Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Безработицата се е понижила до 7% през февруари

Броят на регистрираните в бюрата по труда намалява с 14,5% на годишна база, отчитат в Агенцията по заетостта

Безработицата се е понижила до 7% през февруари

Снимка: Ройтерс

Нивото на регистрираната безработица през февруари се е понижило до 7%, като намалението е с 0,2 процентни пункта спрямо януари 2018 г.  На годишна база се наблюдава значително свиване на безработицата – с 1,2 процентни пункта, показват данните на Агенцията по заетостта.

Общо 230 611 са били безработните, регистрирани в бюрата по труда през февруари, като броят им намалява с 2,8% на месечна база. Сравнението с година по-рано пък показва, че те намаляват с 14,5%.

Още по темата

Новорегистрираните безработни през миналия месец февруари са били общо 20 260 лица. От тях 839 са били неактивни, не са работили, не са учили и не са си търсили работа.

От началото на годината медиаторите и техните партньори са активирали 12 597 лица, отчитат в агенцията. Дейността на бюрата по труда е насочена и към заети, учащи и пенсионери, като през месеца 400 лица от тази категория са извършили регистрация като търсещи работа лица, напомнят оттам.

Февруарските данни показват, че на работа са постъпили 18 145 лица.

Значителен е делът на устроените в реалната икономика – над 86% от общо постъпилите на работа. В резултат на изпълнение на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през месеца в субсидирана заетост са включени общо 2 437 лица, в т.ч. 1 336 по схеми на ОП “Развитие на човешките ресурсе“, 1 038 лица по други програми и 63 – по различни мерки.

Агенцията по заетостта продължава да реализира обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, както и групови мероприятия за професионално ориентиране и за активно поведение на пазара на труда. В проведените срещи за професионално ориентиране и активиране са участвали 11 686 безработни лица. Завършилите обучение безработни са 183.

От Агенцията по заетостта информират, че на първичния пазар са заявени 16 071 работни места. Над 2/3 от тях са заявени от частния сектор (80,6%). Най-голям е делът на заявените свободни работни места в сферата на преработващата промишленост – 27,4%, от хотелиерството и ресторантьорството – 19,1%, от търговията – 13,7%, от транспорта, складирането и пощите – 5,9%, и 5,5% в държавното управление.

Най-търсените професии по заявени работни места в бюрата по труда през февруари са бармани, сервитьори, готвачи, камериери, оператори на стационарни машини и съоръжения, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта.

Бизнесът има нужда от квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия, от продавачи, водачи на МПС и подвижни съоръжения, работници по събиране на отпадъци, металурзи, машиностроители, занаятчии и от здравен персонал.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Глобяват две болници в София за неспазване на плана за ваксиниране