибарски не оглавява комисия по риболов и аквакултури?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Именно, това имам предвид - хората, които го разбират тоя бизнес да направят екшън план - какво трябва да се направи, да се свформират екипи, които да го направят и да се сложат срокове. И след това да отидем на преговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
От петрол до петрол има разлика. На пазара има около 400 спецификации. И не всяка инсталация може да преработва пълноценно всеки вид. Не че не може да изкара бензин или нафта или керосин или смазочни масла, но няма да е ефективно, или няма да може да отделя добре тежките фракции и примеси. Идеята е да се преработи максимално полученият петрол в полезни продукти - нарича се дълбочина на преработка. След поредно добавяне на нови инсталации мисля че го увеличиха до 90%, а беше 70%, а по тошове време я е било 50% я не. Нефтохимията само тука във форума е лесна работа. Значи преди около 7 години в Нефтохима приключиха голям три годишен ремонт за $1,5млрд и сега могат да преработват нефт и от находищата в Ирак - от района на Киркук и Басра. Лукойл държаха там дял от лиценз за добив, но мисля че миналата или по-миналата година го продадоха. Вероятно в светлината на днешните събития са били предупредени да се разделят с някои активи докато е възможно и изгодно... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Petar2015
преди 1 година
Почнаха противоречията. Нали ни бяха отказали изключение, защото сме нямали "обективно основание". Сега пък - нямало още отговор. А какво стана с "евтиния азерски газ"? Май не излязоха сметките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Вместо да дрънкат глупости "как щели да се борят докрай" да продължат да дават пари на Мордор, да хванат да направят един екшън план колко бързо може да се пренастрои Нефтохима да работи и с други сортове петрол и колко ще струва това. Нефтохима отчита, че купувал на борсова цена, тоест отсъпката не е калкулирана в крайната цена и промяна за потребителя не трябвя да има. Ей, пълно е с дърдорячи и нищоправци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още