IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата се е понижила до 7% през февруари

Броят на регистрираните в бюрата по труда намалява с 14,5% на годишна база, отчитат в Агенцията по заетостта

17:42 | 15.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нивото на регистрираната безработица през февруари се е понижило до 7%, като намалението е с 0,2 процентни пункта спрямо януари 2018 г.  На годишна база се наблюдава значително свиване на безработицата – с 1,2 процентни пункта, показват данните на Агенцията по заетостта.

Общо 230 611 са били безработните, регистрирани в бюрата по труда през февруари, като броят им намалява с 2,8% на месечна база. Сравнението с година по-рано пък показва, че те намаляват с 14,5%.

Новорегистрираните безработни през миналия месец февруари са били общо 20 260 лица. От тях 839 са били неактивни, не са работили, не са учили и не са си търсили работа.

От началото на годината медиаторите и техните партньори са активирали 12 597 лица, отчитат в агенцията. Дейността на бюрата по труда е насочена и към заети, учащи и пенсионери, като през месеца 400 лица от тази категория са извършили регистрация като търсещи работа лица, напомнят оттам.

Февруарските данни показват, че на работа са постъпили 18 145 лица.

Значителен е делът на устроените в реалната икономика – над 86% от общо постъпилите на работа. В резултат на изпълнение на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през месеца в субсидирана заетост са включени общо 2 437 лица, в т.ч. 1 336 по схеми на ОП “Развитие на човешките ресурсе“, 1 038 лица по други програми и 63 – по различни мерки.

Агенцията по заетостта продължава да реализира обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, както и групови мероприятия за професионално ориентиране и за активно поведение на пазара на труда. В проведените срещи за професионално ориентиране и активиране са участвали 11 686 безработни лица. Завършилите обучение безработни са 183.

От Агенцията по заетостта информират, че на първичния пазар са заявени 16 071 работни места. Над 2/3 от тях са заявени от частния сектор (80,6%). Най-голям е делът на заявените свободни работни места в сферата на преработващата промишленост – 27,4%, от хотелиерството и ресторантьорството – 19,1%, от търговията – 13,7%, от транспорта, складирането и пощите – 5,9%, и 5,5% в държавното управление.

Най-търсените професии по заявени работни места в бюрата по труда през февруари са бармани, сервитьори, готвачи, камериери, оператори на стационарни машини и съоръжения, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта.

Бизнесът има нужда от квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия, от продавачи, водачи на МПС и подвижни съоръжения, работници по събиране на отпадъци, металурзи, машиностроители, занаятчии и от здравен персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още