IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: Работещите бедни в България са близо 800 хиляди

Издръжката на живот у нас расте, нарастват и доходите, отчете социалният министър

11:18 | 07.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Различни оценки посочват, че между 600 хил и 800 хил. са т.нар. "работещи бедни" в България. Това са хора, които не могат да се издържат с доходите, които получават, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в ефира на bTV.

Министърът се позова на данните на Института към КНСБ, според които издръжката на живот у нас расте. 2448 лева е издръжката на живот за семейство с двама възрастни и две деца. За година парите, с които трябва да разполага домакинството, са се увеличи с 87 лева. Чистата заплата за един възрастен не трябва да бъде под 1224 лева. Реално обаче тя е по-малко според данните на синдикатите, добави той.

Бисер Петков припомни и друга статистика - че и доходите нарастват. 1208 лева е средната заплата според НСИ в първото тримесечие. Той посочи, че един от лостовете за влияене на правителството върху доходите е размерът на минималната работна заплата, а тя е скочила от 510 на 560 лева. Не е било постигнато споразумение как да се изчислява минималното работно възнаграждение между социалните партньори, но в управленската програма са посочени нейни нива на нарастване и те се спазват, категоричен е Петков. 

Друг начин за влияние върху живота на хората, живеещи в бедност, е чрез „социалните трансфери“ като целевите помощи за отопление. Социалният министър успокои, че в размера на новите помощи е отчетено повишението на цената на тока, както и индексацията на пенсиите, така че средствата да бъдат адекватни и да няма изключени. Правителството увеличи и размера на помощите за отопление, допълни още социалният министър и съобщи, че помощ ще има и за хората с увреждания.

Петков спомена и за съществуващото все още има голямо неравенство в доходите - най-тежко е положението в Северозападна България, докато в София, например, където има инвестиции, доходите растат.

Досега 124 хил. хора с увреждания са преминали индивидуална оценка, като 9500 от тях са заявили нужда от лична помощ, а 8500 са получили направление за такава. Хората, които имат право на социална помощ и придобивки, са около 80 хил., отчете още социалният министър. По думите му в момента 24 хил. души ползват личен и социален асистент, като те имат право да получат лична помощ и по новия закон, ако подадат молба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още