IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Има данни за струпване на мигранти при Одрин

Налагаме тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса, не можем да си позволим да влизат и излизат стотици хиляди мигранти, каза той

13:31 | 28.02.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов ще разговаря с турския президент Реджеп Ердоган за усложнената ситуация с бежанците и новата вълна, която се задава.

Жандармерията е по границата, морето също се охранява, стана ясно от думите му. Той уточни, че има данни за струпване на мигранти при Одрин.

"Притеснителното е, че турските граничари си дръпнаха постове, които имаха досега, да се надяваме, че са ги извели по-навътре в страната там да ги спират. Виждате по островите в Гърция какво става", коментира премиерът на извънредното заседание на правителството днес.
Борисов изрази надежда "да се разберем, както винаги досега", но посочи притеснението си: "Към момента има реална заплаха от страна на събитията, които се случват там. Когато се бият с ракети, хората бягат, разбираемо е, паниката е огромна". 

"Налагаме тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса. Представете си да почнат да влизат и излизат стотици хиляди мигранти. Това не можем да си го позволим", беше категоричен той.

По-рано стана ясно, че нова мигрантска вълна се задава към Турция, а според източници, властите в страната смятат, че бремето е твърде тежко. Затова те вземат решението да не спират повече сирийските бежанци да достигат Европа. Това заяви високопоставен турски представител, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Решихме да не спираме сирийските бежанци да стигнат Европа по суша или море", каза източникът, пожелал анонимност. "Всички бежанци, включително сирийците сега могат да влязат в Европейския съюз", добави той. По думите на източника бремето да приютява толкова голям брой хора "е твърде тежко за една единствена страна".

В Турция има около 3,7 милиона сирийски бежанци.

Относно мерките за ограничаване на коронавируса, премиерът нареди да се отпуснат 100 хил. литра спирт от Държавния резерв заради голямото търсене. Борисов призова да не се създава паника и истерия заради коронавируса, като се изкупуват масово храни или дезинфектанти.

Към този момент няма доказан случай на болен у нас, увериха представители на здравните власти на извънредното заседание на правителството днес.

Премиерът нареди икономическият министър Емил Караниколов да предприеме мерки, за да няма недостиг на консумативи по аптеките.

"Още днес каниш българските производители, които произвеждат тези артикули, осигурявате им достъп до спирт и всички свързани с него производни, свързвате се с производители на маски или ако има такива, които биха могли да си претрансформират производството, да го направят", нареди премиерът.

След като стана ясно, че болен от новия вирус засега у нас няма, Борисов коментира: "Измислете един, че имаме, за да спрем да съжаляваме, че в България нямаме".

Той настоя да се говори само истината по темата и нареди да има два брифинга за деня, в които обществото да бъде информирано - в 8 и в 17 часа. Борисов поиска да не се политизира и хората да слушат само експертите.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че ще работят още две референтни лаборатории за изследване за коронавирус освен в София - във Варна и в Стара Загора. До края на работния ден ще има указания до всички оброщпрактикуващи лекари за попълването на болнични за карантина. В момента по всякакъв начин трябва да се успокоят хората, нареди премиерът.

"Всеки ден имам някаква делегация, вие преглеждате ли ги тези, като идват? Те ме целуват, аз ги прегръщам", коментира Борисов по повод това, че публичните му срещи не са забранени. "Хората да не се паникьосват и да изкупуват хранителни продукти, не че няма кой да ги внесе или няма да ги запълним, но е безсмислено. И това ще отшуми, ще мине, казват го всички доктори", успокои премиерът.

По думите му властите нямат никакво основание, ако се появи случай на болен, да се скрие информация или да не се каже. "Щом го има там, то ще дойде, около съседите виждате, навсякъде има, и като дойде, то но не значи, че нещо по-различно от днес се е случило", обобщи Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
"България е великолепна страна - тук терористи, бежанци и корона не се задържат. "Mxм, само Мафиоти. На власт. Което влече всичко друго след себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Момчета(момичета), троленето е ефективно на язовир или в морето, не по сайтовете.Знаех си, че си симеоновградски ре зак - нема бургазлия, дето да бърка тролене с тралене... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
abdul
преди 4 години
"претрансформират производството"туй за цигарените производства, че не му дочетох глупостите на тоя или..?България е великолепна страна - тук терористи, бежанци и корона не се задържат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
А ти може да смениш господаря. Новия супермен на планетата е бате ердо. И той като путин дребно човече с големи амбиции : "Турция готова воевать с Россией, заявил советник турецкого президента Реджепа Тайипа Эрдогана и член комитета президента Турции по безопасности и внешней политике Месут Хакки."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 13
potten
преди 4 години
Какъв е проблема? Нали ние сме евроатлантици? Нали споделяме ценностите и позицията на ЕНП? Нека да поканим аемигрантите, да покажем че не сме лицемери и каквото сме казали ще го направим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Момчета(момичета), троленето е ефективно на язовир или в морето, не по сайтовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Да бе, защо не си вземете няколко за в къщи?Или поне за квартала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 21
das
преди 4 години
Трябваше отдавна да отстояваме своята позиция и да започнем да приемаме емигранти, както следваме ЕНП. Турция много направи, но нека и ние да подкрепим емигрантите и да ги приемем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 19
Setver
преди 4 години
Добре де, нека да ги приемем емигрантите. Турция как ги приемаше, а дори не е член на ЕС? А ние сме част от ЕС и следва да ценим евроатлантическите ценности. Нека да приветстваме емигрантите с добре дошли и да се погрижим за тях, и те са хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още