IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия

Ситуацията в района се усложнява, искам за нашата изтребителна авиация да има най-добрия самолет, каза премиерът

12:46 | 14.12.18 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Премиерът Бойко Борисов изрази днес надеждата България да получи по-добри условия за покупката на нови изтребители. Той коментира темата в отговор на въпрос на български журналисти в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел, предаде БТА.

По думите му разговорите, които е имал с летци-изтребители, нови машини Ф-16 блок 70 са значително по-добри самолети от всички останали, които се предлагат - от старите "Юрофайтър", а и от "Грипен". Има комисии, които разглеждат тези оферти, по никакъв начин не се меся, дебело подчертавам, освен че искам за нашата изтребителна авиация да има най-добрия самолет, посочи премиерът. 

Ситуацията в района се усложнява, добави той и уточни, че българските Военновъздушни сили (ВВС) вече имат задачата не само да охраняват въздушното пространство. Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия и да надделява, поясни Борисов. 

Към този момент мисля, че и съседите имат такива самолети. Нито влияя на комисиите, нито искам да влияя. "Надявам се по геостратегическото партньорство, което имаме с НАТО и САЩ, в един момент, в най-скоро време, дал съм много кратки срокове, протакането започва да изнервя всички, заделили сме парите и искаме колкото може по-бързо комисиите да си дадат заключенията и да напазаруваме за нашата авиация това, което е необходимо“, каза той. 

Премиерът отбеляза, че в последните 10-15 години, при други правителства, са купувани само транспортни въздухоплавателни средства за ВВС - вертолетите "Кугър" и "Пантер", самолетите "Спартан", без въоръжение. Много пъти съм се шегувал - колкото да натоварят Генералния щаб и да избяга. Това сме за момента закупили. Затова искам действително да имаме бойни машини, които, като се качат летците на тях, да знаят, че имат шанса да победят, обясни Борисов. В отговор на въпрос кого се очаква да победят, министър-председателят отговори "агресор, който и да е той".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
...И още нещо: Да влезеш в бойни действия, може с ВСЯКАКЪВ самолет. Виж, Да излезеш, ЖИВ И С ПОБЕДА, че и самолетът ти да оцелее, годен за следващи действия, енещо съвсем различно.ЗАТОВА,от маса време вече, повдигаме въпроса за безпилотната авиация. И щурмова също. България е малка страна, с нелек терен, работа по земни цели -които са основният ни потенциален проблем, задача на авиацията, на луд свръхзвук и десетки км.над земята, я се намери, я не. Т.е.Далеч от здравия разум е позоваване и ползване на оръжия (хвърчила), проектирани и оптимизирани въз основа на други, чужди нам, концепции за боя, наземен и/или и въздушен. За стотици милиони в зелено парчето - напълно. Осо ено предвид финансите, с йоито няма гориво за нормален тренировъчен процес, нито достатъчно хора, нито време, да ги отбереш, изучиш, па да ги ошлайфаш за бойна употреба, да свалят, и да останат. ДРОНОВЕ. ГЛАВНО И ОСНОВНО. Ала, по тях, веднъж-дваж чух да измънка ББ и да си почеше носа Тумбак Войвода. Нямаме голяма авиация. Приемете го. Оставете поне работеща да имаме. Да могат да я карат гимназисти от някой фургон.И да не разграбите парите а приори като комисионни.Те това ме най-съмнява у Булгаристанът. Тук, Мамун банана я пусне, я хрусне. Въхъ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Стоене, не самолетите бягат. Бягат хората. ПоНай кога и защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Авиация се гради с хора, Бойко. Купуването на самолети, при недостиг на кадри е трупане на разходи без покритие. ЛеталА се купуват, за да се намират възможно най-дълго време във въздуха с максималем полезен ефект на земята. Та,КАКВО НЕ РАЗБРАХТЕ, ЗА БОГА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 8
опааа
преди 5 години
....колкото по-скоро се отървем от това марионетно правителство , толкова по-добре. Имали едно решение взето от това продажно правителство и да е изцяло в полза на българският народ? ...такова превиване пред американците не съм виждал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 5 години
Дали е разговарял с главния летец - Румен Радев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 5
BGTR30
преди 5 години
Ами човека е разговарял с летци на F16 !Какъв друг довод Ви трябва, че това е най-доброто!Мен ме убеди! Това е истината! ... А като се замисля - защо не е разговарял с летци на Грипен? .. Сигурно не е необходимо след разговорите с летците на Ф16
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 5 години
Досега света не е виждал Ф-16 да бягат от руски самолети-Югославия, Либия, Ирак. Даже при наличието на С-300 в Сирия, Израел продължава да си бомби точно с Ф-16. От срам сирийци и руснаци обявяват, че коалицията ги прави тези неща или въобще не обявява(мълчат). Така че искрено те моля да споделиш тази дълбоко пазена тайна - кога ефки са бягали от руски самолети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 61 rate down comment 4
strol
преди 5 години
То и ние искаме по-добър премиер ,но все на нагли и крадливи тикви попадаме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 11
michaelis12
преди 5 години
е Боце тя ситуацията кат е напрегната с един самолет ко ше стане ?! миии според мене нишо ..... щот самоледа или ше е руски цел за сашевски бомби или обратното ф16 с превъртен колометраж цел на руски бомби....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
т.е. казуса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още