IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците все още имат готовност за по-голямо увеличение на COVID болните

Ако няма резултат от мерките на регионално ниво, ще се въведат на централно, каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов

10:28 | 10.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jeremy Suyker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeremy Suyker/Bloomberg

В последната седмица увеличението на болните с коронавирус е доста рязко. За момента обаче болниците в София са изцяло подготвени и са готови да реагират и за по-голямо увеличение на COVID болните. Лечебните заведения все още не изнемогват. Това обявиха тази сутрин двама от директорите на големи болници в столицата – директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов и директорът на УМБАЛ "Света Анна" д-р Славчо Близнаков.

В момента в „Пирогов“ все още не изнемогваме, имаме 319 пациенти, съобщи Балтов. Според него увеличението на броя на заразените с коронавирус се дължи както на разхлабването на мерките, така и на британската мутация на COVID-19.

„За съжаление, колегите от Великобритания се оказаха прави, че протича по-тежко при хора на по-млада възраст. А активните хора са именно на възраст между 20 и 50 години“, каза Балтов. И предупреди, че ако няма резултат от мерките за ограничаване на заразата на регионално ниво, ще се въведат нови ограничения на централно ниво за цялата страна.

Той сподели, че вече се приемат 40-годишни пациенти, които се нуждаят от интубация от входа на болницата. Причина за това положение е и фактът, че те много късно търсят болнична помощ и се лекуват вкъщи. Според директора на "Пирогов" трябва да има задължителна карантина за хората, завръщащи се от почивка в Африка, тъй като симптомите на болестта се проявяват в рамките на седем дни. 

Към момента в УМБАЛ "Света Анна" в София има 218 болни в средно тежко и тежко състояние, 15 са в реанимация, 11 са интубирани. Вчера е преобразувана още една вътрешна клиника в COVID клиника с 35 легла, заяви по БНТ директорът на УМБАЛ "Света Анна" в София д-р Славчо Близнаков. За последните 24 часа са постъпили 39 души с доказан COVID-19 с белодробни изменения в средно тежко и тежко състояние, отчете той.

В УМБАЛ "Света Анна" над 50% от легловия фонд е определен за COVID и в момента е запълнен на 85%, допълни той. За момента болниците в София са изцяло подготвени и са готови да реагират и за по-голямо увеличение на болните.

Големият брой болни с COVID, които постъпват в големите болници като "Пирогов", "Света Анна" и ВМА, означава, че се затруднява и другата дейност, затова са спрени плановите операции, защото екипите са разкъсвани между спешните, травматичните случаи и болните с коронавирус. „Натискът е не само за COVID, а изобщо за дейността на болниците като цяло, затруднява се организационната дейност", обясни д-р Славчо Близнаков.

Директорът на лечебното заведение обясни, че разполага с още 40 легла за средно тежки случаи, които при този темп на запълване за 48 часа би могло да бъдат запълнени. Това е доста притеснително, допълни д-р Близнаков.

В последните 7-10 дни увеличението на болните е доста рязко, коментира той.

По думите му нито един човек с животозастрашаващо състояние няма да бъде оставен без медицинска помощ. "Света Анна" осигурява над 260 легла за COVID болни, има още толкова за спешни и травматични състояния, увери д-р Близнаков.

УМБАЛ "Света Анна" е много добре подготвена и с техника, и с екипи, заредена е с медикаменти и консумативи, има ясно разделение на спешните екипи, които са разделени в едната база на болницата, има осигурени консултативни екипи при спешни, травматични състояния, а в другата база са разположени 7 COVID клиники и инфекциозното отделение.

Рекорден брой нови случаи на COVID-19 у нас от началото на годината

Общо 3502 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие. Направени са 17 193 теста, като положителни са над 20% от пробите. Това показват данните на Единния информационен портал.

Починалите за изминалите 24 часа са 138, с което общият брой на жертвите на пандемията достига 10 902. Потвърдените случаи вече са 266 805. Те са установени от 1 778 810 теста.

Активните случаи към момента са 38 385. От тях са хоспитализирани 6 017 души, включително 497 - в интензивни отделения.

3403 души с положителни тестове за коронавирус са оздравели през последното денонощие. Общият брой на излекуваните у нас е 217 518.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Централно значи? Ония снимки от зала Арена не са били току-така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още